Ljubav ili strast? – Yasmin Mogahed

0
117

U Bahreinu, tinejdžerka, muslimanska princeza, je pobjegla zauvijek od svoje porodice, doma i zemlje, stavljajući svoj život u opasnost kako bi se udala za američkog marinca kojeg je jedva poznavala. Donijela je odluku, koju nikada ne može povući, da živi život u egzilu i grijehu. Da ste je upitali zbog čega je to učinila, ona bi, naravno, odgovorila da je to uradila iz ‘ljubavi’.

Gdje na ovom svijetu muslimanska omladina dobija svoje ideale o ljubavi, braku i porodici? Da li se mi okrećemo Kur’anu i sunnetu Poslanika, s.a.v.s.? Nažalost, ne.

Na indijskom potkontinentu, mi se okrećemo indijskim filmovima. U Americi i vjerovatno ostatku svijeta, mi se okrećemo Hollywoodu.

Bombaj (Mumbaj), poznati indijski mainstream, predstavlja muslimansku djevojku koja se zaljubljuje i na kraju udaje za mladića Hindusa. Na početku filma ona je prikazana u nikabu. Na kraju ona je obučena kao Hinduskinja. Nakon što njena porodica odbija da dozvoli njihov brak, djevojka bježi i ne govori sa njima šest godina. Na kraju joj roditelji dolaze i svi su sretni.

ad

Hollywood, jedan od najutjecajnijih na svijetu, igra ogromnu ulogu u formiranju pojmova o ljubavi, braku i porodici. Ovi filmovi oslikavaju muškarce i žene koji su ‘zaljubljeni’. A ipak, često pojedinčeva ‘ljubav’ bude neko koga su upravo vidjeli ili s kime su razgovarali nakratko. Iznenada, međutim on su spremni da izgube supružnika, svoju porodicu, posao, život pa čak i Gospodara. Stoga je ispravnije reći da su oni podnijeli ove žrtve zbog toga što su njihove strasti postale njihov bog. Allah govori o ovim ljudima kada On kaže: Reci ti Meni ko će uputiti onoga koji je strast svoju za boga svoga uzeo, onoga koga je Allah, znajući ga, u zabludi ostavio i sluh njegov i srce njegovo zapečatio, a pred oči njegove koprenu stavio? Ko će mu, ako neće Allah, na Pravi put ukazati? Zašto se ne urazumite?(el-Gašija, 23)

Ali, ipak ovi isti ljudi koje je Allah opisao u Svojoj knjizi kao one koji su zalutali su postali naš primjer i ideal. Godine 1998., Titanik zaradivši više od jedne milijarde dolara je postao najpopularniji film širom svijeta. U priči je predstavljena mlada djevojka od 17 godina koja je zaručena i namjerava da se uda. Nakon što susretne i zaljubi se u drugog muškarca, mlada djevojka vara svog zaručnika i ne sluša svoju majku. I majka i zaručnik su prikazani površno kao bi njena nevjernost bila prihvatljivija.
Poruke ovakvih filmova su prodorne. Najmoćnija poruka je: ukoliko sve žrtvujete za ‘ljubav’ na kraju će sve biti u redu. Drugim riječima, ukoliko zanemarite svoju vjeru, svoju porodicu, svog Boga, i slijedite svoje strasti bit ćete nagrađeni na kraju.

Ako se osvrnemo na Ameriku, mi možemo vidjeti jasne poruke ovih izobličenih koncepata. Zbog čega je stopa razvoda dostigla stopu od 40- 60 posto? Vjerujem da odgovor počiva na pogrešno protumačenoj definiciji šta su zapravo prava ljubav i brak. Ovi filmovi se obično završavaju vjenčanjem i zbog toga se na brak gleda kao na ljubavnu priču, a ne kao početak nečega.

Kakav utjecaj ovo može imati na naše društvo, naročito na naše mlade? Ko su žrtve ovih pogrešno protumačenih ideala? Koja je osnova ‘ljubavi’ prikazane u ovim filmovima? Koje će kriterije koristiti mladi muslimani koji su pod utjecajem ovih filmova u odabiru bračnog druga? Da li će slijediti sunnet i Poslanika, s.a.v.s., koji kaže da onaj koji stupa u brak zbog vjere je počašćen? Ili će svoj izbor zasnovati na praznim, nestalnim privlačnostima koje su prerušene u ‘ljubav’? Ukoliko mladi počnu da biraju svoje supružnike na osnovu ove prolazne emocije umjesto na vjeri, koji učinak će to imati na ummet kao cjelinu? Zar neće više porodica biti razoreno zbog razdora i razvoda? Zar neće više mladih biti prisiljeno da prekine veze sa svojim porodicama (pod pretpostavkom da se ne slažu)? Neće li znatno više djece biti odgojeno od islama?

Dakle, moramo biti svjesni i čuvati se, kao i našu djecu od ovog obmanjujućeg šejtanskog oruđa. Allah u Kur’anu opisuje one ljude koji jedino slijede svoje strasti veliki broj puta. Nemojmo biti od onih koje Allah opisuje kao one koji su najviše zalutali i neka oni ne budu naši ideali. A zar je iko gore zalutao od onoga koji slijedi strast svoju, a ne Allahovu uputu? Allah, doista, neće ukazati na Pravi put narodu koji sam sebi nepravdu čini. (El-Kasas, 50)

 

Napisala: Yasmin Mogahed

Izvor: islambosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.