Kako naučiti djecu da vole Poslanika, s.a.v.s?

0
279

Svi volimo našeg Poslanika, s.a.v.s. Jednostavno zato što nam je dostavio Allahovu uputu i pomogao nam da nađemo put do Istine. On je nazvan ‘svjetlom’, kao što Svemogući Allah kaže:  A od Allaha vam dolazi svjetlost i Knjiga jasna. (El-Ma’ida, 15). Zbog toga je prirodno da našoj djeci usadimo ljubav prema Poslaniku. Također trebamo nastojati da naša ljubav prema Poslaniku, s.a.v.s., raste iz dana u dan.

Želim naglasiti da nam ljubav prema Poslaniku, s.a.v.s., treba biti motivacija u slijeđenju plemenitih principa koje je postavio da upravljaju našim životima. Nezamislivo je tvrditi da volimo plemenitog Poslanika, s.a.v.s., a u isto vrijeme raditi sve što je u suprotnosti s njegovim učenjem. To nije ljubav. To je samozavaravanje!

Muslimani širom svijeta nikad ne prestaju spominjati Poslanika, s.a.v.s., i donositi salavate na njega. Ali zašto ne organizovati sedmodnevnu porodičnu aktivnost o životu Poslanika, s.a.v.s? Zbog čega ne bismo svaki dan posvetili novoj aktivnosti? Ili možemo svaki dan uključiti različite aspekte svake aktivnosti. Koju god metodu odaberemo, samo priznajemo veliku ulogu koju Poslanik, s.a.v.s., ima u našim životima.

Kako bismo izazvali takve plemenite emocije u porodici, neka svako sjedne sa olovkom i papirom, i razmisli o idejama za aktivnosti u vezi Poslanikovog, s.a.v.s., života, a zajedno odlučite o njima.

ad

Neki savjeti za te aktivnosti:

1. Putujte s Poslanikom, s.a.v.s.

Nabavite kartu Arabije, ili još bolje, neka je djeca precrtaju iz atlasa. Zatim označite različita mjesta kojima je on putovao iz Mekke u Medinu. Svako bi trebao istražiti neko od putovanja i prezentovati ga cijeloj porodici za vrijeme porodičnog razgovora ili sastanka.

2. Budite se sa Poslanikom, s.a.v.s.

Poslanik, s.a.v.s., bi se svaki dan budio prije sabaha kako bi ibadetio i zikrio. Dok je gledao u nebo, čitao bi zadnji dio sure El-Imran i razmišljao o svemiru i njegovom Stvoritelju. Ovo je odličan način da se približite Allahu kada je koncentracija na vrhuncu jer je tada um spokojan od svakodnevnih briga, i prema jednom hadisu Allah nam je jako blizu. Nakon što bi vrijeme sabah- namaza nastupilo, Poslanik, s.a.v.s., bi klanjao, a onda razgovarao sa ljudima koji bi ostali poslije namaza. Neka se cijela porodica budi na ovaj namaz. Podstičite ih da se na najljepši način bude radi ibadeta Allahu onako kako je Poslanik, s.a.v.s., radio.

3. Organizujte večer priča

Ovo se može raditi pred spavanje, nakon što djeca dođu iz škole, ili bilo koje drugo vrijeme pogodno za učenje. Prvi korak ka ljubavi prema Poslaniku, s.a.v.s., te učenju od njega je poznavanje njegovog života i onoga zbog čega je bio veliki čovjek. Možete kupiti dječje knjige o njegovom životu, ili ih čak slušati na kaseti dok se vozite autom na putu do ili od škole. Možda svako u porodici može odabrati jednu priču koju će ispričati drugima. Ovo će uključiti istraživanje i čitanje.

4. Spavajte kao Poslanik, s.a.v.s.

Poslanik, s.a.v.s.,je spavao na jedinstven način, a prije spavanja bi proučio dovu ili dvije. Kao izraz vaše ljubavi mogli biste jednu noć spavati kako je Poslanik,s.a.v.s., spavao. Neki muslimani uvijek tako spavaju, iako nas vjera na to ne obavezuje. Poslanik,s.a.v.s., je spavao na desnoj strani sa desnom rukom ispod desnog obraza. Prije odlaska u krevet bi također uzimao abdest. Učio bi jednu ili dvije dove i nekoliko kratkih dijelova Kur’ana. Možete naučiti napamet i njegove dove sa razumijevanjem značenja i kopirati ih za ostale u porodici.

5. Jedite kao Poslanik, s.a.v.s.

Postoje predaje o vrsti hrane koju je Poslanik, s.a.v.s., jeo i najviše volio. Napravite spisak te hrane. Kada se cijela porodica okupi, zašto je jedna osoba ne bi pričala  o Poslanikovom ponašanju za vrijeme jela. Najbolji za to je mlađi član porodice. Na primjer, Poslanik, s.a.v.s., je savjetovao muslimane da jedu tako da im bude puna samo jedna trećina stomaka. Prije jela također treba oprati ruke, reći „bismillah” (u ime Allaha) i druge dove prije početka, kao i jesti desnom rukom.

6. Klanjajte kao Poslanik, s.a.v.s.

U Poslanikovo, s.a.v.s., vrijeme, kada bi imam za vrijeme namaza pogriješio u učenju Kur’ana, drugi bi ga ispravili. Upravo ovo je način na koji se to radi širom muslimanskog svijeta tokom ramazana. U sedmici učenja vaše djece kakoda žive kao Poslanik,s.a.v.s., neka svaki dan neko drugi predvodi namaz, a ostali neka ispravljaju greške, ukoliko ih ima. To neće samo biti navikavanje na sunnet, već će podučiti i poniznosti.

7. Igrajte se kao Poslanik,s.a.v.s.

Poslanik je shvatao važnost zabave i igre. On bi se trkao sa svojom ženom Aišom, r.a., a ona bi ga uglavnom pobjeđivala. S ashabima je plivao i hrvao se. Sa njima bi se i šalio. Poslanik, s.a.v.s., je volio djecu i igrao se sa njima. Muslimani ne smiju zaboraviti ovaj dio njegovog života. Trkajte se sa supružnikom u dvorištu; namjestite bazen za djecu; uključite djecu u neku sportsku aktivnost.

 

 

Izvor: IslamOnline.net
Prijevod i izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.