Kur'an i nauka: Sunce kao lijek

0
768

Image result for quran and sun

Uzvišeni Allah u Kur'anu kaže …

“Allah je stvoritelj nebesa i Zemlje; On spušta s neba kišu i čini da pomoću nje rađaju plodovi kojima se hranite; i daje vam da se koristite lađama koje plove morem voljom Njegovom, i daje vam da se rijekama koristite; i daje vam da se koristite Suncem i Mjesecom, koji se stalno kreću, i daje vam da se koristite noći i danom; i daje vam sveg-a onog što od Njega tražite, i ako biste Allahove blagodati brojali, ne biste ih nabrojali . – Čovjek je, uistinu, nepravedan i nezahvalan.” (Ibrahim, 12-34.)

Uzvišeni Allah u suri En-Nahl kaže: “On čini da se noći i danom koristite, i Suncem i Mjesecom , a zvijezde su volj i Njegovoj potčinjene – to su, uistinu, dokazi za ljude koji pameti imaju.” (En-Nahl, 12.)

Ovaj smisao naći ćemo i u mnogim drugim surama. Uzvišeni Allah uvijek daje do znanja da ovaj kosmos nije stvoren uzalud, već je podređen, Božijom voljom, da služi čovjeku. Tako su Sunce i sve korist i od njega u službi čovjeka, i one se ne mogu izbrojati. Od Sunca dolazi energija za biljke, životinje, čovjeka, potom svjetlo, ali i druge mnoge korisne stvari.

ad

Posljednje što je otkriveno kao medicinska nadnaravnost početkom 21. stoljeća jeste liječenje svjetlom ili uz korištenje sunčeve energije. U posljednje je vrijeme otkriveno u mnogim zemljama svijeta da je dnevno svjetlo Božija blagodat koja ima ogroman utjecaj na naš život. Sada se Sunčeva svjetlost posmatra kao prirodni lijek koji može postati alternativa vještačkim lijekovima.

Naučnici su desetine godina proveli u proučavanju i razvijanju tog načina liječenja. Svjetlost se pokazala uspješnom u liječenju nekih malignih oboljenja, bolesti jetre, tuberkuloze, upale pluća, mnogih kožnih i virusnih bolesti, te psihičkih smetnji.

U vrijeme jeseni i zime bivamo pogođeni bolestima više nego u ostalim godišnjim dobima, ali to nije zbog zime i studeni, već stoga što nam je uskraćena svjetlost kratkim danima zime povećava se izlučivanje melatonina (hormona za spavanje), tako da su neki ljudi pogođeni promjenama godišnjeg doba koje vrlo opasno utječu na naše ponašanje. Tako mnogi bivaju tromi i osjećaju vrlo rano navečer pospanost, jer zima uskraćuje imunološkom sistemu čovjeka pogonsko gorivo, odnosno sunčevu svjet lost.

Nasuprot tome, sunčeva svjetlosl u proljeće i ljeto pokreće nervne ćelije i hormon seratonin, pospješuje razvoj mišića i podiže nivo naše obrane protiv bolesti, dok, s druge strane, smanjuje melatonin. Liječenje svjetlom (zračenjem) koristi se i u liječenju virusne upale pluća, čira želuca, alkoholizma i pušenja. Na kraju, ljekari konstatuju da je svjetlost medicina budućnost. i novo znanstveno oružje u 21. stoljeću.

Ovu činjenicu potvrdili su i mnogi kur'anski ajeti. Uzvišeni Allah podredio je cijeli kosmos da služi čovjeku. Ovdje ćemo se podsjetiti na utjecaj svjetlosti na stanovnike koji žive u mračnim područjima, kao što je npr. pećina. Pogledajmo u suri EI-Kehf šta Kur'an govori o stanovnicima Pećine, kako objašnjava njihov položaj u pećini, i o tome šta se s njima desilo.

Što se tiče toga kako im je svjetlost prodirala u pećinu, i kakva je bila njena uloga u održanju života mladića, o tome Uzvišeni Allah kaže: „I ti si mogao vidjeti kako Sunce, kada se rađa, obilazi pećinu s desne strane, a kada zalazi, zaobilazi je s lijeve strane, a oni su bili u sredini njezinoj. To je dokaz Allahove moći! – kome Allah ukaže na Pravi put, on će Pravim putem ići, a koga u zabludi ostavi, ti mu nećeš naći zaštitnika koji će ga na Pravi put uputiti.” (El-Kehf, 17.)

Značenje ajeta odnosi se na to da je Sunce bilo vrlo bitno za njihov život, jer bi bez Sunca mladići bili mrtvi. Dolazilo im je s istočne i sa zapadne strane kroz pukotine u pećini. Kur'an je ukazao na važnost svjetla za život i važnost u liječenju, prije nego što je otkrila savremena medicina i prije nego što je otkriven “lijek budućnosti”, dakle prije 1400 godina, dodajući k tome da je Sunčeva svjetlost u vrijeme izlaska i zalaska Sunca korisnija zbog koncentracije ozona u zraku i čistoće zraka. Neka je slavljen Allah, dž. š..

Autor: dr. Halid Faik Ubejdi

Za Akos.ba priredio: Nedim Botić

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.