Mojih zadnjih deset dana ramazana – Numan Ali Kan

0
75

Zadnjih deset noći ramazana je za mene samo ibadet, ibadet, ibadet. Zaboravite svijet, budite sa Allahom i Njegovom riječi. Učite ga (Kur’an) koliko god možete. Naučite napamet koliko god možete. Provodite vrijeme u mesdžidu koliko god možete. Tražite halala od ljudi- to je duhovna vježba- koliko god možete.

Oprostite drugima koliko god da možete. Razmišljajte o ljudima sa kojima godinama niste u najboljim odnosima.
Napravite spisak, napišite ga, neka to bude vaš spisak uspjeha. I pozovite sve te ljude i popravite svoj odnos sa njima. I dobro razmislite o ljudima koje ste možda uvrijedili, svjesno ili nesvjesno, i ispravite svoj odnos sa njima.

Ovakvo samopročišćavanje nije samo o tome da budete duhovniji ili da više klanjate, tu se također radi da poboljšate svoj odnos sa drugim osobama, naročito sa porodicom. Počnite sa porodicom, radite onda na užem krugu, a onda prema radnim kolegama- to je efekat talasa- osobe koje su vam najbliže pa onda osobe koje su vam najdalje.
Prečesto govorimo o tome kako moramo biti produktivni u džematu i kako se moramo politički i socijalno aktivirati. Ovo sjajno zvuči i u potpunosti se s tim slažem. Ali to je negdje tamo u budućnosti, a postoji jako puno stvari koje ovdje sada nisu u redu, a vi se na njih čak i ne obazirete. Vi čak i ne primjećujete svoju majku. Vi čak niste ni ljubazni prema svome babi. Kada ste ga posljednji put zagrlili? Zadnjih deset dana posvetite dodatnom razmišljanju o sebi i o tome gdje postoje pukotine u životu i šta bismo trebali uraditi da ih popravimo.

Slično je sa našim komšijama nemuslimanima, posljednjih deset dana je vrijeme kada svoju radost ramazana dijelite sa njima: dajte im poklone, podijelite hranu sa njima, dajte im na znanje da ukoliko imaju bilo kakvo pitanje da vas mogu pitati. Da li znate zašto sam posebno spomenuo komšije nemuslimane? Ajet kaže- huden linnas/ putokaz ljudima, on ne kaže huden lil muttekin ili huden lil mu’minin, to je osnovno. Kada On, s.v.t., kaže ramazan, On, s.v.t., kaže putokaz ljudima. Dakle, ovo je vrijeme da možda čak podijelimo blagodat upute sa drugim ljudima, direktno ili indirektno. Sama činjenica da će muslimani biti u prisustvu drugih nemuslimana, samo njihovo prisustvo može imati utjecaja. To je ono o čemu se radi u zadnjih deset noći ramazana- da imate odličan početak i da imate uspješan kraj.

ad

 

Odlomak iz intervjua Productivemuslim.com sa Numanom Ali Kanom

Prijevod i izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.