Muslimanski svijet se mora ujediniti kako bi pomogao kineskim Ujgurima

0
33

Dok sam kao dijete čitala Kur’an, naučila sam o pet stupova islama, uključujući i o hadžu u Mekku.

Danas, dok slobodno mogu otići na ovo putovanje zajedno s milionima drugih muslimana, kineska vlada je zatvorila na hiljade Ujgura koji su to pokušali da urade.

Mnogi su čuli za porobljavanje Palestine, ratove u Jemenu i Siriji, kao i o genocidu nad Rohindžama. Manje je poznato da je Kina od 1949. godine okupirala Istočni Turkestan. Zemlju Ujgura i ostalih centralnoazijskih naroda, Kina je okupirala zbog njezinih prirodnih resursa.

“Kulturna revolucija”

ad

Kultura našeg naroda je sasvim drugačija od kineske. Nakon porobljavanja Istočnog Turkestana, Mao Zedong je naredio svojoj Crvenoj armiji da sruši džamije i uništi Kur’an u ime ‘kulturne revolucije’. Tokom tog vremena, Peking je optuživao muslimane da promiču ‘anti-socijalističke trendove’ praktikovanjem svoje vjere.

Uprkos ovim zločinima, suština islama je ostala živa u srcima Ujgura. Kako je vrijeme prolazilo, ograničavanja njihovih života su se pogoršavala. Prvo, Kina je izbrisala ime naše zemlje nazivajući je Singjang (‘nova teritorija’), a sada pokušava da izbriše naše živote zatvaranjem na stotine hiljada Ujgura u koncentracione kampove u nacističkom stilu, gdje su mučeni i prisiljavani da se odreknu islama.

Ujguru u kampu Yutian je dozvoljeno da prvi put vidi svoje dijete nakon puno intervencija

Za Ujgure koji žive u Istočnom Turkestanu, obavljanje hadža često je samo san. Kineska vlada je uvela velika ograničenja izdavanja pasoša muslimanima koji žele otići na ovo putovanje, a oni koji samostalno aranžiraju hadž završe u zatvoru.

Prema izvješću Amnesty Internationala, kineske vlasti su prošle godine zatvorile više od 200 Ujgura muslimana zbog vjerskih putovanja po Bliskom istoku. Ljudi koji organizuju neovlaštena vjerska putovanja u inostranstvo, uključujući muslimane koji planiraju da odu na hadž, mogu dobiti novčanu kaznu do 200 hiljada kineskih juana (oko 50 hiljada KM).

Zabranjena mektepska nastava

Ove godine, 11.500 kineskih muslimana je otišlo je na hadž, puno manje nego prošle godine kada je otišlo 12.800, prema izvještaju Global Timesa. Po navodima mnogi od njih imaju GPS lokatore, čime kineski organizatori prate njihovo kretanje.

Kina je također zabranila vjerski odgoj mladih u džamijama, utišala je ezan i naredila otkazivanje svih javnih časova arapskog jezika, između ostalih sankcija. Kineska komunistička vlada je redefinisala ekstemizam: sada se to odnosi na svakoga ko ne jede svinjetinu, posti tokom ramazana, nosi ‘abnormalnu’ bradu ili hidžab, odbija da gleda državnu televiziju, ili ne pije alkohol i ne puši. Jedan službenik Ujgur je kažnjen nakon što je odbio da puši pred svojim pretpostavljenim.

Kineska vlada često ovakve nehumane postupke opravdava ‘borbom protiv ekstremizma’. U stvarnosti, država ograničava slobodu društva i radi na potpunom brisanju njezinog muslimanskog identiteta. Ovo se mora odmah zaustaviti, kako bi se spriječilo etničko čišćenje.

Peking je već zatvorio Ujgure u kampove za preodgoj, gdje se ljudima govori da uče komunističke pjesme i osude islam. Nisu optuženi za bilo kakav zločin i ne mogu se sastati sa advokatima. Navodno, svijetlo je danonoćno uključen, dok se Ujguri drže u prenatrpanim prostorijama, dobijaju jako malo hrane, i prisiljeni su da marširaju u svojim ćelijama dok zahvaljuju Komunističkoj partiji. Čak su i prisiljeni na preodgojne testove, koje, ako ne polože, dovode do mučenja i moguće smrti.

Ko će ovo osuditi?

Sve džamije u Istočnom Turkestanu sada moraju imati crvene komunističke zastave

Nedavno izvješće Kineskih branitelja ljudskih prava potvrđuje da je do tri miliona stanovnika sjevernozapadne kineske Sinjang regije (Istočni Turkestan) zatvoreno u političkim preodgojnim kampovima ili je prisiljeno da prisustvuje ‘obrazovnim sjednicama’ za ‘deradikalizaciju’.

Uprkos dokazima o mučenju i okrutnim postupanjima kineske vlade, tek nekolicina islamskih vođa je osudila njihove postupke. Umjesto da se pobune protiv kineskog predsjednika Xi Jinpinga, zemlje poput Kirgistana, Egipta, pa čak i Saudijske Arabije, deportuju Ujgure koji su uspjeli pobjeći iz Kine. Ovo se dešava zbog kineskih privrednih obećanja ovim zemljama, ali s obzirom na historiju kineskih grantova i projekata u drugim zemljama, čini se da će upasti u zamku dugovanja.

Dok su kur’anski ajeti islamskim vođama na vrhu jezika, zaboravili su na pravu Allahovu poruku: pomažite jedni drugima i borite se protiv nepravde. Oni su zaboravili da nam je svima obaveza da spasimo nevine živote i da se borimo protiv zla. Dovim da se islamski narodi ujedine kako bi sačuvali svoju braću i sestre Ujgure, koje muče samo zbog toga što slijede ovaj put.

Napisala: Gulnaz Uighur

Prijevod i obrada: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.