Kako je hrvatski sustav Once odveo Katar na vrh

0
24
Suradnja Aspira akademije u Dohi i Oncea traje već šest godina. Katarci su odlučili sistematski i dugoročno raditi s talentom.

Mnogi su to doživjeli kao kurtoaznu premisu i dodvoravanje poslodavcima koji su mu omogućili milijunski ugovor na zalasku karijere.

No, mjesec dana kasnije Xavijeve procjene su se obistinile i Katar je u finalu Azijskog kupa s 3:1 svladao Japan.

No, ono što mi je još bolje zazvučalo, činjenica je da katarski trijumf ima hrvatski štih. A o čemu se radi objasnio je Josip Paušić, zaposlenik Once Sporta, tvrtke specijalizirane za nogometne analize i pripadajuće softvere.

Slaganje kartice igrača

– Suradnja Aspira akademije u Dohi i Oncea traje već šest godina. Katarci su odlučili sistematski i dugoročno raditi s talentom. Osnova aplikacije koju je Once razvio za Aspire su kartice igrača, analiza utakmica i treninga, te slaganje potencijalne momčadi za SP- 2022. godine, kako se u skautskom žargonu kaže, “shadow team” – počeo je Paušić.

ad

Što točno podrazumijeva taj sustav?

– Praćenjem igrača u njihovim karticama, u kojima se upisuju sva testiranja, medicinski dio i treninzi, te povlače relevantni podaci i videoisječci iz analiza utakmica, dugoročno i pregledno se prati njihov rad i napredak. Ocjene i razvoj igrača automatski dovode do toga da se “shadow team” ažurira, te igrač napredovanjem ulazi, odnosno izlazi s popisa.

Josip Paušić potvrđuje da je sustav kakav koristi Aspire akademija i Katarski savez prezentiran i HNS-u.

– Treba omogućiti snimanje utakmica svih reprezentacija. Korak više bilo bi snimanje svih utakmice kadetskog i juniorskog prvenstva, odnosno prve i druge lige, jer mladi igrači rano nastupaju u tim natjecanjima. Budući da je prva liga pokrivena videoprijenosom, često i druga liga, za navedeno ne bi bio problem. Također, većina klubova snima utakmice juniorskog i kadetskog prvenstva za svoju uporabu kao i za potrebe nadzora suđenja. Potrebno je samo iskoordinirati sve navedeno, da se ne događa da za snimanje jedne utakmice troškove imaju oba kluba. Objedinjavanje snimanja i brzo stavljanje utakmica na online-server dostupan svima uvelike bi olakšalo rad – kaže Paušić.

– Slovenski savez ovakav server ima još od 2011. godine. Klubovi su zaduženi za snimanje domaćih utakmica te snimke stavljaju na online server. Svaki klub ima podatke za navedeni server, te može koristiti snimke koje želi. Drugi dio implementacije bio bi instalacija sustava na računala i laptope trenera i analitičara u savezu, gdje bi oni unosili podatke o igračima i treninzima. Treći dio posla obavljao bi se također u Hrvatskoj, gdje bi Once radio analizu svih spomenutih utakmica. Također, po tom pitanju postoji mogućnost implementacije kompletnog rješenja gdje bi HNS-ovi analitičari odrađivali tehnički dio analiza – ističe Paušić i nastavlja:

– Iako, iz našeg iskustva, smatramo da se utjecaj analitičara povećava kada se on posveti radu s analizama koje su mu odmah dostupne, nego da gubi vrijeme na samu tehničku obradu. Naposljetku, dobili bi HNS iPad aplikaciju koja bi na jednom mjestu kontinuirano i sistematično pratila razvoj talentiranih igrača, posebice na pozicijama kojima oskudijevamo. Ovakav sustav višestruko bi podigao produkciju kvalitetnih igrača koji se ne ističu odmah kao top-klase, ali kontinuiranim radom postaju igrači koji mogu igrati na ozbiljnijoj razini. Dobivanjem većeg broja igrača takvog kalibra, profitirali bi svi klubovi i domaća liga, jer bi bilo više domaćih igrača koji se poslije mogu prodati. Uostalom, klubovi od toga žive, a i povećala bi se kvaliteta lige. Naravno i zanimanje publike za takav proizvod.

– Sustav se sastoji od dva dijela. Prvi je dio aplikacija za unos podataka unutar akademije. Koriste je treneri i analitičari u akademiji za kreiranje kartica igrača, rasporeda treninga, rada na treningu, rasporeda utakmica i unosa svih ostalih elemenata koji se prate. Dakle, tu se upisuju fitness-testovi, procjene trenera nakon treninga ili utakmica, medicinski dio s praćenjem rehabilitacije, fizičkog stanja igrača i slično. Navedeno se radi u samoj Aspire akademiji u Dohi. Drugi dio sustava unosa podataka je u Zagrebu. Tu se rade tehničke izmjene i održavanje cjelokupnog sustava, kao i analiza svih utakmica koje igraju momčadi koje se prate kroz poseban sustav Once desktop aplikacije – kaže Paušić.

– iPad aplikacija sve navedene podatke unesene u Dohi i Zagrebu povezuje na jedno mjesto i nudi pregledan i opsežan pregled svega što se radi u akademiji. “Shadow team Katar 2022.” poseban je dio aplikacije gdje se, po svim pozicijama, nalazi nekoliko igrača koji bi mogli nastupiti na SP-u 2022. godine. Igrači ulaze na navedenu listu putem procjena na njihovim pojedinačnim karticama. Stoga, ako igrač u određenom razdoblju napreduje, sustav ga automatski stavi na poziciju u “Shadow team 2022.” S druge strane, ispada igrač koji je ocijenjen nešto slabije. Dakle, sustav je vrlo transparentan, vodi se načelima dugotrajnog stručnog rada s kontinuiranim praćenjem i pospješenjem dostupnog talenta – zaključio je Josip Paušić.

Večernji.hrIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.