Kome je uskraćeno učenje Kur'ana, to je jasan znak udaljenosti od Allaha

0
96

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Jedan musliman upitao je šejha Muhameda Muhtara el-Šenkitija: ”Šejh, prođe i nekoliko dana, a da ne proučim ništa iz Kur'ana. Da li se to smatra ostavljanjem i odbacivanjem Kur'ana?”

Šejh el-Šenkiti, odgovorio je: ”Ovo se smatra lišavanjem i uskraćivanjem neizmjernog dobra i blagodati. I ako ti prođe nekoliko ili više dana, a ti nisi proučio ništa iz Allahove Knjige, onda plači nad sobom. Jer, Allaha mi, Allah nije uskratio čovjeku ni jednu vrstu pokornosti i ibadeta, a da to ne ukazuje na njegovu udaljenost od Uzvišenog Allaha.”

  Sufjan es-Sevri, rekao je: “Počinio sam grijeh i uskraćen mi je noćni namaz (nisam bio u stanju da ustanem i klanjam noćni namaz) šest mjeseci.”

Stoga, ako vidiš da dani prolaze, a Kur'an nema udjela u tvojim danima i noćima, plači nad sobom i moli Allaha da ti oprosti, jer to nije ništa drugo nego grijeh koji si počinio prema Allahu, pa se on ispriječio između tebe i učenja Kur'ana i pokornosti Allahu. 

Abdullah ibn Mes'ud, radijallahu anhu, rekao je: ”Srca su posude, zato ih koristite za Kur'an, a ne za neki drugi sadržaj. Ko se bude družio sa Kur'anom, Kur'an će mu biti najbolji drug.” 

Kur'an nikada nije iznevjerio onoga ko se sa njim druži. Kur'an će čak i na Sudnjem danu nastaviti da te usrećuje, sve dok ne staneš pred Allaha da polažeš račun, pa će doći Kur'an da se zauzima za tebe kod Uzvišenog Allaha i Allah će prihvatiti njegovo zauzimanje. 

Uistinu, nema ništa ljepše i veličanstvenije od Kur'ana kada ga uzmemo za prijatelja i životnog saputnika. Istinsku sreću i užitak u druženju s Kur'anom znaju samo oni koji su Kur'an uzeli za svoga vodiča.

Allahu Milostivi, napoj naše duše Kur'anom i učini ga našim najboljim prijateljem na dunjaluku, učini Kur'an proljećem naših srca i svjetlom naših prsa, odagnaj njime našu brigu i tugu i učini ga našim zagovornikom na Sudnjem danu. Amin!  

 

Izvor: saff.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.