Na Ahiret preselio poznati sirijski učenjak Muhamed Ali el-Sâbûni, autor znamenitog tefsirskog djela Safvetu el-tefasir

0
96

U petak, 19.03.2021., na Ahiret je preselio predsjednik Saveza sirijskih učenjaka, šejh Muhamed Ali el-Sâbûni, u 91. godini, u gradu Yalova na sjeverozapadu Turske.
Tim povodom oglasio se i šejh Ali el-Kurre Dagi, generalni sekretar Svjetske unije muslimanskih učenjaka, koji je na svojoj Facebook stranici, između ostalog, napisao: “Plemeniti šejh služio je Plemenitom Kur'anu i njegovim naukama, i stao je uz svoj narod u borbi za slobodu.”
Šejh Ali el-Sâbûni, rođen je u sirijskom gradu Halepu, 1930. godine, diplomirao je na islamskom fakultetu Univerziteta Al-Azhar u Egiptu 1955. godine i smatra se jednim od najistaknutijih učenjaka i najpoznatijih autora iz oblasti tefsira (komentara) Kur'ana i hadisa.
Predsjedavao je Savezom (Liga) sirijskih učenjaka i napisao je 57 djela, od kojih je najistaknutije Safvetu el-tefasir, koje je objavljeno prije 40 godina. Osim pisanih djela, šejh Ali el- Sâbûni snimio je više od 600 televizijskih emisija tumačenja Časnog Kur'ana.
Od početka 2011. godine, rahmetli šejh Ali el-Sâbûni stao je na stranu revolucija Arapskog proljeća i u nekoliko televizijskih intervjua rekao je: “Vladar koji vrši nasilje nad svojim narodom i odstupa od temeljnih principa Allahove vjere je zločinac i mora mu se pružiti otpor”.
Šejh el-Sâbûni stajao je uz sirijski narodni pokret protiv zločinačkog režima i više puta je kritikovao Bashara al-Asada, opisujući ga kao savremenog “Musejlemu el-Kezzaba” (Musejlema el-Kezzab je bio lažov i smutljivac koji se proglasi poslanikom nakon smrti Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem), u znak protesta protiv gušenja mirnih demonstracija protiv sirijskog režima od strane sirijskog naroda.
Šejh el-Sâbûni je u jednoj televizijskoj emisiji, rekao: “Učenjaci islamskog ummeta smatraju obaveznim ustanak protiv ”Musejleme el-Kezzaba”, koji se zove Bashar Al-Asad, nakon što je njegova tiranija eskalirala ubijanjem nevinih ljudi.”
Mnogi muslimanski učenjaci uputili su izraze saučešća povodom smrti šejha el-Sâbûnija, smatrajući njegovu smrt ”gubitkom još jednog glasa istine u lice nepravednog vladara.”

Izvor: saff.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.