“Muškarčine” zašto udarate žene?

0
45

Image result for violence towards women

Nasilje u porodici je vrlo prisutan problem u našem društvu koje je, inače, većinski vjerski nastrojeno. Ta činjenica je paradoks sama po sebi jer se predstavljamo kao vjernici i praktičari vjere a u svojim životima, ponekad, pokazujemo skroz drugačije lice.

Ovaj problem je prepoznat i od strane države te je donesen poseban Zakon o sprečavanju nasilja u porodici kojim je propisan postupak prijavljivanja nasilja, suđenje nasilnicima i sankcije za njih te način zaštite žrtava nasilja u porodici.

Statistike pokazuju da svaka druga žena doživljela neki oblik nasilja u porodici. Međutim, na 1 prijavljeno nasilje policiji dolazi 15 – 20 neprijavljenih zbog toga što se žrtve nasilja plaše prijaviti nasilje i tražiti zaštitu. Uglavnom šute i trpe. Do kad mognu.

Islam strogo zabranjuje nasilje u porodici a posebno nasilje prema ženama. Uzvišeni Allah kaže: „I jedan od dokaza njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju.“ (Er-Rum, 21) Poslanik Muhammed alejhi sselam je savjetovao muslimane i muslimanke da stupaju u brak, imaju potomstvo i da žive skladnim bračnim životom te na taj način sačuvaju svoju čednost i vjeru.

ad

Koliko je problem nasilja u porodici izražen, vidljivo je da je čak i vrijeme Poslanika alejhi sselam, dok je on bio među ashabima, bilo pritužbi na nasilje jer je bilo žena koje su mu dolazile i žalile se na taj problem. Zbog toga je on rekao: „Neke žene su mi došle žaleći se na svoje muževe. Takvi nisu najbolji od vas.“

I rekao je Poslanik alejhi sselam “Nikad ne udarajte Allahove robinje.” (Ebu Davud)

Vezani tekst:  Da li je po šerijatu dozvoljeno udaranje supruge?

Kako onda muž musliman može dići ruku na svoju suprugu?! Gdje je tu ljubav, samilost, pažnja?! A očekuje da ga ona sluša, čuva njegov hator i udovolji njegovim željama i potrebama!

Muž i žena se mogu neslagati u nekim stvarima ali ne smiju biti nepravedni jedno prema drugom. Sjetimo se savjeta Gospodara svjetova: „S njima lijepo živite! A ako prema njima odvratnost osjetite, moguće je da je baš u onome prema čemu odvratnost osjećate Allah veliko dobro dao.“ (En-Nisa, 19)

Allah Uzvišeni savjetuje vjernike i vjernice da u braku lijepo žive i da se međusobno paze i podržavaju. Također, iz Svog sveznanja Uzvišeni nas upoznaje s tim da se može desiti da ljubav među supružnicima bude stavljena u drugi plan te da na površinu mogu izaći i neka ne baš lijepa osjećanja. I u tom slučaju supružnici trebaju shvatiti da je možda baš u tome dobro po njih i da izvuku pouku i poprave svoje ponašanje jedno prema drugom.

U doba kada je brak u krizi, kada se razvode bračni parovi koji su u braku 20, 30 i više godina, a o mladoženjama i mladama da ne pričamo, važno je ispravno razumjeti brak i odnos supružnika u braku. Jer, brak ne podrazumjeva samo užitak i zadovoljstvo, valja razmišljati dugoročno i planski. Desi se da ljubav “izlapi”, možda pređe u naviku, ali supružnici se uvijek moraju vraćati na osnovne postulate braka: brakom ste sačuvali pola vjere, sačuvali svoj moral i čednost, ostvarili svoje snove sa ljubavi svog života i slično.

Muževi su pastiri svog doma i porodice i za taj emanet će biti pitani na Sudnjem danu. Svaki muž treba nastojati da razumije stanje i potrebe svoje supruge, ona je ta koja treba njegovu pažnju i zaštitu a i ona je njegova zaštita. Samo lijepim ponašanjem prema supruzi možeš osvojiti njenu ljubav i neograničeno zadovoljstvo. Lijepa riječ, poklon, znak pažnje – tako malo ti treba da supruzi pokažeš da je voliš. Ali, isto tako, vikom, galamom i udaranjem ćeš u njoj prouzrokovati prezir i mržnju koja može nadvladati ljubav koju ti je do tad pružala. I to može biti razlogom pucanja braka. Svoj bijes i probleme koje si donio van porodice ne smiješ iskaljivati na svojoj ženi! Ne smatraj da si “muškarčina” ako joj “pukneš šamar” već si to ako progutaš knedlu, strpiš se i posavjetuješ je. To je borba, a fizičko nasilje je slabost i iskaz nadobudnog ega. Zato se presaberi i podsjeti se na savjete Gospodara svjetova i Njegovog poslanika Muhammeda alejhi sselam.

Izvor: Akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.