Nagoviještaji kroz hadise Muhammeda, a.s. o podjelama u Ummetu, ali ga neprijatelj ne može pokoriti!

0
78

Nagoviještaji kroz hadise Muhammeda, a.s. o teškom stanju ummeta

“Allah mi je sažeo Zemlju, pa sam vidio njene istoke i zapade. Vlast mog ummeta doprijet će koliko mi je Zemlje sažeto. Date su mi dvije riznice – crvena i bijela.

Zatražio sam od svoga Gospodara da ne uništi moj ummet sušnim godinama, i da nad njim ne zavlada njegov neprijatelj, neko ko nije od njega, pa da ga uništi.

Moj Gospodar mi je tada rekao: ‘Muhammede, Ja kada odredim nešto, to se ne mijenja. Dao sam ti da tvoj ummet neće biti uništen općom glađu, niti će ga njegov neprijatelj uništiti, pa taman kad bi se udružili sa svih krajeva protiv njega. Ali će se on (tvoj ummet) međusobno uništavati (ubijati) i porobljavati.“ (Hadis bilježi imam Muslim u Sahihu, poglavlje ‘Propast ovog ummeta je u međusobnim trvenjima’, hadis broj. 2889.)

Iz ovog veoma poučnog hadisa možemo izvući više poruka:

– Muhammedove, s.a.v.s., riječi: „Allah mi je sažeo Zemlju“, mogu se protumačiti u smislu da mu je Allah, dž.š., savio i sakupio Zemlju, tako da ju je Poslanik, a.s., cijelu mogao vidjeti.

– U ovom hadisu, Muhammed, s.a.v.s., je nagovijestio da će njegov ummet narasti i proširiti se preko cijele planete, što se zaista i desilo.

– Poslanik, s.a.v.s., je nagovijestio da će se ummet proširiti istočno i zapadno od Arabije, ali u hadisu se ne spominju sjever i jug. I ovo se je obistinilo. Pogledajmo kartu muslimanskog svijeta, ividjet ćete da on pokriva zemlje zapadno i istočno od Arabije, od Maroka do Turkmenistana.

– U hadisu su spomenute crvena i bijela riznica. Crvena i bijela bogatstva se odnose na zlato i srebro, tj. riznice Bizantije (njihova valuta je bila zlato) i Perzije (njihova valuta je bila srebro). Ovim hadisom, Muhammed, a.s., donosi radosnu vijest o širenju islama u Bizantiji i Perziji i da će dva najveća carstva tog vremena postati muslimanskim zemljama. Tako se je i desilo.

– Muhammed, s.a.v.s., je tražio od Allaha, dž.š., da njegov ummet ne uništi sušnim godinama, a pod tim se podrazumijevaju opće nepogode koje bi zahvatile sve muslimane. Allah, dž.š., je uslišao njegovu dovu, pa vidimo da kada muslimane zadese neke elementarne
nepogode, one nanesu štetu relativno malom dijelu u odnosu na ostatak
muslimanskog svijeta.

– Muhammed, s.a.v.s., je nagovijestio da njegov ummet neće nikada biti u cjelosti uništen zbog nepogoda, ili napada vanjskog neprijatelja. Čak i kada bi se svi ljudi ujedinili protiv muslimana, oni ih neće biti u stanju u potpunosti uništiti.

– U ovom hadisu nailazimo na upozorenje na glavni problem našeg ummeta, a to su međusobne borbe, razilaženja i trvenja. Zbog mudrosti koja je našem Gospodaru poznata, ummet će biti iskušan s međusobnim sukobima, ratovima, prolijevanjem krvi i zarobljavanjem. Muslimanima neće naštetiti napadi vanjskih neprijatelja, već će jedni druge ubijati i odvoditi u ropstvo.

– Hadis nam poručuje da naš prioritet treba biti jačanje unutrašnjih veza, bratske ljubavi i međusobne tolerancije, kao efikasnog protuotrova za međusobnu mržnju, zavist i nasilje.

Literatura:

„Muslimova zbirka s komentarom“
tom, IPF Zenica i Centar za proučavanje orijentalne civilizacije i
kulture, Zenica-N. Pazar, 2015., str. 327-328.,

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

 Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.