Nargila opasna za širenje tuberkuloze i hepatitisa

0
450

”Od čudnih običaja i navika koje su preplavile arapska i islamska društva jeste pušenje šiše ili nargile. To je bez sumnje u suprotnosti sa islamskim bontonom. Najčešći uzrok ove pojave je slijepo slijeđenje drugih, i ubjeđenje da u nargili nema nikakve štete ili je ona jako mala, što je sigurno velika pogreška, i daleko je od ispravnog.” 

Nargila ili šiša – kako god da zovete cijev za pušenje aromatizovanog duhana, može biti gora od cigareta, upozoravaju britanski stručnjaci.

Aromatizovani duhan koji se puši kroz dugu cijev povezanu sa posudom vode, naročito je popularan među mladim ljudima.

Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da jedna „seansa“ pušenja nargile može biti gora od 100 cigareta.

ad

To je zbog toga što klasičan pušač obično udahne dim oko 12 puta, odnosno unese od 0,5 do 0,6 litara dima.

Međutim, tokom jednočasovnog pušenja nargile, konzumenti udahnu dim oko 200 puta, što znači da njihova pluća profiltriraju oko jednog litra dima.

Samo zato što duhan u nargili miriše ljepše od onog u cigaretama, ne znači da ne sadrži iste štetne materije.

Štaviše, on ima iste toksine koji izazivaju rak pluća i srčana oboljenja.

„Duhanski dim sadrži brojne kancerogene supstance koje oštećuju DNK u ćelijama. Samo jedna oštećena ćelija može da se dijeli i umnožava nekontrolosano, pa da brzo dovede do pojave velikog tumora. To se obično dešava u slučajevima raka pluća“, objašnjava prof. Robert Vest koji se nalazi na čelu katedre studija o uticaju duhana na Univerzitetu u Londonu.

Također, postoje i drugi rizici. Iz nargile puši više osoba, zbog čega postoji rizik od prenošenja tuberkuloze i hepatitisa.

Husamuddin el-Enver, profesor za plućna oboljenja na Medicinskom fakultetu Kairskog univerziteta, kaže da pušenje nargile više šteti od pušenja cigare, jer uzrokuje širenje disajnih mjehurića; potvrđeno je medicinski da pušenje nargile umanjuje gipkost (elastičnost) pluća, otežava disanje više nego duhan, izaziva alergiju na grudnom košu i hroničnu upalu bronhija.

Dok Abdul-Hakim Mahmud, profesor i šef na Odjelu za plućna oboljenja i alergiju na Medicinskom fakultetu, kaže: ‘‘Uzimanje jedne doze nargile jednako je pušenju 20 cigareta, a jedna od stravičnih opasnosti koja prijeti konzumentu nargile jeste zaražavanje tuberkulozom i upalom pluća. Crijevo uz pomoću kojeg se konzumira nargila zadržava u sebi različite vrste mikroba, između ostalog mikrob tuberkuloze, i prenosi ih na konzumente.”

Islam zabranjuje sve ono što šteti ljudskom zdravlju, što ga uništava i slabi, ili ono što donosi prevladavajuću štetu. Rekao je Allah, dželle šanuhu: I ne ubijajte se, jer Allah je prema vama milostiv. (Prijevod značenja En-Nisa, 29.); I ne bacajte se rukama svojim u propast. (Prijevod značenja En-Nisa, 39.) Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ”Nema štete (sebi), niti nanošenja štete drugima.”

Rekao je šejh Salih el-Munedžid: ”Konzumiranje nargile je haram, jer predstavlja rasipanje imetka, i uzrokuje štetu svakome onome ko je konzumira.”

Mr. Elvedin Pezić je kazao: “Veoma često vidimo kako naši omladinci na svojim profilima postavljaju slike na kojima se vide oni i njihovo društvo u nekom od nargila barova, kako se ‘opuštaju’ i ‘uživaju’ uz nargilu, što jasno ukazuje da oni u tome ne vide ništa loše. Žalosno je što ta naša omladina veoma lahko prihvata nepoznate trendove, bez ikakvog filtriranja i razmišljanja, a vjerujem da je to sve nastalo kao plod njihove udaljenosti od vjere i nesvjesnosti razloga zašto insan postoji na dunjaluku.

Islam u svojoj univerzalnosti i savršenstvu zabranio je insanu da konzumira ono što jasno šteti njegovom tijelu i zdravlju. Samim tim nalazimo da se već odavno islamska ulema oglasila u pogledu konzumiranja nargile i da je kazala da je to strogo zabranjeno.

Stoga, dragi moji omladinci, čuvajte se bilo kojeg poroka, a naročito konzumiranja duhana i nargile. Čuvajte vaše zdravlje. Sigurno je da konzumiranje duhana i nargile ne nosi u sebi ama baš nikakvu stvarnu korist, osim onog ‘ćejfa’ i ‘meraka’ koji je nastao kao plod šejtanskog nagovaranja na haram, ili pak toga da insan bude u trendu i da čini ono što čine i drugi, bez razmišljanja o posljedicama. Ako na to dodamo činjenicu o štetnosti konzumiranja istih, onda nam biva jasno zašto su eminentni učenjaci današnjeg doba zauzeli jednoglasan stav da je konzumiranje istih zabranjeno.

Ne dozvolite sebi da vas radoznalost ili stid od jarana sa kojima se družite uvuče u konzumiranje duhana i nargile”.

Šejhu Ibn Bazu postavljeno je sljedeće pitanje:

Možete li nam pojasniti propis konzumiranja nargile/šiše, i da li je njen propis identičan propisu duhana, i da li se nargila/šiša i duhan smatraju zabranjenim opojnim sredstvima?

Šejh je odgovorio riječima: ‘Konzumiranje nargile/šiše i duhana sa svim njihovim vrstama svrstavaju se u red strogo zabranjenih postupaka/harama, zbog mnoštva šteta koje konzumiranje istih nosi u sebi. Kompetentne osobe iz područja medicine veoma jasno su spomenule mnoge štete koje proizilaze iz konzumiranja nargile i duhana, a Uzvišeni Allah zabranio je muslimanima konzumiranje onoga što im šteti.

Stroga obaveza/vadžib onim osobama koje su se odale konzumiranju istih je da to odmah ostave i da upozore na njihovu opasnost. Sve to zbog riječi Uzvišenog Allaha u suri El-Maide, u kojima se obraća svome Poslaniku riječima: „Pitaju te što im se dozvoljava. Reci: “Dozvoljavaju vam se lijepa jela.” (El-Maide, 4) i zbog riječi Uzvišenog Allaha u kojima opisuje svoga miljenika riječima: „Koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti.“ (El-E’araf, 157)

(Fetava islamijje, 3/443 str.; Medžmu’a fetava Ibn Baz, 23/52 str.)

Molimo Allaha da uputi muslimane na ono u čemu je njima dobro i uspjeh, i da ih sačuva od onoga što će im štetiti na dunjaluku i na ahiretu, a On je najbolji od koga se može nešto tražiti.“

 

Izvor: islamtoday.net/b92.net/minber.ba/Mr. Semir Imamović Saff



Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.