Kome Allah želi dobro, iskuša ga belajima

0
498
”Muslimana neće pogoditi klonulost, bolest, briga, žalost, neprijatnost, jad pa čak ni trn koji ga ubode, a da mu Allah time neće pobrisati dio grijeha.”…
Ove riječi Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, su radosna vijest koja budi optimizam, daje nadu i podstiče na sabur u iskušenjima. Ebu Hurejre također prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Kome Allah želi dobro, iskuša ga nedaćama.” (Buhari)
Rekao je Ibn Hadžer el-Askalani: ”Onome koji ne bude imao grijeha povećat će se stepen (deredža) shodno težini bolesti. Allahova je dobrota velika i prostrana.”Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: ”Kakvu god bol da vjernik osjeti od uboda trna do najteže, Allah će ga zbog toga podići za stepen i obrisati mu jedan grijeh.” (Muslim)

Možda je Allah čovjeku pripremio stepen koji neće dostići svojim djelima pa ga Allah iskuša da bi ga podigao na taj stepen. Uz to, iskušenja su uzrok brisanja grijeha. Još je mnogo drugih korisnih segmenata iskušenja, kao što su: pokazivanje uzvišenosti i moći gospodstva, a poniznosti i sloma ropstva, iskrenost, traženje oprosta od Allaha i vraćanje Allahu, skrušenost i dove, opraštanje i blagost vjernika prema onima koji ih uznemiravaju, strpljivost na nedaćama, zahvaljivanje Alahu, radost zbog koristi od iskušenja, pomaganje i pokazivanje samilosti prema onima koji su u nevolji, spoznaja vrijednosti blagostanja i zahvaljivanje Allahub na tome, različiti stepeni sevapa koji je Allah pripremio vjernicima za ova iskušenja i dr.

Onome kome Allah želi sreću, dadne mu da izvuče pouku iz tuđih iskušenja, te kroči putem onih koje je Allah pomogao, ostavljajući i udaljavajući se od puta onih koje je Allah ponizio:

”A Allah će sigurno pomoći one koji vjeru Njegovu pomažu – ta Allah je moćan i silan. One koji će ako im damo vlast na Zemlji, molitvu obavljati i milostinju udjeljivati i koji će tražiti da se čini dobra djela, a odvraćati od nevaljalih – a Allahu se na kraju sve vraća.” (El-Hadždž, 40-41.)
Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ”Tako mi Onog u čijoj je Ruci moja duša, Allah neće odrediti vjerniku ni jednu stvar, a da to nije dobro za njega. To pripada samo vjerniku. Zahvaljuje ako ga snađe izobilje i to je dobro za njega. Strpi se ako ga snađe oskudica, pa je i to dobro za njega.” (Muslim)

Huzejfe, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Iskušenje (fitnet) čovjeka je u njegovoj porodici, njegovoj imovini i njegovom susjedu, a otklanja ga obavljanje namaza, dijeljenje sadake i naređivanje dobrih a zabranjivanje ružnih djela.” (Buhari)

Za Akos.ba pripremio: Nedim Botić

ad

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.