Muslimanka kojoj umre dvoje djece, zaštićena je od Džehennema

0
1512

Piše: Edhem Šerkavi/ Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Došla je neka žena Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekla: ”Allahov Poslaniče, muškarci uzimaju svo tvoje vrijeme, pa odredi i nama ženama dan kad ćemo doći da nas podučiš onome čemu te je Allah podučio.”
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Okupite se toga dana na tom i tom mjestu.” Tako su se ashabijke okupile na dogovorenom mjestu, pa im je došao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poučavao ih vjeri i savjetovao, a zatim je rekao: “Neće ni jednoj od vas (ženi muslimanki) umrijeti troje djece, pa ona bude strpljiva nadajući se Allahovoj nagradi, a da je Allah neće zabraniti džehennemskoj vatri.”
Zatim je ustala jedna žena i rekla: ”Allahov Poslaniče, a ako joj umre dvoje djece?”
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”I ako joj umre dvoje djece (bit će zaštićena od džehennemske vatre).”

U ovom hadisu postoje dvije važne pouke:

Prvo: Ogromna želja i težnja prvih muslimanki za stjecanjem islamskog znanja. Ova žena došla je da traži od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da odredi ženama poseban termin kada će učiti vjeru, jer nema apsolutno nikakve smetnje da žena radi kućne poslove i da uči svoju vjeru i druge korisne nauke.
Islamski ummet poznaje desetine žena muslimanki koje su bile učenjakinje, poput:
Zejneb bint Ahmed, koja je bila vrsni poznavalac hanefijskog mezheba, tako da je, među ostalima, i Ibn Haldun slušao njezina predavanja kada je došao u Damask.

Kerima el-Mervezi je bila dobro upućena u Sahihu-l-Buhari, i mnogi islamski učenjaci su prisustvovali njezinim predavanjima u Mesdžidul-haramu u Mekki, uključujući i Hatiba el-Bagdadija.
Među učiteljima i šejhovima Ibnul-Kajjima el-Dževzijje, bile su i poznate žene učenjakinje: Ni'meta bint Ali ibn el-Tarrah i Kerima bint Ebu Muhammed Abdul-Vehab el-Kureši.

Ibn Tejmijje je slušao i prenosio hadis od Ummul-Areb Fatime bint Ebu Kasim ibn Asakir i Ummu Ahmed Zejneb bint Mekki ibn Ali el-Harrani, dok je Ibnul-Dževzi spomenuo da je slušao hadis od tri žene učenjakinje.
Drugo: Ovaj svijet je kuća gubitaka, nevolja i teškoća. Nema niko od nas, a da nije nekog od svojih voljenih spustio u kabur i svi ćemo se na kraju oprostiti od svojih najmilijih. Nezadovoljstvo Allahovom sudbinom ne mijenja ništa od stvarnosti, nego povećava tugu i kvari vjeru i nagradu. A što se strpljivosti tiče, njezin kraj je neizmjerna nagrada.

Svima koji su izgubili nekog od svojih voljenih, majci koja je izgubila sina, ocu koji je izgubio kćerku, sinu ili kćerki koji su izgubili majku ili oca, kažemo: ”Strpite se i nadajte se Allahovoj nagradi. Istina je da je smrt bolna, ali je vjerniku naređeno da bude zadovoljan Allahovom odredbom, i neka mu utjeha, nakon bilo kakvog gubitka, bude činjenica da nakon smrti Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ni jedan musliman i muslimanka ne mogu doživjeti veći gubitak na dunjaluku.”

Izvor: saff.ba


Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.