Merkel pozvala EU da se u prihvatu izbjeglica ugleda na Tursku

0
27
merkel-pozvala-eu-da-se-u-prihvatu-izbjeglica
Njemačka, Turska – Njemačka kancelarka Angela Merkel je danas uputila pohvale Turskoj što je osigurala smještaj za milione sirijskih izbjeglica, te je pozvala Evropu da preuzme svoj dio odgovornosti.
“Turska je do sada učinila mnogo u riješavanju problema sirijskih izbjeglica i dalje nastavlja da to čini… međutim, posljednja dešavanja i dolazak izbjeglica u Grčku pokazuje da je i Turska iscrpila svoje granice, preko kojih više ne može sama,” kazala je kancelarka Merkel na press konferenciji u Berlinu.
“Stoga ćemo morati da razgovaramo sa Turskom i vidimo na koji način mi možemo pomoći, kako možemo sarađivati.”
Tursku sa Sirijom dijeli državna granica dužine 900 kilometara. Sklonište u Turskoj je pronašlo oko 1,7 miliona Sirijaca i oko 200 hiljada izbjeglica iz drugih zemalja – Iraka, Irana i Afganistana, podaci su Ujedinjenih nacija.
Merkel je pozvala zemlje članice Evropske Unije da preuzmu veću odgovornost prema izbjeglicama. Očekuje se da će njena zemlja odobriti azil za 800 hiljada ljudi do kraja ove godine, što je četiri puta više nego protekle godine.
Naročite kritike je uputila Slovačkoj, čija vlada je poručila da će prihvatiti isključivo izbjeglice kršćanske vjeroispovjesti.
“Za Evropu i njenu historiju se usko vežu univerzalna ljudska prava. To je jedan od temelja na kojima počiva Evropska Unija. Ukoliko Evropa doživi neuspjeh u riješavanju problema izbjeglica, ukoliko se ova uska veza sa univerzalnim ljudskim pravima prekine, uništi, onda to više neće biti ona Evropa koju smo zamišljali,” poručila je njemačka kancelarka, Angela Merkel.
Konflikti na Bliskom Istoku i sjeveru Afrike su rezultirali ogromnim valom izbjeglica, koji hrli ka zemljama Evropske Unije. Samo prošle godine, u 28 zemalja EU azil je zatražio 626 hiljada migranata. Brojka je blago zasjenjena brojkom koju Njemačka namjerava odobriti ove godine.
Merkel je pozvala Nijemce da zauzmu jasan stav protiv ultradesničarskih ekstremista i pokažu solidarnost sa izbjeglicama. Kazala je kako je Njemačka sposobna da primi rekordan broj azilanata.
Nagli rast broja zahtjeva za azil u Njemačkoj podgrijao je antiimigracijske sentimente i proteste ultradesničarskih partija. Međutim, nasuprot njima, odvijaju se i skupovi podrške onima koji traže bolje život u novoj zemlji.
Ove godine je zabilježeno 278 napada na azilante i izbjeglička skloništa, od toga 33 pokušaja podmetanja požara.
(AA)


Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.