Nemojte sebe učiniti zatvorenikom

0
30

Moguće je da postanemo zatvorenici drugih. Kako? Tako što toliko brinemo o onome šta oni misle da im dopuštamo da utječu na to kako praktikujemo našu vjeru, kako se oblačimo, kako govorimo, čak i na imena kojima sebe nazivamo.

Zatvorenicima se oduzimaju imena i daju im se brojevi. Mi to radimo sebi kada dobrovoljno promijenimo Muhammed u Mo, Veal u Will (pojedini su mi to savjetovali ali sam uvijek odbijao) ili Hadidža u Kim.
Zatvorenicima se govori kako da se oblače. Mi to radimo sebi kada se odričemo naših hidžaba i bjelica kako bismo se uklopili. Mi postajemo robovi kulture koju nam drugi diktiraju. Mi se ponižavamo potiskivanjem svega što govori: “Ja sam musliman”.
Zatvorenicima se ponekad uskraćuje pravo da klanjaju ili da imaju Kur’an. Mi to sebi radimo kada propuštamo namaze jer se bojimo da ćemo biti viđeni u javnosti ili ostavljamo svoj Kur’an po strani i dozvoljavamo da skuplja prašinu.
Zatvorenicima nije dat izbor hrane. Mi to radimo sebi kada jedemo meso koje nije halal a koje nam je servirao, jer nas je stid da kažemo: “Jedem samo halal”.

Zatvorenici nauče da šute. Mi to radimo sebi kada drugi govore o vjeri- ponekad čak kritikuju islam u našoj prisutnosti- i mi šutimo jer se stidimo da progovorimo.

Vjerujte u ono što objavljujem, čime se potvrđuje da je istinito ono što vi imate, i ne budite prvi koji u to neće vjerovati. I ne zamjenjujte riječi Moje za nešto što malo vrijedi, i samo se Mene bojte. (El-Bekara, 41)

ad

Allah nam je dao veliki dar, On nam je dao istinu i uputu, dok drugi tragaju za njima, tako da ih nemojte skrivati! Moramo biti ono što jesmo, biti ponosni (ali ne sa ponosom oholosti već zahvalnosti), pokažimo svoju vjeru, neka naše svjetlo sjaji! Svjetiljka se u mraku ne može sakriti.
Nemojte od sebe praviti zatvorenika! Oblačite svoju islamsku odjeću bez stida, jedite halal bez izvinjenja, kažite ponosno svoje ime, klanjajte bez obzira gdje se nalazite, učite Kur’an u autobusu ili podzemnoj željeznici ukoliko želite, a kada vas upitaju o vašoj vjeri onda im odgovorite sa osmjehom: “Ja sam musliman”. Govorite istinu bez straha. Budite ponosni na islam. Budite slobodni i držite podignutom glavu, koja se jedino klanja Allahu.

 

Napisao: Veal Abduldževad

Prijevod i izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.