Najveća laž koju govorim svojoj djeci

0
324

Laganje je loše, znam to.
Kao roditelji, ipak, mi svi ponekad lažemo svoju djecu. Mi laži upakujemo u slatke priče i zabavna iskustva, ali, na kraju, to je  ipak laž.

Najveća laž koju govorim svojoj djeci nije upakovana u bajke niti u razbacane šljokice. To je jednostavna, prosta, rečenica duga tri riječi.

Skoro sam završila.

To je to.

ad

Tamam kad sam počela praviti večeru moja djeca su počela jadikovati i vrištati: “Mama, daj da jedemo!”, kažem im Skoro sam završila.Iskreno, oni moraju sačekati još deset minuta da pripremim, 20- 30 minuta da skuham, i još pet do deset minuta da se ohladi kako ne bi sagorjeli jezike kada budu hranu ubacivali u usta prije nego što shvate da je večera ‘fuj’.

Ali im to ne kažem. Ja slažem.

Kada češljam kosu mojoj dvogodišnjoj kćeri i ona krene da pobjegne, kažem joj Skoro sam završila, uprkos činjenici da sam tek počela taj naporni zadatak. Otpetljavanje njene kose, i pokušaj da otklonim iz pramenova ono što je posljednje jela, oduzima jako puno vremena. Njeno komešanje, svađanje i pokušaj bjekstva samo produžuju vrijeme češljanja.

Ali joj to ne kažem. Ja slažem.

Kada sjednem za kompjuter kako bih nešto uradila tokom dnevnog svjetla, i moja djeca odjednom odluče da sve što su do tada radila nije više zabavno, kažem im Skoro sam završila. Istina je da nisam završila niti sam skoro da završim.

Ali im to neću reći. Ja slažem.

Kada ih oblačim, a oni samo žele da se igraju…

Skoro sam završila.

Kada je rasprodaja u dućanu, u prvih pet minuta oni žele da idu kući.

Skoro sam završila.

Kada poremetim trajanje njihovog kupanja sa pranjem uvijek ljepljivih tijela.

Skoro sam završila.

Ne osjećam se dobro što lažem svoju djecu, ali im barem ne govorim da će čovjek u crvenom odijelu sići niz nepostojeći dimnjak i donijeti im igračke.

Napisala: Tony Hammer

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Napomena: Tekst predstavlja samo napomenu i skretanje pažnje roditeljima da obraćaju pažnju na ono što govore djeci, a naravno i drugima, jer nekad izgovorimo riječi, ili rečenice, na koje ne obraćamo veliku pažnju a u suštini imaju veliki značaj i predstavljaju laž.

Abdullah ibn Mes’ud, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Držite se istine, jer ona zaista vodi dobročinstvu, a dobročinstvo vodi u Džennet. Čovjek govori istinu i stalno njoj teži sve dok ne bude kod Allaha upisan kao iskren. Klonite se laži, jer ona zaista vodi u griješenje, a griješenje vodi u Džehennem. Čovjek će lagati i stalno težiti laganju sve dok ne bude kod Allaha, dž.š., upisan kao lažov. (Muttefekun ‘alejhi)

 

Bilal ibn Haris, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Ponekada čovjek kaže neku riječ kojom stekne Allahovo, dž.š., zado­voljstvo a nije bio ni svjestan da će time zadobiti Njegovo zadovoljstvo koje će mu se pisati sve do Sudnjeg dana. Ponekada čovjek kaže neku riječ kojom izazove Allahovu, dž.š., srdžbu, a nije bio ni svjestan da će s tom riječi izazvati Njegovu srdžbu koja će mu se pisati sve do Sudnjeg dana. (Hadis bilježi Malik) redakcija IslamBosna.ba

Izvor: islambosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.