Kunem se Allahom da će se Mesdžidu-l-Aksa i Palestina vratiti svom narodu

0
39

Palestina – Izraelske okupatorske vlasti proglasile su Islamski pokret u Palestini zabranjenom organizacijom i naložile zaplijenu njihove imovine. Po ovoj odluci treba onemogućiti dalji rad Pokreta, zaplijeniti imovinu, zatvoriti 17 institucija koje ovaj pokret vodi, a protiv vođa pokrenuti tužbu.

Šejh Raid Sallah, osnivač i vođa ovog pokreta saopćio je danas, dan nakon njegove zabrane, da su u procesu zabrane pokreta učestvovali i neki zvaničnici nekih arapskih zemalja, čija imena nije želio otkriti. Šejh Raid je spomenuo da je danas imao opsežan razgovor u američkom konzulatu u Kudsu i da mu je tom prilikom saopćeno da je u proces zabrane ovog pokreta učešće uzelo i nekoliko arapskih političara iz nekih arapskih zemalja.

Zabrana Islamskog pokreta izazvala je žustra reagovanja brojnih islamskih organizacija i pojedinaca.

Islamski pokret otpora Hamas osudio je odluku izraelskih okupatorskih vlasti da zabrani djelovanje Islamskog pokreta u Palestini. Glasnogovornik pokrate Sami Ebu Zuhri je saopćio: “Odluka izraelskih vlasti je rasistička i ima za cilj etnički očistiti Palestinu od Arapa.” On je još dodao da “izraelska zabrana ovog pokreta ima za cilj onemogućiti pokret u zaštiti Mesdžidu-l-Akse, kao i da je, u osnovi, ovo počast za sam pokret da ga okupator zabrani.”

ad

Također se oglasio i šejh dr. Jusuf el-Karadavi, predsjednik Svjetske unije islamske uleme, koji se zahvalio šejhu Raidu Sallahu i njegovim saradnicima za sve ono što su učinili na polju zaštite Mesdžidu-l-Akse. Šejh je naposao još: “Cionisti su zabranili Islamski pokret pod optužbom za izazivanje nasilja. Za odbranu Mesdžidu-l-Akse nije potrebno poticati na nasilje, ona je u srcima svakog Palestinca, Arapina i muslimana.” On je dodao da je potpuno uvjeren da će se Palestina vratiti njenom narodu. “Kunem se Allahom da će se Mesdžidu-l-Aksa i Palestina vratiti svom narodu”, kazao je on ističući da je to ‘Allahovo obećanje”.

Generalni sekretar Svjetske unije islamske uleme šejh dr. Ali Karadagi je ranije upozorio da cionistički okupatori ciljaju nenaoružane Palestince svukuda, uključujući čak one u bolnici. Njihov jedini ‘zločin’ je što pokušavaju da odbrane svoju okupiranu zemlju u skladu s islamskim i međunarodnim pravom, istakao je on. Zvanično je osudio Izrael zbog rušenja palestinskih kuća pod lažnim i nelegalnim izgovorima,usred globalne tišine koja otvara mnoga pitanja. “Slobodni svijet i međunarodne organizacije,naročito Organizacija islamske saradnje, Ujedinjene nacije i Arapska liga’, insistira šejh,’ trebaju djelovati da zaustave kontinuirane cionističke napade nad Palestincima, njihovim domovima i svetinjama nacije”. On je naglasio da okupacija donosi ljudima samo razaranje i uništavanje.

Bliskoistočni stručnjak za naoružane grupe tvrdi da su Egipat, Jordan i UAE partneri sa Izraelom u zabrani Islamskog pokreta, prenio je Rasssd.com. “Sigurno, Egipat, UAE i Jordan su zemlje koje su najbliže izraelskoj okupaciji”, kazao je Hasan Ebu Hanijje. On dodaje ‘one imaju ulogu u izraelskoj zabrani Islamskog pokreta u Izraelu’. On je kazao da ove tri arapske zemlje dijele strateške interese. “Ove tri zemlje su dio regionalnog međunarodnog koordinacijskog tijela kojem dominiraju politički i ekonomski odnosi sa izraelskom okupacijom”, objasnio je Ebu Hanijje. “Kao takvi, oni su najmanje ljuti zbog izraelskog nasilja nad Palestincima”.

IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.