Neki od načina brisanja grijeha

0
126

Dobročinstvo roditeljima
Allahov poslanik je rekao: “Propao neka je, propao neka je!” Ashabi su upitali: “Ko Allahov poslaniče?” Allahov poslanik odgovara: “Onaj kod koga jedan ili dva roditelja budu dočekali starost, i ne uđe (zbog svoje pokornosti njima) u Džennet.” (Muslim, br. 2551)

 Angažman na pomoći hudovicama i siromasima
Allahov poslanik kaže: “Onaj koji žuri da pomogne hudovicama i siromasima, je kao mudžahid na Allahovom putu”. Mislim da je još rekao: “Kao onaj koji klanja ne posustajući, kao postač koji stalno posti.” (Buhari, 10/366)

Briga o jetimu
Muhammed, alejhiselam, kaže: “Ja i onaj koji se brine o jetimu ćemo biti u Džennetu zajedno” – pa je podigao i pokazao kažiprst i srednji prst.” (Buhari, 10/ 365)

 Abdest
Allahov poslanik je rekao: “Ko bude uzeo abdest i to učinio na najljepši način, izlaziće (spadaće) grijesi iz njegovog tijela, tako da će izići ispod njegovih nokata.” (Muslim, br. 245)

Učenje šehadeta poslije abdesta
Muhammed, alejhiselam, je rekao: “Ko bude uzeo abdest i to učinio na najljepši način, zatim kaže: “Svjedočim da nema drugog boga osim Allaha, koji nema sudruga. Svjedočim da je Muhammed Allahov rob i poslanik”, zatim prouči: “Gospodaru, učini me od onih koji se kaju i od onih koji se čiste” – otvoriće mu se vrata Dženneta da uđe na koja bude želio.” (Muslim, br. 234)

Ponavljanje za muezzinom dok uči ezan
Muhammed, alejhiselam, kaže: “Ko kaže po završetku ezana: “Milostivi Allahu, Gospodaru ovog savršenog poziva i nastupajućeg namaza, dozvoli Muhammedu posredovanje za nas kod Tebe, podijeli dostojanstvo i visoku čast i nakon proživljenja postavi ga na časno mjesto (el vesile) koje si mu obećao.” – zaslužio je moj šefaat.

Gradnja mesdžida
Allahov resul kaže: “Ko bude sagradio mesdžid želeći Allahovo zadovoljstvo, biće mu sagrađene slična kuća u Džennetu.” (Buhari, br. 450)

Upotreba misvaka
Muhammed, alejhiselam, kaže: “Da znam da neću teretiti svoj ummet naredio bih im upotrebu misvaka prije svakog namaza.” (Buhari, 2/331 i Muslim, br. 252)

Odlazak u mesdžid
Allahov resul kaže: “Ko porani i ode u mesdžid, Allah će mu pripremiti posebne stepene u Džennetu kad god porani i ode.” (Buhari 2/124, Muslim, br.669)

Pet dnevnih namaza
“Koji god musliman klanja obavezne namaze lijepo uzimajući abdest i izvršavajući skrušenost i ruku’e, bit će mu iskup za prethodne grijehe, izuzimajući veliki grijeh i to za čitav život.” (Muslim, br. 228)

Klanjanje sabah i ikindije namaza
“Ko bude klanjao sabah i ikindiju, ući će u Džennet.” (Buhari, 2/43)

 

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.