”Jedite i pijte, ali ne pretjerujte”

0
318

Related image

Uzimanje hrane i pića je prirodna potreba čovjeka u kojoj nije dozvoljeno pretjerivanje. Osnovni cilj čovjekovog uzimanja hrane jesta da očuva svoj život, svoje zdravlje i fizičku kondiciju radi služenja Uzvišenom Allahu i činjenja svakodnevnih dobročinstava.

Prije svega, musliman je obavezan paziti da hrana i piće koje unosi u svoj organizam, budu halal (dozvoljeni). To je danas veoma važno, jer hrana koju kupujemo, uglavnom je uvezena i sadrži određene dodatke koji su veoma štetni za ljudski organizam i direktni su uzročnici različitih bolesti.

Zabranjena je krv, strv (uginula životinja), deraće životinje, opojna pića i svinjsko meso. Zabranjeni su zbog svog štetnog uticaja na ljudski organizam.

Također, način na koji zarađujemo i stičemo sredstva za hranu, mora biti islamom dozvoljen način. Jer, sigurno je, nema sreće niti bereketa u porodici, niti u jednoj zajednici od haram hrane i na haram način stečene hrane.

ad

Na početku jela sunnet je proučiti bismillu.

Lijepo je proučiti i ovu dovu:

Allaahumme baarik lenaa fiimaa rezaktenaa verzuknaa hajren minhu. (Allahu naš, daj nam berićet u onome čime si nas opskrbio i opskrbi nas ljepšim od toga!)

Lijepo je prisutne podsjetiti na bismillu.

Rekao je Ibn Muflih, Allah mu se smilovao: “Čovjek treba da kada se nađe u društvu za sofrom NAGLAS/GLASNO UČI BISMILU kako bi prisutne podsjetio na obaveznost iste!” (Adab Eš-Šer'ije 3/173).

Sunnet je jesti desnom rukom, jer Muhammed, s.a.v.s., je rekao: “Na početku jela prouči bismille, jedi desnom rukom i jedi ispred sebe.” (Buhari i Musllim)

Najbolje je uzimati manje zalogaje, i nakon što se dobro sažvače i proguta, uzeti drugi zalogaj. Ružno je puhati u vruću hranu i mnogo piti vodu prilikom jela. Poslanik je jeo prstima desne ruke. Onaj ko jede na takav način slijedi sunnet. Međutim, nema nikakve zapreke da musliman jede kašikom ili viljuškom, ali da bude desnom rukom.

Ovaj kraći sadržaj o propisima vezanim za jelo i piće završićemo porukom Uzvišenog koju smo spomenuli na samom početku, a to je da se ni u kom slučaju i nikada ne prejedamo i da u jelu i piću ne pretjerujemo. Musliman u svemu treba biti umjeren, kako pretjerivanjem ne bi naškodio svom zdravlju. Allah nas je stvorio i On, ono što je bitno za nas, najbolje i poznaje. Zato su nam svi kur'anski ajeti i savjeti zlata vrijedni kao bitan putokaz za uspjeh, sreću i ugodan život na ovom prolaznom dunjaluku.

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.