Muftija Iraka: “U iračkim zatvorima sedam hiljada sunija čeka pogubljenje”

0
39

Irak – Muftija Iraka dr. Rafi’ er-Rifa’i saopćio je da u Iraku djeluje oko 52 šiijske milicije kojima je cilj ubijanje sunijskih civila. Vođa ovih milicija je Ebu Mehdi el-Muhendis, koji je međunoarodno traženi terorista, dok je vrhovni vođa tih odreda i glavni inspirator njihovih zločina Ebu el-Kasim es-Sulejmani, vođa iranske Revolucionarne garde.

U svojoj izjavi za egiptaske novine el-Vatan, čiji dio prenosi sajt Svjetske unije islamske uleme, dr. er-Rifa’i navodi da ključne poteze u Iraku sada povlači Iran i da je iranski utjecaj dominirajući u svim sferama života u ovoj arapskoj zemlji.

Muftija je trenutno stanje u Iraku opisao kao “sektašku borbu Irana prve vrste” istakavši da je jedino rješenje da u Iraku interveniraju združene arapske snage koje bi osujetile iranske planove i otrgle Irak iz ruku Irana.

On je pojasnio da u Iraku sada vlada stanje općeg haosa i anarhije: “Iračka vlada nema nikakve vlasti u zemlji. Premijer ne upravlja ničime, nema nikakve vlasti. Ministar odbrane nema kontrolu nad iračkom vojskom, a ministar policije je pripadnik iranske organizacije Bedr.”

ad

Govoreći o trenutnom stanju na terenu, muftija je istakao: “Ono što svijet danas u Iraku vidi jeste navodna borba šiijskih milicija i IDIŠ-a. A zapravo na terenu su stvari drugačije. Za šiijske milicije svi sunije Iraka su IDIŠ. Kada su šiijske milicije upale u neka podrućja, pod izgovorom borbe protiv IDIŠ-a spalili su sunijske džamije, poklali sunijske civile, porušili kuće i uništili usjeve. Njima ni to nije dovoljno. Njihov cilj je promijeniti demografsku sliku Iraka.” Kao primjer, muftija je u razgovoru naveo 62 sunijska sela u Dijaliju, u blizini Kirkuka u kojima je “uništeno sve, nije ostalo žive duše, nije ostalo kuće niti ognjišta, njive niti voćnjaka. Sve je poptuno uništeno. To je bilo djelo šiijskih milicija.”

Irački muftija je naglasio da u mnogim krajevima Iraka šiijske milicije čine više zločina nego i sam IDIŠ. On je istakao: “Sada se u iračkim zatvorima nalazi sedam hiljada sunija koje očekuje pogubljenje, osuđenih na smrt.”

Šejh dr. Rafi’ er-Rifa’i je istaknuti sunijski alim u Iraku, na mjesto iračkog muftije imenovan je 2007. godine nakon smrti dotadašnjeg muftije Džemala Abdulkerima ed-Dejjana.

IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.