Kako da naučimo našu djecu da budu sretni

0
162

Slikovni rezultat za happy child

Kada mislim o onome šta želim svojoj djeci kada odrastu, mislim o tome kakve osobe želim da postanu: Odrasle osobe koje su ljubazne, dobre, promišljene i zahvalne, koje se često smiju i koje imaju strast u životu. Nadam se da će biti okruženi onim što im donosi radost, da će imati karijeru kakvu vole i da će izgraditi smislene odnose sa osobama koje će ih paziti onoliko koliko i ja. Iznad svega, želim da budu sretni.

Kao roditelji naš posao je da budemo vodiči svojoj djeci na velikom broju područja. Učimo ih da idu u toalet, učimo ih da brinu o sebi kao i ponašanju, učimo ih kako da čitaju, šta da rade u hitnim slučajevima, kako da pređu bezbjedno ulicu. Možemo ih učiti kako da sviraju neki muzički instrument ili neki sport koji smo voljeli tokom odrastanja. Ali, možemo li ih naučiti da budu sretni?

Mike Ferry, dugogodišnji profesor u srednjoj školi, otac četvero djece i autor knjige ‘Podučavanje sreći i inovaciji’, tvrdi da možemo. Suprotno onome što mnogi vjeruju, uspjeh ne donosi uvijek sreću, ali istraživanja su pokazala da je istina suprotna- sretniji ljudi imaju više šanse da budu uspješni u školi, na poslu i u privatnom životu. Ferry definira sreću kao ‘optimističan, društveni i disciplinirani pogled na život”.

Što smo sretniji to ćemo biti uspješniji. A zahvaljujući plastičnosti našeg mozga, objašnjava Ferry, sreća i inovacije se mogu naučiti, njegovati i praktikovati. On dalje kaže ono što je Shawn Achor u knjizi Prednost sreće rekao: “Kada razmišljamo pozitivno naš mozak postaje angažiraniji, kreativniji, motiviraniji, energičniji, elastičniji i produktivniji na poslu”.

ad

Ispostavilo se da možemo naučiti našu djecu kako da budu sretni podstičući kod njih određene navike.

Prva je zahvalnost. Učeći djecu da budu zahvalni u svijetu preobilja može izgledati kao težak zadatak. Lahko mogu biti usisani u potrošački mentalitet društva, djeca su neprestano preplavljena idejama da je više bolje i da im je potrebna svaka nova ‘spravica’ ili igračka.

Ali važno je djeci reći ‘ne’ kako bi u njih usadili zahvalnost koja ne može biti precijenjena. Pomozite im da se usmjere na to da budu zahvalni za ono što već imaju, a ne na ono što sljedeće žele. Drugi način da ih naučite jeste da uvedete u svakodnevnu praksu ‘momenat zahvalnosti’. To može biti nakon buđenja, ili kada se porodica okupi za stolom. Iskoristite trenutak za razmišljanje a onda naizmjenično podijelite po jednu stvar na kojoj ste zahvalni. Svakodnevno vježbanje zahvalnosti preusmjerava naš mozak da počinje prepoznavati zahvalnost umjesto da se zadržavamo na razočarenjima. Zauzvrat, postajemo sretniji.

Ljubaznost je još jedna vještina kojoj možemo naučiti našu djecu koja će im pomoći da budu sretniji. Ferry navodi istraživanje koje je pokazalo vezu između ‘dobro se osjećam’ dopamina i ljubaznosti. Ljubaznost povećava protok dopamina kod osobe koja je dobročinitelj čineći je sretnom.
Možemo podstaći ljubaznost kod djece prije svega oblikujući ih kod svoje kuće. Budite ljubazni, naročito tokom neslaganja, i pohvalite ih i za mala djela dobrote. Učite ih toleranciji, naglašavajući prilike kako mogu pomoći zajednici i volontirajte kao porodica, ukoliko je to moguće.

Sretne porodice također nadahnjuju kreativce. Naši mozgovi, a i mozgovi naše djece, prema Ferry-u, najviše primaju nove informacije kada smo relativno bez stresa, sretni i angažovani. To znači da je sreća presudna za učenje i kritičko razmišljanje. Možemo inspirisati kreativnost uključujući humor, radoznalosti i otvorenost kod kuće.
Podsticanje kreativnih ideja kod naše djece može krenuti od njihovog uključivanja u porodične odluke (poput planiranja odmora ili ukrašavanja soba). Također se možete igrati igara koja uključuju otvorena pitanja koja će ih navesti da razmišljaju kritički. Dozvoljavanje dodatnog vremena kod nestrukturalnih igara također pomaže. Ferry-jeva knjiga sadrži izvrstan detaljan spisak sugestija i primjera.

Sreća nije nešto što pada s neba i u krila naše djece. To je predivno kompleksno stanje uma koje možemo ojaćati praksom. A vjerujem da svi mi želimo da naša djeca iskuse sreću i radost u  životu.

Napisala: Lauren Knight

Prijevod i izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.