Kralj Selman ugostio bivšeg pravoslavnog popa Atanasa Mihajlova koji je primio islam

0
27

Kralj Selman ugostio bivšeg pravoslavnog popa Atanasa Mihajlova koji je primio islam

Arabija – Saudijske novine ”SABQ” objavile su da je u toku ovogodišnjeg hadždža, kralj Saudijske Arabije, Selman bin Abdul Aziz, ugostio bivšeg popa, Atanasa Mihajlova, iz Bugarske, koji je, prije nekoliko mjeseci, prešao na islam.

U svom intervjuu za ”SABQ”, Mihajlov je kazao da ga je na primanje islama potaklo prevashodno to što se susreo sa mnoštvom kontradiktornosti u kršćanskoj religiji kao što su obogtvorenje Isa a.s. i vjerovanje u trojstvo.

Govoreći o svom prelasku na islam, Atanas Mihajlov, koji je promijenio ime u Abdullah, između ostaloga, kazao je da je 2012. godina bila presudna u njegovom životu. Te godine se teško razbolio, a nedugo zatim umrla mu je i majka što mu je prouzrokovalo psihičku i fizičku bol. Nakon toga, odlučio je da posjeti nekog od islamskih alima u Bugarskoj kako bi kod njega pokušao nači duhovni lijek.

U toku posjete jednom od imama u Bugarskoj, Mihajlov je ispričao čudan san koji je prije toga sanjao. Naime, sanjao je sebe u nekom arapskom gradu u mnoštvu Arapa među kojima je posebno zapazio jednog Arapa, izrazito lijepog izgleda, koji ga je netremice gledao. Rečeno mu je u snu da se taj čovjek zove Ahmed. San mu je bio utoliko čudniji što nikada ranije nije posjetio nijednu arapsku zemlju niti se bilo kada družio sa nekim od Arapa.

ad

Tada mu je taj imam objasnio da je ime Ahmed jedno od imena Muhammeda s.a.v.s., i da je on posljednji Allahov Poslanik.

Nakon toga, Mihajlov je počeo intenzivnije proučavati islam. Pročitao je siru, životopis Muhammeda s.a.v.s., zatim prijevod Kur'ana na bugarskom jeziku. Kada je čitao suru Es-Saff, uvjerio se u istinitost riječi imama sa kojim je razgovarao, jer se upravo u toj kur'anskoj suri spominje da je Isa a.s. nagovijestio dolazak Muhammeda s.a.v.s. i spomenuo njegovo ime Ahmed, a to je ime čovjeka kojeg je u snu vidio. U tom trenutku donio je odluku o primanju islama.

On je istaknuo da je, nakon što je čuo prvi ezan kao musliman i nakon što je ispostio prvi ramazan, osjetio neopisivu sreću i duševni mir.

Mihajlov je naglasio da je, nakon primanja islama, doživio žestoke napade od bugarskog društva. Na sve načine pokušavali su da ga uvrijede i kompromitiraju. Između ostaloga, u bugarskim medijima je objavljeno da je bivši pop Mihajlov primio islam samo zato što se zaljubio u jednu Turkinju koju je želio oženiti.

Međutim, to ga nije nimalo obeshrabrilo, već mu je povećalo uvjerenje i odlučnost da ustraje na Pravom putu, te da i druge kršćane poziva u islam na temelju jasnih dokaza i argumenta.

(saff.ba)Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.