Kako je hrana postala oružje tokom opsade Haleba

0
21

Šam – Kada su sirijska vlada i njeni ruski saveznici prošlog mjeseca nametnuli opsadu istočnom Halebu, Afra Hašin osjetila je da posljednji znaci normalnosti polahko nestaju iz grada.

Dok su bombe i granate nastavile da padaju na grad, Hašin je odlučila da mora djelovati i učiniti ono što može kako bi pomogla kako opozicionim borcima na frontu, tako i ekipama doktora i sestara koji neprestano rade na pružanju medicinskih usluga za 300.000 stanovnika opkoljenog dijela grada.

Za razliku od kurdskih jedinica koje imaju ženske brigade, Slobodna sirijska vojska, kao krovna grupa opozicionih snaga koja je prva ustala protiv vlade, ne dozvoljava ženama učešće u borbama. Ali to nije spriječilo Hašin.
Umjesto toga, ona je zajedno sa šest drugih žena iz istočnog Haleba osnovala narodnu besplatnu kuhinju, koja je krenula s pripremom dnevnih obroka za borce i one kojima je najpotrebnija.

“Počeli smo kao mali projekat 17. jula odmah nakon što je grad pao pod opsadu”, kazala je Hašin za Middle East Eye (MEE).

ad

“Smatrali smo da s obzirom na sve to uništavanje i potrebe oko nas, jednostavno moramo nešto uraditi”.
Hašin i ostali volonteri su počeli obilaskom cijelog komšiluka i traženjem malih donacija, šta god da su mogli priuštiti da dadnu ili prikupe.

“Išla sam okolo tražeći osnovne namirnice- sve što god su ljudi mogli dati ili dobiti”, kazala je Hašin. “Neki su mogli izdvojiti malo hljeba, drugi malo plina”.

U prvih nekoliko dana, ona i njene prijateljice volonterke su pravile sendviče za oko 750 do 1.000 osoba na prvoj liniji, pružajući velikom broju osoba jedinu hranu koju su mogli dobiti tog dana.

Women in Aleppo bakery

Kako su se zalihe brzo trošile, snabdijevanje hranom postajalo je sve teže.

Nakon sedmicu dana opsade, pekare su počele zatvarati svoja vrata. Pojedine su se potpuno zatvorile, dok su druge radile onim danima kada su imale dovoljno materijala da ispeču hljeb za prodaju.

Hašin kaže da je bila jako zabrinuta da će se njen projekat također okončati ,ali onda je ekipa pronašla alternativu. Umjesto korištenja skupog plina, oni su počeli koristili uređaj koji je umjesto plina koristio dizel. Ovo im je omogućilo da i dalje pripremaju hranu čak i kada je opsada bila najgora.

“Sigurnosna situacija se brzo pogoršavala i stvari u gradu su postajale sve gore”, kaže Hašin. “Granatiranje je bilo neprestano i svakodnevno. Ali nismo se predali niti odustajali i nastavili smo da radimo bez obzira na poteškoće”.

Veliki broj žena kaže da su od početka rata bile po strani, ali žene su te koje su Hašin snadbijevale većinom zaliha i podrške koja joj je bila potrebna da bi nastavila s radom.

“Osobe koje su finansirale ovaj projekat su gotovo sve žene”, kaže Hašin. “Pojedine su došle da kuhaju, druge su donirale. Pojedine su čak prodavale svoj nakit kako bi nam mogle dati malo novca. Ostalo im jako malo, ali sve su one kazale da im je ovo najveći prioritet”.
Prošle sedmice opsada je konačno probijena i svježa hrana i lijekovi su konačno ušli u dio grada pod kontrolom opozicije. Ali besplatna narodna kuhinja je stekla veliku lokalnu podršku i ugled da Hašin kaže da planira nastaviti tako sve dok rat traje.

Aleppo food

Borba za hranu i opstanak i dalje vlada ali u manjem opsegu u opozicionom dijelu grada.

Riam Hassan, četrdesetpetogodišnja majka troje djece, kaže da nikada nije bila tako sretna kada je ugledala hljeb i povrće na policama radnji.

“Bila sam jednostavno presretna”, kazala je Hassan za MEE ubrzo nakon što je napunila svoju košaru hranom. “Nisam imala čak ni najosnovnije namirnicetokom proteklog mjesecs i nisam imala čime da nahranim svoju porodicu”.

“Opsada je imala strašan utjecaj na mene i moju porodicu. Nismo mogli svakog dana priuštiti hranu i gotovo da smo jedva jeli jedan obrok dnevno. Svaka dva dana smo imali smo šest komada hljeba za cijelu porodicu”.

Najgori dio opsade ipak nije bila glad, kaže Hassan, već besposleni sati koje su provodili čekajući smrt.

Dok je većina muškaraca bila na prvim borbenim linijama, većina žena i djece je ostala u kućama. Hassan kaže da se osjećala potpuno praznom i bespomoćnom, bez struje da gledaju TV, bez knjiga uništenih u ratu i bez hrane ili plina kako bi pripremala obroke.

“Nekada smo se zanimali malim stvarima poput gledanja TV-a ili spremanja hrane i to bi nam pomoglo da ne mislimo na avione i borbe”, kazala je on. “Ali tokom opsade po cijeli dan bismo samo sjedili misleći kako ćemo malu količinu hrane pretvoriti u obrok za djecu. Sve to dok bi se čulo bombardovanje aviona u pozadini. Često je bilo teško izdržati ali ništa drugo nismo mogli uraditi”.

Hassan kaže da će sada učiniti sve što može kako bi se pobrinula da njena porodica više nikada ne dođe u istu situaciju. Upravo sada, Hassan koristi koliko god može priliv robe i zaliha. Ona kaže da je roba skupa, ali nijedna cijena nije previsoka.

“Napokon osjećam da se vratio mali tračak nade i osjećam kako opet postaje moguće živjeti. Jedva da mogu priuštiti da živim u Halebu ali rođena sam ovdje i ovdje ću umrijeti. Izdržala sam jako puno ali mogu podnijeti još bombardovanja, jedina stvar koju ne mogu jeste da napustim svoj dom”.

Iako se borbe vode samo na nekoliko kilometara dalje i kako pristiže pojačanje objema stranama očekuju se još veće i brutalnije borbe, Hassan kaže da neće više dozvoliti da se osjeća bespomoćno i bezvrijedno kako što je to bilo tokom opsade.

“Bila sam prestrašena da moja djeca neće preživjeti sa tako malo, ali nekako su uspjela i sada mogu opet otići na pijacu i kupiti im hranu”, kaže ona. “Znam da ukoliko nastavim da se borim, čak i na moj mali način, stvari će vremenom biti bolje. Ukoliko svi budemo zajedno djelovali, jednog dana stanje će biti kao što je bilo”.

IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.