Mjesec dana zabrane: Nedostaje li ti džamija

0
534

Hadži Mehova džamija još čeka građevinske dozvole od gradske ...

Prije tačno mjesec dana, 17. marta, Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je donijelo odluku o obustavi zajedničkog obavljanja namaza u džamiji zbog proglašenog stanja prirodne nesreće – pandemije koronavirusa i zaštite zdravlja ljudi. Odlučeno je da će se  ezani u džamijama učiti redovno, a namaz u džamiji će obavljati samo imam, dok će džuma namazima prisustvovati imam i članovi džematskog odbora, radi održavanja kontinuiteta ibadeta.

Tu iznenadnu vijest su vjernici primili sa žalom i nevjericom jer naše generacije ne pamte takvo nešto u skorijoj prošlosti. Čak i u toku agresije na našu domovinu i ratna dejstva, džamije su bile otvorene za vjernike, a u opkoljenom Sarajevu su ezane sa Begove, Alipašine i Ferhadija džamije povremeno prekidale granate ispaljene sa agresorskih položaja oko šehera.

Svaki musliman i muslimanka znaju da je obavljanje namaza u džematu i džamiji od izuzetnog značaja i ima veliku važnost u našim životima. Džamija u srcu vjernika ima značaj Allahove kuće u kojoj je samo dobro, koja je izvor pozitivne energije, smiraja i duševnog zadovoljstva. Džamija je tokom povijesti islama imala centralnu ulogu u svim vjerskim i društvenim događanjima.

Ipak, vjernici znaju i čvrsto vjeruju u sve imanske šarte pa i onaj koji glas: vjerujem da sve što se događa i biva, biva Allahovom voljom i Njegovim određenjem. Također, vjernici su ubijeđeni u Allahovo obećanje u Objavi, a Njegova obećanja su istina, da poslije iskušenja i teškoće dolaze dva olakšanja i radosti. Vjernici su svjesni da Allahovo znanje, mudrost i moć obuhvata sve, cijeli univerzum i sve svjetove. Vjernici znaju da je Poslanik alejhi sselam rekao da je vjerniku uvijek dobro, kada ga kakvo dobro zadesi, on se zahvali Allahu na blagodati pa bude nagrađen, a kada ga zadesi nedaća i iskušenje, on se strpi pa opet bude nagrađen.

Džamija kroz povijest

Kako nas uči Uzvišeni Gospodar u Kur’anu Časnom, prvi hram (džamija) je Kaba u Mekki koju je sagradio Adem alejhi sselam, prvi čovjek na Zemlji i Allahov poslanik, a obnovljena je od strane poslanika Ibrahima i njegovog sina Ismaila alejhimu sselam.

Posljednji Allahov poslanik Muhammed alejhi sselam je nakon učine hidžre, preseljenja iz Mekke u Medinu, napravio džamiju odakle je nastavio svoju poslaničku misiju u medinskom razdoblju.

Poslanik alejhi sselam nas uči da je namaz obavljen u džamiji vrijedniji preko 20 puta nego namaz obavljen pojedinačno. Namaz obavljen u haremu Kabe je kao 100.000 namaza obavljenih van tog harema. Namaz obavljen u Poslanikovoj džamiji je kao 1.000 namaza obavljenih van tog harema osim u haremu Kabe. Namaz obavljen u Mesdžidu-l-Aqsa u Jerusalemu je kao 500 namaza obavljenih van tog harema osim u haremu Kabe i Poslanikovoj džamiji.

Posebnu vrijednost u srcima vjernika ima sedmični namaz – džuma namaz a može biti obavljen samo u džematu – džamiji. To je namaz kojeg je Uzvišeni Allah naredio vjernicima u Objavi – Kur’anu a kolika je njegova važnost govori i propis da vjernik koji 3 puta izostane sa džuma namaza, bez opravdanog i valjanog šerijatskog razloga, prestaje biti musliman.

Vjernicima fali džamija

Svjesni značaja džamije i džemata u svakodnevnom životu vjernika, tokom ovih mjesec dana zabrane obavljanja namaza u džematu, vjernicima fali džamija, slušaju ezane – pozive na namaz a ne mogu otići u džamiju da klanjaju, gledaju na televiziji prijenos hutbe iz džamije a ne mogu prisustvovati džuma namazu, kad dođe petak nedostaje im priprema za džumu i odlazak u džamiju, što je inače centralni događaj petka…

Još kad se sjetimo da se bliži mjesec posta – mjesec ramazan i da postoji mogućnost da nećemo moći obavljati teravih namaz u džamiji, osjećaj stezanja u prsima se povećava. Kako zamisliti 27. noć ramazana bez prepunih džamija i rijeka vjernika koje hrle ka džamijama u potrazi za noći Lejletul-kadr.

Bez obzira na trenutnu situaciju, moramo biti optimisti i vjerovati da će nam Uzvišeni ponovo omogućiti blagodat namaza u džematu i korištenje blagodati džamija. Možda je ovo test našeg vjerovanja kako bismo preispitali svoj odnos prema blagodatima koje uživamo a nismo ih dovoljno svjesni i zahvalni Allahu Uzvišenom na njima.

Dok se ne vratimo u džamije, koristimo vrijeme za pojačani ibadet u ovo mubarek vrijeme mjeseca ša’bana. Uredovimo učenje Kur’ana, svjesni da za svaki proučenih harf imamo desetorostruku nagradu, redovno učimo jutarnji i večernji zikr, postimo koji dan i klanjajmo noćni namaz.

Za Akos ba: Esed Ivojević

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.