Katar obećao novih 100 miliona dolara pomoći za ublažavanje patnji sirijskog naroda

0
108

Katar obećao novih 100 miliona dolara pomoći za ublažavanje patnji sirijskog naroda

Prema direktivama emira Države Katar, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani najavio je novih 100 miliona dolara katarske pomoći za ublažavanje patnji sirijskog naroda, prenosi Anadolu Agency (AA).

Po direktivama emira Katara, šeika Tamima bin Hamad Al-Thania, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani najavio je novo pružanje pomoći od 100 miliona dolara za ublažavanje ljudske patnje sirijskog naroda, saopštila je Ambasada Države Katar u Bosni i Hercegovini.

U govoru na Četvrtoj briselskoj konferenciji o podršci budućnosti Sirije i regije, održanoj putem video linka, katarski ministar vanjskih poslova naglasio je da ovo obećanje proizilazi iz čvrstog uvjerenja Države Katar da će ispuniti svoju međunarodnu i humanitarnu obavezu prema bratskom sirijskom narodu, naglašavajući da je stvarna pomoć Katara bratskom sirijskom narodu premašila dvije milijarde dolara.

“Država Katar, u skladu sa svojim humanitarnim i moralnim odgovornostima, od početka sirijske krize nije štedila svoje napore kako bi poboljšala brzi humanitarni odgovor i pružila efikasnu pomoć bratskom sirijskom narodu”, kazao je.

Potvrdio je postojanu podršku Države Katar međunarodnim naporima usmjerenim na postizanje političkog rješenja sirijske krize na temelju prve Ženevske deklaracije iz 2012. godine i relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti, posebno Rezolucije br. 2254, i način koji zadovoljava legitimne aspiracije sirijskog naroda za sigurnošću, stabilnošću i očuvanju njegovog teritorijalnog integriteta.

Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani zahvalio je Europskoj uniji i Ujedinjenim narodima na pozivu za održavanje konferencije i pohvalio zemlje sudionice za njihove napore da podrže bratski sirijski narod uprkos ekonomskim teškoćama s kojima se suočavaju sve zemlje zbog pandemije koronavirusa (COVID-19).

Dodao je da se svijet suočava s humanitarnom krizom koju čovječanstvo ranije nije poznavalo, tokom koje je sirijski narod bio lišen najosnovnijih životnih potreba kao što su voda, hrana, infrastruktura i osnovnih socijalnih usluga kao što su obrazovanje i zdravstvo, i s brojem raseljenih koji je dostigao 12 miliona ljudi.

Istakao je da će se do uspjeha u suočavanju s katastrofalnim i teškim humanitarnim posljedicama sirijskog problema doći samo pronalaženjem političkog rješenja koje radikalno okončava ovu krizu, što je odgovornost međunarodne zajednice, posebno Vijeća sigurnosti UN-a.

Upitao je “kakve generacije možemo očekivati iz sirijskog rata, jer su djeca Sirije odrasla gledajući slike artiljerije, bombaške napade i masakre s međunarodno zabranjenim oružjem koje su je često zahvatale njihove gradove, sela i porodice?”

“Došlo je vrijeme kada međunarodna zajednica treba naporno raditi da bi zaustavila stroj za ubijanje u obliku sirijskog režima i okonča njegovo sve veće nasilje, jer nema razlike između njega i nasilnog ekstremizma i terorizma, a koji se međusobno jačaju i zbližavaju u postojanju, cilju i ishodu”, objasnio je u svom obraćanju.

Na kraju svog govora,  ponovo je izrazio zahvalnost i poštovanje svim zemljama koje su se obavezale i ispunile svoje obaveze prema sirijskom narodu, cijeneći napore Ujedinjenih naroda i Europske unije na organiziranju ove konferencije, uz nadu da će se postići željeni rezultati.
 

Izvor: trt.net.trIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.