Kakav je vaš odnos prema sadašnjosti?

0
9
Kakav je vaš odnos prema sadašnjosti?
Jeste li ikada razmišljali o sadašnjem trenutku kao o voljenoj osobi? …

Radio sam sa tom mišlju u zadnje vrijeme i mislim da je korisna kada se osjećam ometen, zabrinut, uzrujan, frustriran, tužan ili me nešto iritira, piše portal zenhabits.net.

Razmislimo na trenutak o našem odnosu sa tom voljenom osobom koju možemo nazvati sadašnjim trenutkom.

• Jedva smo obratiti pozornost na nju, misleći umjesto toga o onome šta možemo učiniti kasnije, o stvarima oko kojih smo zabrinuti, itd.
• Ako je dosadan ili neugodan, obično se distanciramo od njega i odemo ka nečemu drugom, odbacujući taj sadašnji trenutak.
• Mi ga osuđujemo kao dobar ili loš, ugodan ili neugodan, te ga ne volimo ako se ne ponaša onako kako želimo.
• Mi ga ne prihvatamo onakvog kakav je, nego želimo više, te smo zabrinuti da propuštamo stvari koje bismo možda trebali raditi.
• Kada smo uzrujani ili frustrirani, to je zato što imamo priču koja se vrti u našim glavama, a ne obraćamo pažnju na sadašnji trenutak koji je ispred nas.

Sada zamislite voljenu osobu kojoj ne posvećujete pažnju, koju ste odbili, koju smatrate nedostojnom, koji ne prihvaćate onakvom kakva je, koji ste zanemarivali čak i kada je sjedila ispred vas. To vjerojatno neće biti dobar odnos.

Naravno, sadašnji trenutak nije osoba sa osjećajima, tako da ne bi trebali brinuti o tome, zar ne? Možda, ali ono što sam shvatio jeste da razvijanje dobrog odnosa sa sadašnjim trenutkom dovodi do manje stresa, više mira i zadovoljstva, te do boljeg odnosa sa ostalim ljudima u mom životu.

ad

Šta možemo učiniti da se razvije ovaj bolji odnos sa sadašnjim trenutkom? Počastite ga sa poštovanjem i dajte mu pozornost koju zaslužuje. Uostalom, baš kao i naš odnos sa drugima – mi imamo ograničeno vrijeme koje ćemo provesti sa njim, a kada to vrijeme istekne, ne možemo dobiti više vremena.

Neki savjeti i ideje:

• Pokušajte ostati duže sa sadašnjim trenutkom… pokušajte obratiti pažnju, bez lutanja.
• Vratite se kada odlutate.
• Budite zainteresirani i znatiželjni prema sadašnjem trenutku, otvoreni za sve što nastaje, bez potrebe da ga oblikujete na određeni način.
• Pokušajte da izbacite osuđivanje i prihvaćanje – iskustva nisu nužno “dobra” ili “loša”, nego samo dostojna vaše pažnje i interesa.
• Kad budete rastreseni ili se uhvatite da razmišljate o drugim stvarima, pokušajte se vratiti u sadašnji trenutak i samo obratite pažnju na taj trenutak koji se neprestano mijenja.
• Kad su stvari neugodne, ostanite. Umjesto bježanja, budite tu za neugodan sadašnji trenutak, sa ljubavlju i nježnošću.

Možda ćete primijetiti instant transformaciju vašeg odnosa sa sadašnjim trenutkom, gdje ste otvoreniji, znatiželjni i pažljivi. To može biti preobrazba u svim područjima vašeg života.

Ili bi to moglo biti više postupan pomak, gdje vaše povjerenje u sadašnji trenutak raste sa vremenom, a vi polahko prilazite do njega sa razumijevanjem.

Bilo kako bilo, ono što ćete pronaći jeste da također razvijate bolji odnos sa samim sobom. I sa svime oko vas, cijelo vrijeme.

Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.