Mnogo je lakše i bezbolnije cijeli život posvetiti odgoju djeteta, nego ga gledati kako se ”utapa” kao nevjernik pred našim očima

0
141

Piše: Edhem Šerkavi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Imam Malik imao je kćerkicu Fatimu, koja je napamet učila hadise iz njegovog hadiskog djela El-Muvetta, a kada bi imam Malik slušao svoje učenike dok mu čitaju El-Muvettu, njegova kćerka Fatima sjedila bi iza vrata i kad bi pokucala rukom u vrata, imam Malik je znao da je njegov student pogriješio.

On je imao i sina po imenu Muhamed koji je volio sakupljati golubove. Iako mu je imam Malik na sve načine pokušavao omiliti nauku, nije mu to pošlo za rukom. Jednom ga je vidio kako nosi goluba i trči s njim mašući rukama, pa je rekao, pokazujući na svoju kćerku: ”Odgoj i znanje su od Allaha, ovo je moj sin i ovo je moja kćerka.”

Kćerka imama Malika bila je poznata i po poznavanju islamskog prava i šerijatskih propisa, što se pokazalo i prilikom trgovine i prodaje povrća. Naime, imam Malik je zarađivao za život od trgovine, a u tome mu je pomagala i kćerka Fatima. U svom djelu El-Medhal, islamski učenjak Ibnul-Hâdž spominje predaju od Ešheba koji je živio u Medini i jedanput je kupovao povrće (povrće se prodavalo za hljeb) od jedne djevojke, pa joj je rekao: ”Kupujem povrće od tebe, a sutra kad dođe hljeb dat ću ti koliko vrijedi ovo povrće.”

Ona mu je rekla: ”Ali, to nije dozvoljeno?”

”Zašto”, upitao je? 

Odgovorila je: ”Ne kupuje se hrana za hranu osim iz ruke u ruku.”

Zadivljen njezinim odgovorom, pitao je čija je to djevojka, pa mu je rečeno da je to kćerka imama Malika.

Desi se da dobri i čestiti ljudi budu iskušani u svojim porodicama, a najbolji primjer za to su Allahovi poslanici. Nuhova, alejhi selam, supruga bila je nevjernica, kao i supruga Luta, alejhi selam. Ibrahimov, alejhi selam, otac Azer bio je nevjernik, a Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, objavljen je Kur'an u kojem se spominje njegov amidža Ebu Leheb kao nevjernik i stanovnik Džehennema.

Naše je da se maksimalno trudimo da odgojimo našu djecu i porodicu, jer je osnova i pravilo da će odgoj i obrazovanje dati plodove, ali pravila imaju i svoje izuzetke, pa nas to ne smije obeshrabriti i navesti da ostavimo i zanemarimo odgoj.

Jer, nemoguće je da je Nuh, alejhi selam, zanemario odgoj svog sina i njegov poziv u vjeru u jednog Boga, Allaha, dželle šanuhu, ali je uputa u Allahovoj ruci, pa je tako neposlušni sin odlučio da spas od potopa potraži na brdu, umjesto da se ukrca u lađu sa svojim ocem Nuhom, alejhi selam, uprkos očevom pozivanju i silnoj želji da mu sin postane vjernik i da se spasi.

Dakle, mi smo odgovorni za ulaganje truda na planu odgoja naše djece i naše porodice, a ne za rezlutate, i Allah će nas pitati o načinu na koji smo odgajali svoje sinove i kćeri, ali nas neće pitati o rezultatima odgoja i da li je on dao rezultate ili ne.

Stoga nipošto ne zanemaruj odgoj i ne odustaj bez obzira s koliko poteškoća se susreo na tom putu.

Pa, ako ti sin ili kćerka zadaju probleme i ako si se umorio i izgubio strpljenje pokušavajući ih odgojiti u skladu sa islamskim principima, sjeti se Nuha, alejhi selam, i znaj da je hiljadu puta bolje umarati se odgajajući svoje dijete nego ga gledati kako se utapa kao nevjernik pred tvojim očima.

Ili, ako tvoj otac nije onakav kako bi želio da bude, nema sumnje da je on bolji od Ibrahimovog oca Azera koji nije bio samo obični idolopoklonik, već je izrađivao kipove koje je njegov narod obožavao, pa je, i pored toga, Ibrahim, alejhi selam, bio strpljiv i blag prema svome ocu.

Ako ti probleme zadaje supruga i ako ima nekih stvari s kojima nisi zadovoljan, sjeti se Nuha, alejhi selam, i Luta, alejhi selam, i njihove strpljivosti u radu i odgoju njihovih supruga, iako su one život okončale kao nevjernice. 

Izvor: saff.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.