Najznačajnije osobine sultana Mehmeda el-Fatiha II- dio

0
483

U prošlom dijelu biografije sultana Mehmeda el-Fatiha dali smo kratak presjek njegovog života i životnog puta. U ovom dijelu ćemo se posebno osvrnuti na njegove karakteristike i osobenosti. Obzirom da je on bio jedan od najvećih muslimanskih, a svakako i svjetskih, vladara neminovno je posjedovao osobine i svojstva koja su ga kandidirala za jednu takvu funkciju. Historičari govoreći o tome ističu njegovu brilijantnost, snagu njegovog uma, ali i jedinstvenost njegovog karaktera. Neke od tih osobina ćemo spomenuti i ovdje.

Ahdnama Mehmeda El-Fatiha bosanskim franjevcima, najstariji dokument o ljudskim pravima u historiji

Odlučnost

Sultan el-Fatih je bio izrazito odlučna ličnost, imao je svoj cilj, znao je šta hoće. Ništa ga na tom putu nije moglo pokolebati. Oštro se suprotstavljao javašluku i neradu državnih službenika, a o njegovoj odlučnosti dovoljno govori i to što je sam predvodio neke od napada na Konstantinopolj. U vrijeme opsade Konstantinopolja, poslao je poruku komandantu flote u kojem ga je upozorio na nužnost ozbiljnije aktivnosti flote. Poručio mu je: „Ili zarobi te brodove, ili ih potopi ili nam se živ ne vraćaj.“ Nakon neuspjeha flote da izvrši svoj zadatak, sultan je bez razmišljanja smijenio komandanta flote i na njegovo mjesto imenovao drugog. U tako teškom trenutku za državu, kada je postojala ozbiljna opasnost da sve ono što su generacije sultana ranije izgrađivali padne u vodu, sultan el-Fatih je svojom odlučnošću smogao snage da povuče prave poteze i na taj način i ostvari svoj cilj.

Hrabrost

Sultan el-Fatih je bio hrabar vojskovođa. Nije se krio iza svojih vojnika, već je zajedno s njima učestvovao u borbama. U većini slučajeva on lično je predvodio vojsku. Historičari bilježe slučaj jedne bitke na Balkanu, kada je sultan sa vojskom išao kroz gustu šumu. U jednom trenutku bili si izloženi snažnom topovskom napadu neprijatelja. Iznenadni napad dezorijentisao je osmanske vojnike, pa su mnogi istog trena zalegli po zemlji. Sultan el-Fatih je očuvao svoju prisebnost i hrabrost, izašao iz dometa topova i povikao: „O vojnici, mudžahidi, budite Allahovi vojnici, i neka u vama plamti islamski žar i entuzijazam.“ To je povratilo borbeni duh vojsci, osnažilo ih i vratilo im snagu, tako da su se konsolidovali i nanijeli teške gubitke neprijatelju, dotukavši ga do nogu.

Pravednost

Sultan el-Fatih je cjelokupan svoj život, rad i vladavinu utemeljio na principima Kur’ana i sunneta, a jedan od fundamentalnih jeste pravednost. Sultan je bio odlučan u svojim odlukama, ali u isto vrijeme i pravedan. Nastojao je da nikada nikome u svom carstvu ne nanese nepravdu i nasilje a oko svih značajnijih pitanja konsultovao se sa islamskom ulemom. Već smo kazali kakvo mjesto je Ak Šemsuddin efendija imao kod sultana.
Najbolji primjeri njegove pravednosti jeste odnos prema novoosvojenim područijima i narodima koje je pokorio. Prema njima je pokazao svoju obazrivost i pravednost, tako da je, naprimjer, Ahdnama, koju je dao bosanskim franjevcima, u kojoj im je garantovao autonomnost vjere i vjerska prava jedan od najranijih i najznačajnijih dokumenata o ljudskim pravima na teritoriji Evrope.

Skromnost

I pored toga što je bio tako velik vladar, što je ostvario san i mnogih ashaba, osvojio Konstantinopolj i preimenovao ga u Istanbul, sultan el-Fatih nikada nije pokazao oholost i grubost. Prilikom ulaska u grad izgovorio je riječi koje najbolje ukazuju na njegovu skromnost:„Hvala Uzvišenom Allahu, neka se Allah smiluje šehidima, a borcima podari čast i dostojanstvo, a mome narodu ponos i zahvalnost.“ Mali je broj ljudi koji u takvom trenutku slave, uspjeha i prestiža sjete se da za sve to zahvale Uzvišenom Allahu. Fatih je to učinio. Doduše, on je uvijek uz sebe imao učitelja koji ga je podsjećao na istinske vrijednosti života, svoga šejha Ak Šemsuddina.
Zanimljiv je primjer nakon osvajanja Istanbula, dok je šejh sjedio u svom šatoru i veličao Allaha, došao mu je sultan, prišao i poljubio ruku. Šejh se nije ni pomjerio s mjesta. To je sultana malo iznenadilo, pa nakon tog susreta obratio se jednom svom prijatelju: „Zašto li se Ak Šemsudin nije ni pomjerio sa mjesta kada sam ušao?“ Na to mu je prijatelj odgovorio: „Neka te ne brine to, sultane, šejh nije želio dati ti povoda da se uzoholiš, već ti je tim svojim postupkom ukazao na nužnost skromnosti u bilo kakvoj situaciji.“

Inteligencija i znanje

Sultan el-Fatih je mnogo puta pokazao vrhunac inteligencije, znanja, strateškog umijeća i sposobnosti. Sjetimo se samo par primjera iz njegovog života, od projektovanja ogromnog topa koji je služio u rušenju zidina Konstantinopolja, u kojem je lično sultan uzeo učešće, pa do briljijantne ideje prebačaja brodova preko kopna u zaliv.
Također, ranije smo spominjali da je još od ranog djetinjstva el-Fatih bio marljiv u sticanju znanja. Pored šerijatskih znanosti; Kur’ana, hadisa, fikha, veliku pažnju posvetio je i izučavanju prirodnih znanosti; matematike, astronomije i sl. Također, bio je i poliglota, pored turskog, govorio je i par drugih jezika, poput arapskog, perzijskog, grčkog, latinskog.
Mletački putopisac Giacome de Languschi, sreo se sa sultanom Mehmedom el-Fatihom otprilike kada je osvojen Konstantinopolj i opisuje ga ovako: „Mladić od dvadesetšest godina (istina je da je on tada bio u 23., godini, nakon što je spomenuo njegovu vanjštinju, njegov lijep moral i široku kulturu) spomenuo je: „On je sa preciznošću istraživao informacije o položaju Italije, Vatikana, i Imperatora i, kraljevine u Evropi, on je posjedovao njihove mape, na njima su se nalazile države i pokrajine Evrope. Nije se oduševljavao i radovao ničime kao studiranju položaja svijeta i nauke o ratu. Istraživač, pronicljiv u stvarima, snažnih ambicija. Ovo je čovjek kome se mi, skupino kršćana, moramo suprotstaviti. On je vrlo obazriv, sposoban da podnese tegobe i hladnoću, toplotu, žeđ i glad… Kaže: ‘Vrijeme se sada promijenilo, dakle, putuje se sa Istoka prema Zapadu kao što je (ranije) Zapadnjak putovao prema Istoku.’ Još kaže: ‘Imperija svijeta mora biti jedna, vjera jedna i država jedna, a za sprovođenje ovog jedinstva nema adekvatnijeg mjesta od Konstantinopolja’.

Ovo su samo neke osobine ovog velikog vojskovođe, vladara, a nadasve skromnog i pobožnog muslimana.

 

Izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.