Kako redovno klanjati i ustajati na sabah?

0
354

islam-mosque-sunrise-johannesburg-1024x670

Šejtan će sve učini da insana odvrati od najveće blagodati – obavljanja namaza, naročito sabah namaza! Zato se mi moramo izboriti protiv šejtana, kao i protiv svog nefsa, trebamo shvatiti važnost namaza, zavoljeti ga, posvetiti mu pažnju, razmišljanje i upornost, dok njegova svjetlost ne prodre u tmine naših srca.

Rasčisti sa sobom sljedeće stvari:

Ako ne klanjaš, otići ćeš u Džehennem! Prvo za šta ćeš biti pitan na Sudnjem danu je namaz, pa kao on bude dobar, sve će ti biti dobro!

Ako razmišljaš: „Moje je srce čisto, ja sam pošten, zašto da klanjam“ znaj da je to isto kao kad bi rekao da je tvoje tijelo čisto i ti nemaš nikada potrebu za kupanjem!

ad

Ako razmišljaš: „Još sam mlad, imama vremena“, sjeti se drugih mladih osoba čiji se život iznenada ugasio, a nisu počeli obavljati namaz!

Ako razmišljaš: „Imam mnogo obaveza, nemam vremena“ znaj da će ti svi ti poslovi propasti i biti uzalud, ako ne budeš obavljao ono za šta te Allah stvorio.

Ako razmišljaš: „Ne znam dove, bolestan sam, imam ranu, nisam propisno obučen/na itd.“ znaj da kad ti nešto treba za dunjaluk, stigneš i da naučiš napamet, ne tragaš bolest ili ranu, obučeš se lijepo, a za Allaha nemaš ni mogućnosti ni snage!?

Ako razmišljaš: „Planiram da počnem da klanjam, ali sve zaboravim i prođe mi vrijeme“ znaj da zbog tvoje nemarnosti te i Allah, dž.š., na Sudnjem danu može zaboraviti. On te ezanom svaki dan zove na namaz, a ti zaboravljaš. Kad bi te zvao neki predsjednik države, da li bi zaboravio da mu se odazoveš? A zar je to stvorenje važnije od Allaha!? I znaj da ako si stvarno zaboravio, da si obavezan da naklanjaš čim se sjetiš, u suprotnom ćeš imati grijeh kao da si namjerno propustio!

Ako razmišljaš: „Ne daju mi na poslu, ne dopada se mojoj porodici, sramota me od kolega, društva na studijama itd.“ znaj da te ni šef, ni porodica, ni kolege, ni društvo neće ni približno poštovati kao što će te poštovati ako budu znali da si pobožan i da vodiš brigu o svom namazu. Možda će te osporavati samo u početku, ali to je cijena koju moraš da platiš za vrijeme koje si propustio u namazu!

Ako razmišljaš o sabah namazu: „Mnogo sam umoran, nemam snage da ustajem, a sunce je skoro izašlo“ znaj da ako propustiš namaz, da ćeš u toku cijelog dana biti u šejtanovim rukama, pod „njegovom zaštitom“ i da nisi sačuvan od belaja i nedaća.

Ako razmišljaš o sabah namazu: „Mnogo je hladno, čitav drhtim, a još moram da se okupam“ znaj da će ti svakim drhtajem koji osjetiš Allah oprostiti grijehe i sačuvati zla. Ko klanja sabah namaz on je toga dana pod Allahovom zaštitom.

Ako razmišljaš o sabah namazu: „Zaboravio sam naviti sahat, ne čujem ga isl“ znaj da tako ne ponašaš kada moraš u sabahsko vrijeme ustati da bi stigao neki važan posao da završiš, da bi se sreo sa nekom važnom ličnošću itd. Zar to nije licemjerno?

Ako razmišljaš o sabah namazu: „Cijelu noć sam bio sa društvom, učio, ili radio bilo šta“ pa sam se uspavao, znaj da je lijeganje na vrijeme korisno za tvoje zdravlje, i fizičko i duhovno. Ako si pak prinuđen da ostaneš do kasno budan, onda ćeš preduzeti sve mjere da bi ustao na sabah: jaka zvona, zadužiš osobu da te probudi, zamoliš Allaha pred spavanje da te probudi itd.

Ako razmišljaš o sabah namazu_ „Evo klanjat ću ga, ali nemam snage za džemat, uhar je ovo na brzinu samo da ne propustim“ znaj da propuštaš najveću nagradu.[1]

[1] „Kako ustati na sabah namaz“ od Džemila Tokpinara.

Priredio: Usame Zukorlić, Glas islamaIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.