Kampovi puni djece bez roditeljske pratnje

0
21

Benelux, Šam – Grčka nije spremna nositi se s izbjegličkim problemom, a mnoga djeca imaju traume zbog boravka u kampovima.

U prvih sedam mjeseci ove godine grčke vlasti su među izbjeglicama koje dolaze iz Turske registrirale više od 3.000 djece bez roditeljske pratnje. Organizacije za ljudska prava upozoravaju da Grčka nije adekvatno pripremljena da bi se nosila s tim problemom, a mnoga djeca imaju teške traume zbog iskustava u izbjegličkim kampovima.

Iako su riskirali živote da stignu do Grčke, mnoge iračke porodice vraćaju se kući. Nakon što su mjesecima bile blokirane u izbjegličkom kampu Moria na otoku Lezbosu, dobrovoljno su se prijavile za povratak u Irak.

ad

Amig-daleza je izbjeglički kamp u kompleksu policijske akademije u blizini Atine. Vlada je pozvala medije da prezentiraju program dobrovoljnog povratka. Kamp je mjesto i dom desecima djece bez starateljske pratnje. Neki do njih su, navodno, mlađi od 12 godina.

Pretrpane i prljave ćelije

“Ovo je rijetka prilika da pogledamo ovaj kamp iznutra. Međutim, uposlenici nisu ovlašteni razgovarati s nama, a nije nam odobren ni pristup djeci koja borave ovdje. Možda to nije iznenađujuće, s obzirom na nedavne kritike međunarodnih organizacija”, izvještava Nadim Baba, novinarka Al Jazeere.

Grčka policija je rekla našoj ekipi da se maloljetnici bez starateljske pratnje ponekad zadržavaju u policijskim prostorijama, ali samo dok im ne pronađu odgovarajući smještaj. Navodno nemaju kontakt s odraslim pritvorenicima.

Predstavnici Human Rights Watcha su nedavno razgovarali s desecima maloljetnih izbjeglica bez pratnje i zaključci njihovog izvještaja su zabrinjavajući. U nekim slučajevima djeca su prisiljena boraviti i spavati u pretrpanim, prljavim i ćelijama punim štetočina. Kreveti često nemaju madrace, a djeci je uskraćena mogućnost da održavaju odgovarajuću higijenu i privatnost. Jedan broj djece boravi s odraslim osobama, iako to povećava rizik od zlostavljanja i seksualnog nasilja i krši međunarodne i domaće zakone, koji predviđaju odvajanje odraslih od djece u pritvoru.

Razgovarali smo s jednim dječakom koji je proveo više mjeseci u policijskim ćelijama na nekoliko grčkih otoka, prije nego je smješten u prihvatilište u Atini. Izbjeglica iz Sirije Obaida kaže da mu nije dozvoljeno da jede s drugom djecom.

“Vikali su na mene, a jednom prilikom su me i udarili. To se često dešavalo. Jednom su doveli dvoje djece mlađe od mene. Udarali su ih, a jednom od njih su slomili ruku”, dodaje.

Djeci potrebna bolja zaštita

Prihvatilištem upravlja Praxis, humanitarna organizacija koja pomaže hiljadama djece bez starateljske pratnje koji su stigli u Grčku. U državnim prihvatilištima ima samo 800 mjesta, a najmanje 1.700 trenutno boravi u izbjegličkim kampovima. Mnoga još nisu registrirana. U Praxisu kažu da su vidjeli djecu koja su osijedila zbog trauma kojima su bila izložena. Predsjednik Praxisa Tzanetos Antypas kaže da se djeca u kampu nisu mogla kretati i da su bila svezana za krevete.

“Policija se pravdala da ne žele da se kreću i stupaju u kontakt s odraslima. Ako je tako, neka usvoje pravila, imenuju staratelje i omoguće im da se osjećaju kao djeca”, dodaje on.

Humanitarne organizacije koje djeluju u Grčkoj priznaju da i druge države Evropskoj uniji moraju pomoći vladi u relokaciji izbjeglica. Ali, dok se to ne dogodi, kažu da je najugroženijima – djeci bez starateljske pratnje – potrebna bolja zaštita.

Izvor: Al JazeeraIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.