Magistrirao Elvedin Pezić

0
168

BiH – Napisati nekoliko rečenica o uspjehu i novom akademskom zvanju čovjeka koji već dugi niz godina svojim djelovanjem, trudom, znanjem, pristupom ljudima, posebnim načinom prenošenja upute s kojom je poslan Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednostavno fascinira i potpunu skreće pažnju slušaoca na sebe, jako je teška zadaća!

Piše: Haris Hećimović

Stoga, unaprijed obavještavam čitaoca ovog teksta da neću biti u stanju opisati ovog čovjeka onako kako to njemu dolikuje.

Konačno, čast mi je obavijestiti braću i sestre da je dana 25. 10. 2015. god. / 11. Muharrema 1437. h. god. na Univerzitetu Qasim u Qasimu / Kraljevina Saudijska Arabija naš brat, daija i šejh Elvedin Pezić odbranio magistarski rad na temu: ”Valorizacija djela “Durerul-Hukkam fi šerhi guraril-ahkam“”, čiji autor je Muhammed Ibn Feramurz poznatiji kao Mula Husro. Ovo djelo je djelo Hanefijskog mezheba! Šejh Mula Husro, rahimehullah, bio je specijalista u raznim islamskim disciplinama, a koliki alim je zaista bio, govori činjenica da je sam Mehmed El-Fatih za njega kazao da je ”Ebu Hanife tog vremena”. Navodi Trako Salko, rahimehullah, jedan od najznačajnih poznavaoca rukopisa sa naših prostora, da je ova knjiga bila najčešće korištena u šerijatskim sudnicama u Bosni i Hercegovini u vremenu Osmanskog carstva.

ad

Rad je odbranjen pred komisijom koju su sačinjavali prof.dr. Salih El Džudej‘i (mentor), prof. dr. Salih El-Lahim (ispitivač) i dr. Abdullah El Džum‘a.

Cijenim jako zanimljivim za spomenuti komentar jednog od ispitivača koji kaže da je rad koji je napisao naš magistar jako obiman te da se mogao podijeliti na dva posebna rada.

Nakon izuzetno zanimljive naučne rasprave, komisija se povukla kako bi ocijenila rad. Na opće zadovoljstvo prisutnih, naš magistar je ovjekovječio svoju diplomu ocjenom mumtaz, mertebetuš-šeref, tj. odičan sa počasnom titulom, što je ujedno najviša ocjena, uz preporuku da se djelo štampa i publicira. Svako ko je imalo upoznat sa ovim radom, zna koliko truda, zalaganja i odricanja je potrebno da se napiše jedno ovako djelo, zato od srca čestitamo šejhu mr. Elvedinu Peziću.

Magistarski rad se sastoji od 618 stranica koje sadrže osamnaest glava i trideset i sedam poglavlja, a magistar je koristio čak 321 izvor pri samom pisanju istog.

Nakon odbrane magistarskog rada, mr. Elvedina Pezića i druge bosanske studente primio je i rektor Univerziteta, ukazujući im na taj način počasti.

Mr. Elvedin Pezić rođen je 1977.god. u Travniku. Osnovno i srednje obrazovanje završio je u Busovači, a već kao srednjoškolac se priključuje jedinicama Armije Republike Bosne i Hercegovine u kojoj se bori sve do završetka rata, krajem 1995. god. U želji za sticanjem šerijatskog znanja, odlazi prvo u Ujedinjene Arapske Emirate gdje boravi jednu školsku godinu, potom boravi u Jordanu isti taj period, a nakon toga, njegov put sticanja znanja nastavlja se odlaskom u grad Allahovog Poslanika – Medinu El Muneveru na Islamskom Univerzitetu gdje završava institut za arapski jezik, a potom i fakultet šerijata (Islamskog prava). 2005. god. mr. Pezić se vraća u Bosnu gdje uzima aktivno učešće u islamskom misionarstvu ne štedeći truda niti imetka na tom putu. Nastanjuje se u Sanskom Mostu, gdje naprosto oživljava taj dio Bosne i Hercegovine svojim predavanjima iz raznih poglavlja. Šejh Elvedin je pomjerio granice u ovom časnom pozivu koji nije ograničio samo na predavanja već i na fizičku i svaku drugu pomoć ljudima sa kojima je živio. Godine 2009. nastanjuje se u Sarajevu gdje, također, neumorno poziva ka Gospodaru svjetova, a u tom periodu se ističe kao jedan od najpožrtvovanijih ljudi u radu za Allahovu vjeru. Njegov način izlaganja postaje prepoznatljiv tako što i najobičnijem insanu na jako jednostavan i njemu razumljiv način pojašnjava propise vjere, te Allahovom voljom, postaje jedan od najomiljenijih predavača u Bosni i Hercegovini.

Godine 2011., svoje akademsko napredovanje nastavlja na Univerzitetu Qassim u istoimenoj Saudijskoj pokrajini, gdje nakon nekoliko godina, hvala Allahu Uzvišenom, stiče zvanje magistra nauka.

Mr. Elvedin Pezić je zasigurno najomiljeniji i definitivno jedan od najslušanijih Bosanskih daija uživo na predavanjima kao i na internetu, čemu svjedoče prepune džamije, sportske dvorane, pozorišta i druga javna mjesta kada se on pojavi.

Pored upravo odbranjenog magistarskog rada, šejh Pezić je napisao knjigu ”Islamski priručnik bračne intime”. Pored toga, napisao je desetine tekstova za islamske časopise i internet portale, te odgovorio na veliki broj pitanja iz oblasti šerijata. Šerijatski recenzent je mnogih islamskih knjiga i prijevoda sa arapskog jezika, kao i pokretač prve stanice za fetve na bosanskom jeziku.

Mr. Elvedin Pezić sretno je oženjen i otac je šestoro djece.

Allaha Uzvišenog molim da magistra pomogne i sačuva svakog zla…

(minber.ba)Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.