Kloni se sumnjivih mjesta i lošeg društva

0
447

4 Parental Hacks To Keep Children Away From Bad Influences

JAVNO PONAŠANJE

Vodi računa o javnom ponašanju i poštuj osjećaje drugih ljudi. Budi pristojan u društvu. Čuvaj se lahkomislenih i glupih pokreta, te svakog postupka prema kome duše osjećaju odvratnost npr., uvlačenje prsta u nos ili usta, ili oseknjivanje, pljuvanje ili učestalo puhanje kroz nos, nakašljavanje bez prijeke potrebe, prekrštanje nogu u društvu starijih, brzine u jelu ili podizanja glasa bez potrebe i tome slično. Postupaj shodno lijepom islamskom bontonu i budi razborit, oštrouman, razuman i kulturan.

OPTIMIZAM

Budi optimista, pa će se desiti ono što naslućuješ: ako je dobro – desit će se dobro, a ako je loše – desit će se loše. Učini svoju dušu blistavom, veselom i uvjerenom u Allahovo darivanje i blagodati. Budi energičan u svome poslu kao da si dobio ono što si želio.

PESIMISTA

Nemoj se pokoriti pesimisti koji ti hoće omrznuti život i navesti te da se odrekneš rada, udaljavajući te od truda i ustrajnosti. Bježi od njega kao što bježiš od lava.

USPJEŠAN I NEUSPJEŠAN ČOVJEK

Uspješnog čovjeka poštuju i djeca u njegovom gradu, a neuspješnog ismijava svako, čak iako im se opravda hiljadu puta. Ko porani tražeći znanje kao što gavran rani, i bude strpljiv kao što se magarac strpi, i bude odlučan poput lava, i iskoristi priliku kao što je vuk iskoristi, steći će mnogo znanja.

ZALAGANJE I TRUD

Neka od svojstava uspješnog čovjeka su: optimizam, sposobnost izbjegavanja grešaka, neočajavanje, izlazak iz kriza i pretvaranje gubitaka u dobitke. Kap po kap – rijeka, para po para – imetak, papir po papir – knjiga i sahat po sahat – život.

TVOJA REPUTACIJA

Tvoja reputacija je dio tvoje krvi, zato se bori za nju. Najvrednija stvar u životu poslije vjerovanja u Allaha, jeste tvoja reputacija, pa je čuvaj, brani, pazi i budi jako oprezan da je ne uprljaš. Kloni se sumnjivih mjesta i lošeg društva. Napusti ružna djela koja te diskredituju, zaštiti svoju čast svim raspoloživim sredstvima. Nemoj tolerirati vrijeđanje tvojeg dostojanstva, prljanje tvoje časti i narušavanje ugleda. Blokiraj sve puteve koji vode lošem mišljenju o tebi. Učini svoju čast blistavijom od sunčevih zraka.

PROŠIRIVANJE VIDIKA

Dvije stvari proširuje vidike: čitanje knjiga i putovanja, jer se razum razvija pomoću onoga što čuje i usvoji obrazovanjem, naučnim disciplinama i informacijama. Zato nemoj sebe lišiti učenja, razmišljanja i obrazovanja.

BRAK I POTOMSTVO

Mnoštvo brakova i potomstva u ovome vremenu košta i opterećuje. Zato budi ekonomičan u ovome domenu i ispuni prava supruge i djece, jer brak nije turističko putovanje nego život satkan od odgovornosti, prava i dužnosti.

ŽIVOT JE BORBA

Dunjaluk se osvaja borbom, tržište slave je natjecanje, a život je borba. Visoke pozicije se postižu čvrstim odlukama. Onaj ko posjeduje prodornu ambiciju, odlučnu dušu, živu aktivnost i stalnu strpljivost – jedinstven je.

ŽIVOT UDOBNOSTI I TRUDA

Besposlenost i raskoš su razočarenje, kajanje i neuspjeh, a pobjeda je u trudu, borbi i strpljenju, ugledu i velikom uspjehu, pa odaberi šta hoćeš.

IZVOR: MAPA PRAVOG PUTA, AID EL-KARNI

Za Akos.ba pripremila: Amina B.

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.