Mala djela za koje slijedi velika nagrada: Čistoća

0
75

Slikovni rezultat za cleanliness

U nastavku ćemo navesti nekoliko malih i jednostavnih djela za koja su Uzvišeni Allah i Njegov Poslanik, s.a.v.s., obećali veliku nagradu. U prvom dijelu serijala vam prenosimo djela koja se tiču čistoće.

Upotreba misvaka

Aiša, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Misvak čisti usta i pribavlja zadovoljstvo Gospodara. (Buhari)

Abdest

ad

Nu’ajm el-Mudžrim prenosi da je Ebu Hurejre iza Poslanikove, s.a.v.s., džamije uzeo abdest, a zatim rekao: Čuo sam Allahovog Poslanika, s.a.v..s, da kaže: ‘Moj ummet će na Sudnjem danu biti prozvan, a tragovi kuda je uzimao abdest bit će blistavi i svijetli, zato ko može neka proširi dio tijela koji pere prilikom abdesta. (Buhari, Muslim)

Velika vrijednost riječi nakon abdesta

Omer b. el-Hattab, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Nema nikoga od vas ko ispravno uzme abdest, a zatim kaže: ‘Ešhedu en la ilahe illallahu vahdehu la šerike leh, ve ešhedu enne Muhammede abduhu ve resuluhu – Svjedočim da nema istisnkog božanstva osim Allaha, koji nema sudruga i svjedočim da je Muhammed Njegov rob i poslanik, a da mu neće biti otvoreno osmero džennetskih vrata da uđe na koja god želi. (Muslim)

Velika nagrada onome ko zanoći sa abdestom

Bera’ b. Azib, r.a., kaže da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Kada hoćeš leći uzmi abdest kao za namaz, onda lezi na svoju desnu stranu i kaži: ‘Allahumme eslemtu vedžhi ilejke, ve ved’atu emri ilejke, ve eldže’tu zahri ilejke, ragbeten ve rehbeten ilejke, la meldže’e ve la mendža illa ilejke, Allahumme amentu bi kitabike-l-lezi enzelte, ve bi nebijjike-l-lezi erselte – Allahu, Tebi predajem svoje lice, i prepuštam svoje stanje. Na Tebe se oslanjam iz želje i straha, jer nema skloništa ni spasenja pred Tobom osim kod Tebe. Vjerujem u Tvoju Knjigu, koju Si objavio, i u Tvoga Vjerovjesnika, koga Si poslao – ako te noći umreš, umro si u pravoj vjeri i neka to bude posljednje što ćeš kazati. (Buhari, Muslim)

Dva rekata nakon abdesta

Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao Bilalu: Bilale, reci mi u koje djelo najviše polažeš nade od kako si prihvatio islam, jer sam ja čuo topot tvojih papuča ispred mene u Džennetu. Bilal reče: Nema niti jednog djela u koje polažem više nade od toga što se nikada nisam očistio (uzeo abdest ili okupao) niti danju niti noću a da nakon toga nisam klanjao ono što mi je propisano da klanjam. (Buhari, Muslim)

 

Izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.