Kawczynski: ” Sablasna tišina Evrope nakon pokušaja vojnog udara 15.jula u Turskoj “

0
27

Kawczynski: " Sablasna tišina Evrope nakon pokušaja vojnog udara 15.jula u Turskoj "

Turska, Zapad – Član Doma Ujedinjenog Kraljevstva i specijalnog komiteta za vanjske odnose Daniel Kawczynski koji vrši istraživanje u vezi sa pokušajem vojnog udara u Turskoj, je u reportaži za TRT World dao izjave u vezi stava Evrope povodom događaja nakon 15. jula kad

Član Doma Ujedinjenog Kraljevstva i specijalnog komiteta za vanjske odnose Daniel Kawczynski koji vrši istraživanje u vezi sa pokušajem vojnog udara u Turskoj, je u reportaži za TRT World dao izjave u vezi stava Evrope povodom događaja nakon 15. jula kada je izvršen pokušaj vojnog udara.

Kako Ujedinio Kraljevstvo tako i evropske prijestolnice su u vezi pokušaja vojnog udara u Turskoj bili u „ nevjerovatnoj tišini koja je sve ostavila gluhim“ , naglasio je Kawaczynski, i tom prilikom ukazao na bitnost Turske za samu Evropu. Na pitanje da li postoji opasnost od toga da Evropa i samo Ujedinjeno kraljevstvo izgubi saveznika, Kawaczynski je kazao da svaki normalan čovjek se treba bojati takve mogućnosti i dodao da prosperitet Turske se ne treba posmatrati kao nebitna stvar time što je ova zemlja vezana za NATO alijansu.

Turska je jedina prepeka koja razdvaja Evropu od ISIL-a , i gubljenje Turske kao partnera bi bila pogubna stvar za Evropu. Nakon što je Turska na nepoznat način oborila ruski avion na granici prema Siriji i krize koja se javila, Rusija je na veoma hitar i brz način reagovala kako bi obnovila odnose sa Turskom. I pored toga što se dvije zemlje ne nalaze u problematičnim stvarima, Rusija i Turska su shvatile bitnost razvoja dobrih odnosa.

ad

Turska se nikada ne smije uzeti za olako, i to bi za Zapadne zemlje moglo izazvati nevjerovatno loše posljedice.

Ukoliko Turska smatra da se osjećaju ostavljeni usamljeni kako od strane kolega i parlamenata Zapadnih zemalja, potrebno je da ovim ljudima ponovo povratimo poljuljano povjerenje.

Kawczynski se na kraju obratio zemljama Evrope koju upućuju kritike Turskoj :“ Želim da pomisle šta bi oni uradili kada bi 241 građanin Ujedinjenog Kraljevstva bio ubijen i kada bi se gađala državna skupština, i kada bi ih napale sile koje se imale za cilj da razbiju demokratsku volju naroda. Želim da da sve upitam kako bi se mi ponašali i kakvu bi reakciju pokazali u ovakvoj poziciji“.

„Ponosim se turskim narodom „

Kawczynski je kazao da je za poziv predsjednika i premijera Turske da narod izađe na ulice bila potrebna velika hrabrost, i još jednom ukazao veliko poštovanje prema turskom narodu.

„Divimo se turskom narodu“

Kawczynski, koji je rekao da je bila potrebna hrabrost koju su iskazali predsjednik i premijer Turske kada su pozvali narod na ulice, dodao je kako se oni dive kako predsjedniku i premijeru, tako i turskom narodu koji je zaustavio pokušaj vojnog udara.

„Nema sumnje da je pokret Gulen umješan u ovaj pokušaj vojnog udara“

Kawczynski je podvukao da iako su na početku istrage, nema sumnje da je pokret Gulen umješan u pokušaj vojnog udara. Uz napomenu da želi da bude zabilježeno, dodao je još jedno upozorenje; naime, rekao je da je pokret Gulen prisutan svuda u svijetu te da je i Evropa oči u oči sa opasnošću.

Kawczynski se dotakao i zahtjeva koji je Turska uputila SAD za izručenje Gulena te rekao:“Nadam se da će predsjednik SAD-a proučiti ovaj zahtjev jer Turska igra veoma bitnu ulogu u čišćenju Sirije i Iraka od ISIL-a. Skoro mi je irački ambasador u govorio o veoma bitnim stvarima koje je Turska uradila protiv ISIL-a. Po mom mišljenju, SAD bi trebale da slušaju zahtjeve Turske kako bi je imali za savjeznika, ne samo zbog njenog zalaganja u borbi protiv ISIL-a već i zbog toga što je bitna članica NATO-a.

Evropa Tursku treba zadržati kao strateškog partnera

Istakavši da je Turska, zbrinjavanjem na milione sirijskih izbjeglica i pružanjem zdravstvenih usluga učinila nešto jako humano, Kawczynski je kazao da je EU bila neuspješna u upravljanju izbjegličkom krizom. Rekao je da je kriza prevaziđena zahvaljujući Turskoj i da se Turska treba očuvati kao strateški partner.

Sramotan je neuravnotežen odnos Evrope prema turskom članstvu

Podsjetivši da je Ujedinjeno Kraljevstvo donijelo odluku da se odvoji od Evrope, Kawczynski je kazao da je sramotan neuravnotežen stav Evrope prema članstvu Turske i dodao:

¨Turci su pokazali veliko strpljenje prema EU. Osim toga, mislim da neki birokrati u Briselu nisu razumjeli pritisak i poteškoće pod kojima se trenutno nalazi turska vlada. Jako je pogrešno što se Turska ne tretira kao druge zemlje kandidati¨.

Kawczynski je kazao da će u januaru posjetiti Tursku gdje će produbiti svoje radove i studije.

(trt.net.tr)Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.