Najtraženija zvanja: Bolje duže učiti, a kraće tražiti posao

0
138

Image result for books and money

Kada je riječ o visokoobrazovanim osobama, najtraženija zvanja jesu ona vezana za IT sektor (IT inžinjer, softver-inžinjer), zatim inžinjer elektrotehnike, građevinski inžinjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine – specijalista. Pored ovih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što, zbog hiperprodukcije ovog kadra, njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih”, rekao je Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH

Piše: Enisa ALAGIĆ

Učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola sigurno se muče s pitanjem koje zvanje odabrati za nastavak školovanja. Kako bismo im barem malo olakšali, odlučili smo istražiti koje su to potrebe tržišta rada i koja su najtraženija i najplaćenija zanimanja trenutno u Bosni i Hercegovini. Za sve one koji, pored ličnih želja, interesiranja i talenata, prilikom izbora budućih profesija žele u razmatranje uzeti i ove informacije, nadamo se da će im biti od koristi.

Tržište rada trebalo biti jedan od najznačajnijih faktora prilikom odabira budućeg zvanja za mlade. Bolje je da se mladi ljudi odluče za obrazovanje koje će trajati malo duže, ali koje će im omogućiti sigurno pronalaženje posla, nego kraće i lakše obrazovanje, ali da na kraju budu samo statistika na evidencijama nezaposlenih osoba. Ili, drugačije rečeno, bolje duže učiti i studirati, a kraće tražiti posao, nego obrnuto.

Kraj jedne etape školovanja je pravi trenutak da mlade osobe odaberu da njihovo znanje bude vrijednost za koju će se poslodavci na tržištu rada takmičiti svojim ponudama i ugovorima. Na osnovu podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada (entitetski zavodi za zapošljavanje, kantonalne službe zapošljavanja i Zavod za zapošljavanje Brčko Distrikta BiH), a prema broju objavljenih oglasa, evidentno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina.

Najtraženija zvanja jesu ona vezana za IT sektor (IT inžinjer, softver-inžinjer), zatim inžinjer elektrotehnike, građevinski inžinjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine – specijalista. Pored ovih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što, zbog hiperprodukcije ovog kadra, njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih.

NAJTRAŽENIJI I NAJPLAĆENIJI

Osobe iz IT sektora su najtraženije, one su ujedno i među najplaćenijim na tržištu rada. Pored zaposlenih u IT sektoru, među najplaćenije radnike u Bosni i Hercegovini spadaju i diplomirani ekonomisti, te diplomirani farmaceuti zaposleni na pozicijama menadžera za prodaju lijekova.- prenosimo sa portala Stav.ba

Među radnicima sa srednjom stručnom spremom, najtraženiji su prodavači i ugostitelji, posebno konobari.

Također, često su traženi operateri za unos podataka, radnici u call centrima, te u nešto manjem broju tehničari za građevinske materijale i tehničari za sigurnost saobraćaja, te mašinovođe. Treba imati na umu da je broj potrebnih prodavača i konobara mnogo veći od broja potrebnih operatera za unos podataka ili radnika u call centrima, a posebno u odnosu na navedena tehnička zanimanja ili mašinovođe.

Kada je riječ o VKV i KV radnicima, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari, bravari i rukovaoci kranom. I ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja veća od nekih drugih.

Kada je riječ o suficitarnim zanimanjima, odnosno profilima radnika kojih ima najviše na evidencijama nezaposlenosti u BiH, onda su to od visokoobrazovanih osoba (VSS) diplomirani kriminalisti, ekonomisti, pravnici, politolozi, žurnalisti, socijalni radnici, prof. sociologije i pedagozi.

Od osoba sa srednjom stručnom spremom, na evidencijama je najviše ekonomskih tehničara, mašinskih tehničara, maturanata gimnazije i saobraćajnih tehničara. Kada je riječ o osobama s VKV i KV kvalifikacijom, najviše na evidencijama nezaposlenih ima vozača motornih vozila, frizera i metalostrugara.

NE VRIJEDE SVE DIPLOME JEDNAKO

Rezultati istraživanja pokazali su da najvišu zaradu mogu donijeti elektrotehnički, ekonomski i farmaceutski fakultet. Analiza na uzorku više od 7.500 osoba iz BiH različite dobi, obrazovne podloge i profila pokazala je da osobe koje imaju fakultetske diplome primaju najviše prosječne plaće. Osobe koje završe ekonomski fakultet imaju priliku dobre zarade u budućnosti, ali s tim fakultetom teže je pronaći posao jer se osobe te struke najčešće registriraju kao nezaposlene. Osobe sa završenom ekonomijom često zauzimaju menadžerske dužnosti koje su najplaćenije u Bosni i Hercegovini.

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.