Ko su čuvari Al-Akse?

0
27

Palestina – Yousef Mukhaimar, šef palestinske grupe koja djeluje u Al-Aksi, kaže da su Izraelci upali u džamiju kao da su u ratnoj zoni.

Izraelska policija i jevrejski naseljenici napali su i provocirali palestinske vjernike u jeruzalemskoj džamiji Al-Aksa treći dan zaredom. Veliki broj Palestinaca je povrijeđen, a unutrašnjost džamije je teško oštećena jer su izraelski policajci koristili ručne bombe, bojevu municiju i gumene metke te suzavac.

Jevrejski naseljenici u proteklim danima su pozivali na upade u ovo vjersko zdanje, uoči proslave Roš Hašane, jevrejske Nove godine.

Dok je prošlih godina izraelska policija sprečavala jevrejske naseljenike da uđu u područje džamije Al-Aksa, proteklih su dana izraelske snage, zajedno sa naseljenicima, upadale u područje i napadale palestinske vjernike.

Napadi su uslijedili samo sedmicu nakon što je Izrael proglasio ilegalnim organizacijama Mourabitune i Mourabitate, grupe palestinskih muškaraca i žena, vjernika koji trebaju zaštititi džamiju od napada jevrejskih ekstremista.

Al Jazeera je razgovarala sa Yousefom Mukhaimarom, šefom komiteta Mourabituna, a tema razgovora bili su posljednji događaji.

On navodi kako je „izraelska Vlada mogla preduhitriti posljednju krizu da je to željela tako što bi spriječila naseljenike da dođu na muslimansko sveto tlo. No, izraelska Vlada želi da se situacija između Izraela i Palestinaca pogorša i da se stvori kriza kako bi ispunila svoj cilj – kontrolu naših svetih mjesta“.

Al Jazeera: Ko su Mourabituni?
– Yousef Mukhaimar: Mourabituni su građanski komitet koji je osnovan prije sedam godina, a uspostavila ga je grupa muslimana iz Jerusalema i (palestinskih) muslimanskih stanovnika Izraela kako bi se zadržale stalne muslimanske molitve i obrazovni seminari u džamiji Al-Aksa.

Mi, u skladu sa našom muslimanskom vjerom, pokušavamo širiti podučavanje islamskih doktrina u džamiji i podržati one koji žele provoditi itikaf [povlačenje u džamiju sa jedinstvenom namjerom molitve i posvećivanja Bogu].

Al Jazeera: Kako reagirate na nedavne izraelske stavove koji kažu da su Mourabituni i Mourabitati ilegalni i da li planirate ikakve akcije protiv njih? Da li je izraelska policija uhapsila neke od vaših članova?
– Naš odgovor na upade izraelskih naseljenika i policije u naše sveto mjesto jeste otpor i sprečavanje da provedu smišljenu politiku koju čini podjela lokacije na muslimanski i jevrejski dio, te potom eventualno uništavanje kako bi izgradili navodni hram na mjestu trećeg najsvetijeg mjesta u islamu.

Iako je izraelska Vlada proglasila našu grupu ilegalnom, mi ne radimo ništa protiv zakona. Mi smo grupa miroljubivih i civiliziranih muslimanskih vjernika koji žele zadržati aktivno vjersko prisustvo u svojoj vlastitoj džamiji.

I, da, oni jesu uhapsili mnogo naših članova u prošlosti, a veliki broj njih je povrijeđen, što je rezultat prisutnih izraelskih provokacija i napada na nas. Izraelci su kreirali zakon koji kažnjava one koji bacaju kamenje na njih i ta akcija je kažnjiva sa sedam do 20 godina [zatvora].

No naravno, ovo nas neće spriječiti da se posvetimo svom pravu da se miroljubivo molimo na svojim svetim mjestima, u džamiji Al-Aksa i Kupoli na stijeni.

Al Jazeera: Šta nam možete reći o izraelskoj ‘crnoj listi’?
– Izrael je na crnu listu stavio mnoge naše vjernike koji dolaze u Al-Aksu kako bi se smanjio broj Palestinaca i kako bi se oni obeshrabrili od dolaska na molitvu. Na listi se nalaze stariji muškarci i žene koji redovno ovdje dolaze na molitvu i ostaju u kompleksu.

Al Jazeera: Koja je strategija vaše grupe u čuvanju i zaštiti Al-Akse?
– Naša strategija u zaštiti Al-Akse je miroljubiva i zasniva se na nastavku svega što smo radili. Preciznije, strategija je zadržati ovdje aktivno prisustvo sa ciljem molitve i istovremeno braniti džamiju od izraelskih napada i provokacija vjernika.

Mi se pokušavamo usprotiviti politici izraelske Vlade tako što ističemo naše pravo na naša sveta mjesta. Naš otpor je zapravo naše prisustvo ovdje. Pokazujemo Izraelcima da smo mi tu, da pripadamo ovoj zemlji i da nigdje ne idemo i tačka.

Al Jazeera: Šta izraelski vojnici čine tokom upada?
– Ovog puta je izraelska Vlada odlučila dozvoliti grupama izraelskih ekstremističkih naseljenika da uđu u kompleks džamije pod njihovom zaštitom.

Mi smo upozorili na to kada smo ih vidjeli da se kreću kao da je riječ o ratnoj zoni. Potom su upali u kompleks Al-Akse, ušli unutra sa oružjem i opremom za razbijanje demonstracija i počeli ispaljivati bojevu municiju na nas koji smo bili unutar džamije.

Potom su počeli ispaljivati suzavac i zvučne granate koje su zapalile veće dijelove džamijskih tepiha. Pokušali smo zadržati svoje položaje, ali nismo bili ravnopravni izraelskoj policiji. Mi smo nenaoružani, dok oni koriste svoje oružje protiv nas. Utjerali su nas unutra kako bi dozvolili naseljenicima da uđu u našu džamiju.

Izvor: Al JazeeraIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.