Kako se ponašati u vremenu smutnje – Poslanikov, s.a.v.s., savjet muslimanima

0
78

Dešavanja u bližem i daljem okruženju, na lokalnom i globalnom nivou, izazivaju reakciju muslimana, vjernika, i to je sasvim poželjno, jer vjernik mora biti upoznat sa dešavanjima kako bi u određenim trenucima znao ispravno postupiti. Međutim, kako u svemu postoji granica i mjera, tako je potrebno i da reagiranje vjernika i određivanje prema aktuelnim događanjima bude ispoljeno na odgovarajući način. Današnji muslimani, kako u stvarnom svijetu tako i u virtuelnom, svakodnevno se utapaju i moru svađa i rasprava koje nastaju kao posljedica komentiranja aktuelnih dešavanja, što je veoma opasno jer dovodi do međumuslimanskih podjela i duhovne klonulosti. Istinsko rješenje za takvo stanje nalazi se u Poslanikovim savjetima i njihovoj primjeni u takvim situacijama, jer Allahov Poslanik nije ostavio ništa što može biti potrebno njegovom ummetu a da to nije detaljno pojasnio.

U hadiskim zbirkama, u poglavljima o smutnjama i neredima, mnogi su zabilježili hadis Allahovog Poslanika u kojem je ashabima na pitanje: “Kako se spasiti u vremenu smutnje?”, dao sljedeći odgovor: “Čuvaj svoj jezik, neka ti tvoja kuća bude dovoljna i plači nad svojim grijesima!” (Hadis bilježe Ahmed i Tirmizi, od Ukbe b. Amira, radijallahu anhu, a šejh Albani ocijenio ga je vjerodostojnim u više svojih djela)

ČUVAJ SVOJ JEZIK: Ovim riječima jasno se ukazuje na opasnost jezika u vremenu smutnje i ističe da je to skoro glavni izvor nereda. Opasnost jezika u današnjem vremenu odnosi se kako na pisano tako i na usmeno iznošenje svojih stavova i ulazak u rasprave, putem raznih medija, a danas je to najizraženije na društvenim mrežama.

NEKA TI TVOJA KUĆA BUDE DOVOLJNA: Ovim riječima Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ukazuje vjernicima da u vremenu smutnje i izazova ne treba da mnogo izlaze iz kuće, odnosno, da ne učestvuju u smutnjama i neredima. S obzirom na to da danas čovjek može da sjedi u kući i da veoma aktivno učestvuje u smutnji i neredu putem interneta, time se nedvojbeno ukazuje i na to da u ovim vremenima čovjek treba da pazi kako koristi internet.

ad

PLAČI NAD SVOJIM GRIJESIMA: Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ovim riječima ukazuje muslimanima, vjernicima, na to da treba da se zaokupiraju svojim mahanama, da razmišljaju o sebi, a ne da se bave istraživanjem tuđih mahana ili, štaviše, da sebi daju za pravo, iako nisu kompetentni, da govore o općim pitanjima, ili o pitanjima o kojima se suzdržaju govoriti i najveći učenjaci našeg vremena.

Koliko bi se umanjili problemi, neredi i smutnje, potrebno je da se samo pridržavamo jednog hadisa Allahovog Poslanika.

Gospodaru naš, najvećim Tvojim imenom molimo Te da nam istinu pokažeš istinom i da nam omiliš njeno slijeđenje, a da nam neistinu i batil prikažeš neistinom i batilom i da nam omraziš njihovo slijeđenje!

Amin!

Piše: mr. Elvedin Pezić

Izvor: minber.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.