Može li žena imati više muževa?

0
147

zakir-naik

Zabluda: Ako je muškarcu dozvoljeno imati više od jedne žene, zašto islam ponižava ženu zabranjujući joj da ima više od jednog muža?

Dr. Zakir Naik: Mnogo je ljudi, uključujući i neke muslimane, koji dovode u pitanje logiku dozvoljavanja muškarcu ženidbe sa dvije, tri ili četiri žene, a zabranjivanja istog “prava” ženama. Najprije razjasnimo nešto: islam teži pravednom društvu, u kome su prava jednaka. Allah je muškarca i ženu stvorio jednakima, ali sa različitim sposobnostima i odgovornostima. Muškarac i žena se razlikuju i fizički i psihički. Njihove odgovornosti i obaveze su, također, drugačije. Pred islamskim zakonom, čovjek i žena su jednaki – ali nisu identični. U suri En-Nisa od 22. do 24. ajeta daje se spisak žena koje muškarac ne smije oženiti, a u 24. ajetu stoji još: I udate žene. (En-Nisa’, 24)

Dopustite mi da nabrojim razloge zabrane poliandrije u islamu:

1. Ako čovjek ima više od jedne supruge, oba roditelja novorođene djece su dobro poznata. I otac i majka se lahko mogu identificirati. U zajednici žene sa više muževa, samo bi se mogla identificirati majka, a ne i otac. U islamu je jako bitno znati oba djetetova roditelja. Psiholozi nam kažu da djeca koja ne znaju ko su im roditelji, naročito ako ne znaju ko im je otac, prolaze kroz mnoge traume i mentalne potrese. Njihovo djetinjstvo je vrlo često nesretno. Zato djeca prostitutki nemaju normalan život. Kada bi došlo vrijeme upisa djeteta u školu, kad upitaju majku za ime oca tog djeteta, majka bi morala dati dva ili više imena. Ja sam svjestan da su posljednja naučna dostignuća omogućila lahku identifikaciju oba roditelja, pomoću genetskih testova. Zato će neki reći da je ova tačka važila u prošlosti.

2. Po prirodi i urođenom nagonu, čovjek je sposobniji za poligamiju nego što je žena sposobna za poliandriju.

3. Sa biološke strane gledano, čovjeku je lakše obavljati dužnosti supružnika, čak i ako ima više žena. Žena, međutim, ako ima nekoliko muževa neće biti u stanju obavljati svoje dužnosti kao supruga. Žena prolazi kroz nekoliko psiholoških faza tokom menstrualnog ciklusa.

4. Žena koja ima više muževa ima više seksualnih partnera istovremeno i time je podložnija veneričnim i seksualno prenosivim bolestima koje se, opet, mogu prenijeti na njene muževe, čak i ako niko od njih nema ni jednu vanbračnu vezu. Ništa od ovoga se ne događa kada čovjek ima više žena i ni jedan bračni partner ne upražnjava vanbračne odnose.

Navedeni razlozi se vrlo lahko uočavaju i u skladu su sa logikom. Najvjerovatnije postoji još razloga zbog kojih je Uzvišeni Allah, Koji zna sve, zabranio ženi da ima više muževa.

 

Iz knjige: Odgovori na zablude o islamu I, El-Kelimeh, 2009.

Izvor: IslamPRESSIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.