Kako je Poslanik, s.a.v.s., tražio zaštitu od iskušenja?

0
84

Poslanikova, s.a.v.s., supruga, Aiša, r.a., prenijela je hadis, koji je zabilježio imam Muslim, a u kojem se navodi:

Allahov Poslanik, s.a.v.s., je učio ove dove: Allahumme inni e’uzu bike min fitneti-n-nari, ve azabi-n-nari, ve fitneti-l-kabri, ve azabi-l-kabri, ve min šerri fitneti-l-gina ve min šerri fitneti-l-fakri. Ve e’uzu bike min šerri fitneti-l-mesihi-d-dedždžal.

            Allahummagsil hatajaje bi mai-s-seldži ve-l-beredi,  ve nekki kalbi mine-l- hataja kema nekkajte-s-sevbe-l-ebjeda mine-d-denesi, ve ba’id bejni ve bejne hatajaje kema ba’adte bejne-l-mešriki ve-l-magribi. Allahumme inni e’uzu bike mine-l-keseli ve-l-heremi ve-l-me’semi ve-l-magremi.

            (Allahu, od Tebe tražim zaštitu od Vatre i kazne u Džehennemu, kaburske smutnje i kazne, od zla smutnje bogatstva i zla smutnje siromaštva. Utječem Ti se od zla  Dedžalove smutnje.

ad

                Allahu, operi moje grijehe snijegom i gràdom i očisti moje srce od grijeha kao što se čisti bijela odjeća od prljavštine. Allahu,  udalji me od grijeha kao što si udaljio istok od zapada. Allahu, ja Ti se utječem od lijenosti, starosti,  grijeha i duga.)

Traženje zaštite od Allaha Uzvišenog bila je prepoznatljiva crta našeg Vjerovjesnika, s.a.v.s. i trebalo bi da ga slijedimo u tome.

Bogatstvo nekada učini da se čovjek uzoholi i osili i da zaboravi one kojima je pomoć potrebna, a siromaštvo poljulja čovjekovu nadu, pa mnogi zbog toga čak i vjeru izgube. Vjerovjesnik, s.a.v.s., zato je učio dovu, tražeći od Allaha da nas sačuva iskušenja, i bogatstva i siromaštva.

Hatabi kaže: Allahov Poslanik, s.a.v.s., je u ovom hadisu tražio zaštitu od siromaštva duše, a ne od nedostatka imetka. Ali Kadi Ijjad navodi: Poslanik, s.a.v.s., je ovdje tražio i zaštitu od materijalnog siromaštva, odnosno, od iskušenja nepodnošljivosti i nezadovoljstva u siromaštvu. A Kurtubi veli: Pod iskušenjem siromaštva se podrazumijeva da čovjek u stanju siromaštva nije strpljiv i pobožan, pa da zapadne u ono što ne priliči vjerniku.

 

Izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.