Kako izbjeći štetne stvari na internetu

0
102
Slikovni rezultat za parental supervision online
Hrana je nužna za život. Ali u slučaju da budete više jeli nevezano za nutritivne vrijednosti, postat ćete gojazni….
Ako budete jeli nezdravu i masnu hranu, povećat će vam se holesterol i krvni pritisak, a mogli biste dobiti i druge loše bolesti. Naš odnos prema internetu bi mogla biti dobra komparacija sa hranom. To je odlično sredstvo i alat koji nam pruža brojne koristi. Ali, ako se predoziramo ili nastavimo sa konzumiranjem nezdravih komada i količina, mogli bismo oštetiti naše fizičko, duhovno i mentalno zdravlje.Pored mnoštva sadržaja dostpunih u virtuelnom svijetu teško surfati i proći bez oštećenja. Izazov je u tome da budemo selektivni u onome što čitamo, s kime da pričamo, i u koje aktivnosti da se uključujemo. Čak nam problem i stalnu borbu predstavlja i to da ponekad isključimo naše elektronske naprave koje nam stalno javljaju, blicaju i vibriraju nove informacije, poruke i ažuriranja. Neka osoba ili neka grupa uvijek nam žele nešto reći i traže od nas neposrednu pažnju. Ako se upecamo na to i zagrizemo, stalno ćemo biti povezani i uvijek očekivati više informacija.

Ako mu dozvolimo, Internet će rado konzumirati naše misli i vrijeme. Nezdrave internet navike mogu umanjiti kvalitetu stvarne interakcije u našem životu u smislu kvalitetnog obavljanja posla kojeg radimo ili u školskih zadataka, čitanja korisnih knjiga i publikacija, te kvalitetnog provođenja vremena s prijateljima i porodicom. Možemo razviti horizontalni pristup u širenju našeg eksponiranja do mjere da budemo vidljivi brojnim osobama i da mi vidimo mnoštvo informacija, a da pri tom razvijemo malo ili nimalo duboke i kvalitetne međuljudske odnose ili poznavanje određenih predmeta. Naš stalni uvid u slike, video klipove i blogove drugih ljudi, može nas učiniti besciljnim potrošačima i odvrati nas od napuštanja vlastitog smisla prisustva i korištenja virtuelnog prostora. Da stvar bude još gora, naši internet grijesi kod nas mogu razviti ovisnosti koja prelazi naš moralni okvir, izjeda našu dušu, a mogu preći i u grijehe u stvarnom životu, i pokvariti naše odnose sa supružnicima i našim najbližima. Ako se nađemo u fazi bilo kojeg od ovih problema, mogli bismo uzeti u obzir sljedeće stvari:

1. Odjavi se – (Disconnectuj se). Dadni svojim očima i ušima pauzu. Odi u park, ili gledaj zalazak sunca. Uživaj u samoći. Poslušaj cvrkut ptica, šuštanje lišća i buku rijeka i potoka. Zahvali se i Allahu i veličaj Ga zbog ljepote Njegovog stvaranja. Ojačaj vezu sa svojim bračnim drugom, djecom, braćom i sestarama. Razgovarajte o svojim nadama, snovima, strahovima i potrebama. Odi na kahvu sa pravim prijateljima i s njima se još više uveži na personalnoj osnovi. Pročitaj sve nepročitane kur'anske poruke. Razmisli o njihovim značenjima i odrazima na vaš život. Nastojte da vam to postane dnevna ili sedmična navika. Budi prisutan sa svojim srcem, umom, tijelom i dušom.

2. Smanji vrijeme koje provodiš na internetu. Kada ponovo budeš online konzumiraj manje porcije koje možeš sažvakati. Budi selektivan. Izaberi kvalitet a ne količinu. Pročitaj samo neke poruke, gledaj samo neke snimke. Možda je bolje da čitaš neku elektornsku knjigu. Ne zaboravi da ostaviš prostora za disanje i probavu. Pokušaj da ne praktikuješ multi zadatke i funkcije kada si online. Nemoj konbinirati između mnoštva tabova i razgovora, ili skakati od zida do zida i postavljati na njih postove. Fokusiraj se, obradi podatke i reflektuj ih na svoj život. Razmisli o tome kako možeš primijeniti nove lekcije u svom životu. Onda uzmi više vremena za njihovu implementaciju.

3. Obrađuj podatke i informacije. Razmisli o svojim aktivnostima na internetu. Procijeni svoje surfanje po internetu, govor i spamovanje. Da li je to korisno, prikladno i moralno? Da li je impulsivno ili suvišno? Mudro biraj svoje riječi, budi oprezan i ljubazan. Ako komuniciraš sa osobama suprotnog pola, budi ljubazan, ali moralan. Reci šta misliš i mislio ono što si rekao. Pokušaj misli i osjećaje pretočiti u riječi, a ne kroz emocije. Koristi odgovarajuću gramatiku. Uzmi vremena da poboljšaš svoju komunikaciju do izvrsnosti. Ne skraćuj i ne umanjuj tamo gdje se cjeni dužina. Nemoj izlagati niti otkrivati tamo gdje je potrebno nešto sakriti. Prije nego što objaviš post ili nečiji šeruješ, provjeri da li ćeš imati koristi od toga i kako će se to odraziti na tvoj život.

Ne zaboravi, od svih problema, ovisnost od gledanja pornografije može postati klinički problem i teško ga je liječiti. Ne dozvoli da se to dogodi tebi. Ako već imaš taj problem, zatraži stručnu pomoć kako bi spriječio daljnje nanošenje štete tebi i tvojim najmilijima.

ad

Autor: Naiyerah Kolkailah
Izvor: virtualmosque
Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.