Liječi se sadakom: Blagodati trošenja na Allahovom putu

0
96
Liječi se sadakom: Blagodati trošenja na Allahovom putu
1.) Trošenje na Allahovom putu je svojstvo mutekija …

Kada definišu ovo pitanje, sve četiri pravne škole su saglasne da je trošenje na Allahovom putu izdvajanje najdražeg imetka u cilju pokornosti i činjenja onoga što je islamom preporučeno. Sadaka je, u najširem smislu riječi, izraz takve namjere i htijenja. U mnogim Kur'anskim ajetima se podstiče takva aktivnost. Trošenje na Allahovom putu je svojstvo onih koji se Allaha boje. Tako Uzvišeni Allah u Kur'anu kaže: „Ova knjiga, u koju nema nikakve sumnje, upustvo je (mutekijam), svima onima koji se budu Allaha bojali.“ (Bekare, 2-3)

2.) Trošenje na Allahovom putu je svojstvo mu'mina

Uzvišeni Allah u Kur'anu kaže: „Pravi vjernici su samo oni čija se srca strahom ispune kad se Allah spomene, a kad im se riječi Njegove kazuju, vjerovanje im učvršćuju i samo se na Gospodara svoga oslanjaju. Oni koji molitvu obavljaju i dio onoga što im Mi dajemo udjeljuju.“ (Al-Enfal, 2-3)
„Reci vjernicima, robovima Mojim, da molitvu obavljaju i da udjeljuju i tajno i javno, dio onoga što im Mi darujemo, prije nego što nastupi dan u kome neće biti ni trgovanja ni prijateljstva.“ (Ibrahim, 31)
„Za one koji se Gospodaru svome odazivaju, i koji molitvu obavljaju, i koji se o poslovima svojim dogovaraju, a dio onoga čime smo ih opskrbili udjeljuju.“ (Aš-Šura, 38)

3.) Trošenje na Allahovom putu je svojstvo skrušenih i poniznih

Opisujući skrušene i ponizne vjernike Uzvišeni Allah u Kur'anu kaže: „Čija srca, kad se Allah pomene, strah obuzme, i one koji strpljivo podnose nevolje koje ih zadese, i one koji molitvu obavljaju i koji, od onoga što im Mi dajemo, udjeljuju.“ (Al-Hadždž, 35)

ad

4.) Za trošenje na Allahovom putu obećana je dvostruka nagrada

Onima koji troše na Allahovom putu, Uzvišeni Allah u Kur'anu obećaje dvostruku nagradu: „Oni će dobiti dvostruku nagradu zato što trpe i što lijepim na zlo uzvraćaju i što od onoga što im dajemo udjeljuju.“ (Al-Kasas, 54)

5.) Ono što utrošite na Allahovom putu u vašu je korist

Oni koji dijele sadaku, ono što su podijelili, bit će im nadoknađeno, i to što rade Uzvišeni Allah u Kur'anu kaže da je to u njihovu korist:
„Ti nisi dužan da ih na pravi put izvedeš, Allah izvodi na pravi put onoga koga On hoće. Imetak koji udjelite drugima u vašu je korist, ono što udjelite drugima neka bude samo Allahu za ljubav……….“ (Al-Bekare, 272)

6.) Allah voli one koji troše na Njegovom putu

Uzvišeni Allah voli one koji dijele sadaku i oni su njegovi miljenici, jer dijeliti hoće kad su u obilju i u oskudici:
„Za one koji, i kad su u obilju i kad su u oskudici, udjeljuju, koji srdžbu savlađuju i ljudima praštaju – a Allah voli one koji dobra djela čine.“ (Ali’-Imran, 134)

7.) Ono što udjelite na Allahovom putu bit će vam nadoknađeno

Allah u Kur'anu obećaje svojim robovima da ono što podijele, da svaku sadaku koju dadnu, da će im Uzvišeni Allah to sigurno nadoknaditi: „Reci: Gospodar moj daje obilnu opskrbu onome kome hoće od robova Svojih, a kome hoće uskraćuje; što god vi udjelite, On će to nadoknaditi, On najbolje opskrbljuje.“ (Saba’, 39)

8.) Trošenje na Allahovom putu je način postizanja nagrade

Dobročinstvo je sveobuhvatni termin za svakojako činjenje hajra, a svako dobročinstvo se čini radi postizanja nagrade. Trošenje na Allahovom putu je jedan od načina postizanja nagrade. Uzvišeni Allah u Kur'anu kaže:
Nećete zaslužiti nagradu sve dok ne udijelite dio od onoga što vam je najdraže; a bilo šta vi udjelite, Allah će, sigurno za to znati.“ (Ali’-Imran, 92)

Iz knjige: ”Liječi se sadakom”
Autor: Halil Ahmetspahić
Za Akos.ba priredila: Fahreta Vreva

Izvor: akos.ba

 Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.