Na koji srednji put misliš?

0
198

Jednom mi je jedan prijatelj kazao: „Zar ne vidiš sukobe mnogih koji zagovaraju da slijede središnji put i njihovo nadmetanje ko će od njih ponijeti ovaj naziv. Ponavljaju ga ne poznajući njegovo značenje?“

Da, brate, da. Vidim sukob oko toga, ali isto tako vidim i sukob oko svakog plemenitog nadimka i imena, ali istina je da to polje pripada svima onima koji se trude i nastoje ga zadobiti, daleko od tvrdnji onih koji nemaju nikakve argumente.

Islamska središnjost nije jasno određen i preciziran standard. To je plemenita osobina koja se može spoznati samo kroz ostale nazive, kao što je pravi put koji joj je jedan od najsrodnijih pojmova po značenju.

Ako je sirat-ćuprija na Ahiretu tanka i oštra poput oštrice sablje, onda je put na dunjaluku koliko između nebesa i Zemllje, kako je rekao Džabir, r.a., ili kako ga je definirao šejhu-l-islam Ibn Tejmijje, da radiš ono što ti je naređeno, a kloniš se onoga što ti je zabranjeno.

ad

Uzvišeni Allah je također definirao ovaj put, to je put onih „na koje je Allah izlio svoje blagodati; vjerovjesnika, istinoljubivih, šehida i dobrih ljudi.“ Ovo je lična definicija jer je ovaj put u suprotnosti sa putem onih na koje se Allah rasrdio i onih koji su zalutali. A upravo put sredine ili središnjosti je suprotnost od ova dva puta.

Iz tog razloga, islamsku središnjost trebamo shvatiti kao posudu koja u sebi sadrži trud velikog broja ljudi, različite stavove, društva, pokrete, pravce, a ne ograničavati je na jedan obrazac, jedan džemat, posebnu školu, službeni organ ili neki narodni pokret.

Središnjost podrazumijeva očuvanje pravde i umjerenosti u vladavini nad ljudima, u riječima i djelima. Također se ogleda u definisanju odgovornosti, čuvanju prava drugih, pravednoj vladavini, ali i u medijskoj pravednosti.

Središnjost se također, manifestuje i kroz umjerenost ambicijama, snovima, željama, težnjama i očekivanjima. Također se ogleda u mudrom i dalekosežnom promatranju stvari, u studioznom pristupu ljudskom iskustvu, u posmatranju budućnosti kao harmoničnog dijela ljudskog postojanja, koji je neraskidivo vezan sa sadašnjosti. Mi vrlo često znamo „riješiti“ probleme u budućnosti, a da nismo spremni za bilo kakve promjene u sadašnjosti.  Ako smo nemoćni promijeniti sadašnjost, šta nam je onda garancija da ćemo promijeniti budućnost, bez ikakvih razloga?

Prijatelju moj, ako nas je Allah odabrao da budemo svjedoci protiv ostalih ljudi, onda je najpreče da budemo svjedoci za sebe: …pa makar i protiv vas samih, protiv roditelja i bližnjih. (En-Nisa, 135). Ovo znači da se pokret središnjosti ne zaustavlja na putu sazrijevanja, korekcije i samoreforme: Reci: Gospodaru moj, znanje mi povećaj. (Taha, 114). Ukoliko tvrdim za sebe kao pojedinca, organizaciju, džemat , državu ili društvo da sam ja primjer središnjosti onda se moje znanje neće povećavati niti ću postići stabilnost. Gledat ću sebe kao standard, mjerilo za druge ljude, koliko je neko od njih blizu ili daleko od Istine. A doista dovoljna je ova zabluda da čovjeka odvrati od samokontrole .

Moj prioritet treba biti ulaganje truda u sebe i jačanje svoje duše, na procjenu njene blizine ili udaljenosti od pravoga puta.

Središnjost je psihičko stanje u kojem je čovjek u harmoniji i ravnoteži sa sobom i sa ostalim ljudima, ne skreće ni lijevo ni desno, niti opterećuje niti popušta.

Središnjost je poimanje ispravnih intencija šerijata pri kojoj čovjek nastoji dati prednost i odabrati ono što je najbliže Allahovoj želji i što najviše doliči intencijama Njegovog šerijata.

Središnjost je nastojanje da se uspostavi ravnoteža između suprotnosti, da se uspostavi ravnoteža između prava i obaveza, između dunjaluka i Ahireta, između blagosti i osorosti, između individualizma i zajedništva i između skromnosti na dunjaluku i uživanja u njegovim blagodatima.

Središnjost je obrazac koji nudi primjer čovječanstvu, koji spaja materiju i duh, formira fazu zrelosti. Ummet je kroz historiju uspio kada se držao takvog sistema, dok je ummet danas u podređenom položaju jer prolazi kroz fazu slabosti, dekadence i poraza.

Ovaj ummet, koji je posljednji u nizu, bit će svjedok zbog toga što je povezan sa nebeskom objavom, također je svjedok konačnice čovječanstva i svim tehnološkim i naučnim dostignućima koje je čovječanstvo ostvarilo. Da budemo umet sredine, koji je svjedok protiv ostalih naroda znači da u ovom vremenu sačuvamo naš islamski identitet  i da se njime ponosimo, da se ne stidimo i ne kolebamo u njegovoj suštini i poruci. Ovaj ummet je upotpunjenje čovječanstva, ljudi koji su stvoreni kao muškarci i žene i podijeljeni na narode i plemena da bi se upoznavali.

Naš islamski identitet je osnova, polaznica, suština našeg utjecaja na druge, nikako nije zatvor koji nam uskraćuje mogućnost promatranja, koegzistencije, komunikacije i upoznavanja sa drugim s kojima dijelimo područje življenja, pa ne samo ostalih ljudi, nego i ostalih stvorenja u kosmosu.

Ne mogu negirati da među nama ima ekstremista koji su prešli granice umjerenosti i počinili gnusna djela koja su pripisana njihovoj vjeri i ummetu. Ali takvi postupci su prekoreni i odbačeni od uleme ovog ummeta. Zašto onda neki pokušavaju pripisati ih cijelom ummetu i njihov teret natovariti na leđa svih. U drugim situacijama, kada ekstremizam dolazi od strane kršćanina, budiste ili Jevreja, taj čin se pripisuje njima individualno, a mediji se ne utrkuju da prenesu njegov identitet i vjersko opredjeljenje.

Zar nije tužno što vidimo kako neki krugovi javno se bore protiv terorizma i ekstremizma, a tajno ga jačaju i pothranjuju kroz tzv. rat protiv terorizma i na taj način pokušava steći simpatije Istoka ili Zapada  prema određenoj grupaciji u sukobu, što se sada, naprimjer, dešava u Siriji.

I na kraju, prijatelju moj, središnjost nije diktat zapadnih centara koji nam određuju šta je to umjereni islam, a koji to čine na osnovu svog političkog interesa. Puno je slučajeva u kojima nam se ekstremni sekularizam, lišen svake vjere, predstavlja kao središnjost, znajući pritom da nema nikakvih osnova među islamskim narodima i lišen ikakvih utjecaja. Ali uprkos tome ne vidi nikakvu smetnju da bude podrška tlačiteljima, ubicama i diktatorima koji uništavaju svoj narod i domovinu.

 

Autor: Selman el-Auda

Prijevod i izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.