Liga uleme ehlu-s-sunneta: “Nastojimo zaustaviti smrtne kazne u Egiptu”

0
60

Egipat – Šejh Muhammed Musa eš-Šerif, član Izvršnog odbora i član Vijeća povjerenika Lige uleme ehlu-s-sunneta, koja je prošlog mjeseca izdala oštro saopćenje na svom sastanku u Istanbulu protiv aktuelnog egipatskog režima, saopćio je da ulema ehlu-s-sunneta iz svih krajeva islamskog svijeta nastoji izdejstvovati obustavu smrtnih kazni u Egiptu. On je kazao da je Liga poslala dopise svim sunijskim organizacijama u svijetu, tražeći od njih uspostavu zajedničke koordinacije na sprečavanju sprovođenja smrtnih presuda protiv stotina vođa, članova i simpatizera pokreta Muslimanske braće koji su u Egiptu osuđeni na smrt.

On je također istakao da su neki članovi Lige uleme ehlu-s-sunneta imali i direktne kontakte sa saudijskim kraljom Selmanom b. Abdulazizom tražeći od njega pomoć da se zaustave smrtne kazne koje je izrekao egipatski pučistički režim, istakavši: “Uvjereni smo da će naša komunikacija sa kraljem Selmanom dati pozitivne rezultate.”

Govoreći o el-Azharu i njegovoj ulozi u izricanju smrtnih presuda i nasilju koje se trenutno sprovodi u Egiptu, dr. eš-Šerif je istakao: “Mi želimo da se el-Azhar vrati svojoj prvobitnoj finkciji, da bude protivnik svakom vidu nasilja i nepravde, kao što je to pokazao tokom francuske i britanske okupacije Egipta. Želimo vidjeti takav el-Azhar, koji je bio utočište potlačenima.”

Dr. eš-Šerif je odbacio kao neosnovane optužbe egipatskog Ministarstva vakufa i nekih čelnih ljudi el-Azhara da Liga uleme ehlu-s-sunneta poziva u haos i nerede, istakavši da je to nespojivo sa misijom ove organizacije i da Liga nikada nije niti će pozivati u anarhiju, ubijanja i sijanja smutnje.

Liga uleme ehlu-s-sunneta je prošloga mjeseca u Istanbulu održala svoj kongres na kojem je osudila egipatski pučistički režim zbog smrtnih presuda i torture koji sprovodi nad opozicijom, smatrajući da taj režim nema nikakvog legitimiteta u upravljanju zemljom. Na kongresu je bio prisutan veliki broj islamskih učenjaka iz raznih krajeva islamskog svijeta, a putem video-linka skupu se obratio i predsjednik Svjetske unije islamske uleme, dr. Jusuf el-Karadavi.

IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.