Kako vi definišete uspjeh, a kako Allah?

0
1503
Kako vi definišete uspjeh, a kako Allah?
Uspjeh. Kako ga vi definišete? Izgleda da svaki put kada neko upotrijebi riječ uspjeh, neko u komentarima mora postaviti pitanje: “Da, ali kako vi definišete uspjeh?”…
Kada pogledamo u pop kulturu i upotrebu riječi uspjeh, dobijamo jednostavno razumijevanje uspjeha kao što je to objašnjeno u Merriam-Webster rječniku: Uspjeh je zapravo činjenica da je neko dobio ili stekao bogatstvo, poštovanje ili slavu.U pop kulturi pronaći ćete citate o ‘uspjehu’ poput ovih:

Riječnik je jedino mjesto gdje uspjeh dolazi prije rada
Nisam ni sanjao o uspjehu, radio sam na njemu
Pošto je nama u fokusu uspjeh muslimana, zar nije ključno da sagledamo šta Allaha i Njegov Poslanik, s.a.v.s., kažu na temu odakle uspjeh dolazi?

Izbjegavanje riba’ (kamate, lihvarenja)

U Kur’anu postoji tema o uspjehu koja je povezana sa izbjegavanjem riba’. Uzmimo za primjer sljedeći ajet:-
O vjernici, bezdušni zelenaši ne budite, i Allaha se bojte, da biste uspjeli. (Ali Imran, 130)

Zlostavljanje, kriminal, laganje i varanje

U potrazi za bogatstvom, poštovanjem ili slavom, pojedini mogu pokušati da krenu griješnim prečicama- zlostavljanjem drugih, kriminalom, laganjem ili obmanjivanjem drugih. Kur’an je od toga čist, da, možda kratkoročno to može izgledati kao da su pobjedili, ali na kraju onaj ko krene ovim putem nikada neće uspjeti.

ad

Pa ima li onda nepravednijeg od onoga koji o Allahu laži iznosi ili koji Njegove dokaze smatra neistinitim?! Mnogobošci doista neće uspjeti. (Junus, 17)

“Zar za istinu koja vam je došla kažete da je čarolija?” – reče Musa – “a čarobnjaci neće nikada uspjeti!” (Junus, 77)

Pročišćavanje srca i duše

Islam nas uči prekrasnom razumijevanju uspjeha. Ovaj uspjeh nije u gomilanju bogatstva, moći ili slave. Istinski uspjeh i Džennet je kada očistite svoje srce i dušu.

…uspjeće samo onaj ko je očisti (eš-Šems, 9)

…i onima koji su Medinu za življenje izabrali i domom prave vjere još prije njih je učinili; oni vole one koji im se doseljavaju i u grudima svojim nikakvu tegobu, zato što im se daje, ne osjećaju, i više vole njima nego sebi, mada im je i samima potrebno. A oni koji se uščuvaju lakomosti, oni će, sigurno, uspjeti.(el-Hašr, 9)

Neka Allah bude prisutan u vašem životu (takvaluk)

Allahov Poslanik, s.a.v.s., je kazao: Obožavaj Allaha dž.š. kao da Ga vidiš, jer iako ti Njega ne vidiš, On tebe, zaista, vidi!
U ovom životu takvaluk, svjesnost o prisustvu Allaha, je ono što vodi uspjehu.

O vjernici, budite strpljivi i izdržljivi, na granicama bdijte i Allaha se bojte, da biste postigli ono što želite! (Ali Imran, 200)
Hadis

U sunnetu vidimo da se tema uspjeha povezuje sa:

Namaz
U ezanu- Hajje ‘ale felah – Dođite na spas.
Od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., kazao:Prvo o čemu će biti pitan rob na Sudnjemu danu jeste namaz, pa ako mu namaz bude ispravan, bit će mu ispravna i druga dobra djela. Ako namaz bude odbačen, bit će mu odbačena i sva preostala dobra djela.

Abdullah bin Amr bin el-As prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Uspio je onaj koji prihvati islam, opskrba mu bude dovoljna i Allah ga učini zadovoljnim onim što mu je dao.

Ulazak u Džennet
Allahov Poslanik, s.a.v.s., je kazao: Uspio je ukoliko je istinu rekao (u drugoj verziji hadisa: ući će u Džennet, ako je istinu rekao)

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisao: Muhammed eš-Šerif

Prijevod i izvor: IslamBosna.ba

 Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.