Kada je vrijeme da oboje ućutite?

0
66

Između mirnog razgovora i žestoke rasprave

Ne postoji problem, čak i onaj najteži, a da način njego­vog rješenja nije dijalog. Miran razgovor je pokazatelj visokog stepena međusobne duhovnosti. Dijalogom se problem rje­šava na najbrži i najlakši način. Od dijaloga bježe griješnici, oni koji su nemoćni i slabi, oni koji su u nedostatku dokaza ili riječi. Rasprava je prvi neprijatelj dijalogu, kapija izvršenja Iblisovog autoriteta i širenja netrpeljivosti i mržnje među su­pružnicima.

Podizanje glasa često jednostavan dijalog među supružni­cima pretvara u žestoku raspravu, i stvara problema kojeg nije bilo.

Evo četiri pokazatelja da se razgovor neće završiti dobro:

 

1- Podizanje glasa iznad uobičajenog tona – bilo da to čini žena, muž ili oboje. Podizanje glasa je prvi pokazatelj da će se razgovor pretvoriti u raspravu.

2- Skrivanje istine, negiranje činjenica i odbijanje onoga što je ispravno.

3- Koristiti netrpeljivu intonaciju koju suprotna strana neće prihvatiti, kao što su ironija, sarkazam i omalovažavanje.

4- Ne baviti se glavnim problemom već govoriti o načinu samog govora – svaka od strana će pokazivati odbojnost pre­ma načinu na koji razgovara suprotna strana.

 

Ako u razgovoru među supružnicima postoji bilo koja tačka od prethodno navedenih, to znači da treba što prije da prestanu da pričaju, i da razgovor nastave drugom prilikom. Najinteresantnije je kada se desi da muž i žena počnu raz­govarati o određenom problemu, a zatim se nakon oko pet minuta raspravljaju o načinu na koji razgovaraju o problemu, i svaka strana odbija prihvatiti mišljenje suprotne strane samo zbog načina na koji ta strana iznosi svoje mišljenje.

 

Karim el-Šazli

(IslamPRESS)Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.