Ne udaraj na čast vjernika, pokajaćeš se!

0
132
Slikovni rezultat za pointing finger
Svako od nas bi trebao imati na umu da je troje kod vjernika Allah učinio svetim: njegov život, njegov imetak i njegovu čast. Ne dozvolimo sebi nikada da udaramo na bilo šta od pomenutog, jer će nam se to kad-tad vratiti….

Mnoštvo je hadiskih predaja u kojima nas Poslanik Muhammed, a.s., obavezuju da o vjerniku imamo lijepo mišljenje, te da čuvamo živote, imetak i čast svakog muslimana.

Ostavimo se klevetanja, špijuniranja, ogovaranja i nipodaštavanja drugih muslimana. Allahov Poslanik, s.a.v.s., je jedne prilike upitao ashabe:

“Znate li ko je muflis (bankrot)? Ashabi odgovoriše: – Muflis je onaj koji nema para ni imetka. A Poslanik, s.a.v.s., reče:

– Zaista je pravi bankrot i beskućnik od mog ummeta onaj ko dođe na Sudnjem danu sa namazom, postom, zekatom, a na dunjaluku je nekoga psovao (grdio), nekoga potvorio, nečiji imetak je jeo, prolio je nečiju krv ili je nekog udario, pa će svakom od njih biti dato od njegovih dobrih djela, a ako nestane njegovih dobrih djela, prije nego što izmiri ono što je on dužan ljudima, onda će se uzeti od njihovih grijeha, pa će se natovariti na njega i biće bačen u džehennemsku vatru.” (Muslim, Tirmizi)

Možemo se nekada zbog nečega na kratko zamjeriti sa bilo kim od muslimana i možemo imati suprotna mišljenja, ali nikada ne smijemo da se preziremo, vrijeđamo ili udaljavamo jedan od drugog. U srcu jednog muslimana ne smije biti trajnog prezira prema drugim muslimanima. Musliman ne smije imati ubjeđeno i ustaljeno ružno mišljenje o drugom muslimanu.

ad

Štitimo čast muslimana u svim životnim prilikama i stanimo u njihovu odbranu.

Poslanik, a.s., je rekao:

”Onoga ko čuva čast svoga brata u njegovoj odsutnosti, Allah će sačuvati od džehennemske vatre.” (Ahmed, hasen)

Stoga, požurimo da zaštitimo čast svoga brata muslimana i uvijek budimo na njegovoj strani. Pokušajmo razumijeti neke njegove mahane i propuste i nemojmo odmah svakog tek tako osuđivati i o ljudima bespotrebno donositi krajnji sud.

Allah je taj koji je Sudija najpravedniji. Ostavi Njemu konačan sud o svemu, a ti, o čovječe, budi dobronaklon i iskren prema svim Njegovim stvorenjima. To je sigurnije i potpunije za tvoj iman (vjerovanje) od bilo kog oblika sumnjičenja, zluradosti i slično.

Voli druge ljude i moli se Uzvišenom Allahu za njihovu uputu. Želi svakome dobro onako kako to priželjkuješ sam sebi i svojim najbližima. I ne udaraj na čast vjernika, da se na Sudnjem danu ne bi žestoko kajao!

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.