“Ja se ne rukujem sa ženama!”

0
87

rukovanje

Vjerujem da postoje mnogi muškarci koji se nađu u nezgodnoj situaciji kada im neka žena, često i muslimanka, kojoj nisu mahremi, pruži ruku želeći da se rukuje.

Kada muškarac u takvoj situaciji izbjegne rukovati se, žena taj postupak smatra uvredom i nekulturnim činom. Nažalost, toliko su pojedine muslimanke otišle daleko u slijeđenju običaja i bontona koji su na snazi u zapadnim društvima, da im je veoma teško da shvate da odbijanje njihove ruke prilikom rukovanja predstavlja poštovanje prema njima, a što se tiče muškarca muslimana, to mu je svakako šerijatom zabranjeno.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, koji bi trebao da bude uzor svim muslimanima i čije riječi treba da budu sudija onda kada se ne možemo dogovoriti u pogledu nekog propisa, ashabijkama koje su dolazile da mu daju prisegu, govorio je: “Ja se ne rukujem sa ženama!” (Hadis bilježi Ibn Madža od Umejme bint Rukaje, a ovu predaju vjerodostojnom je ocijenio šejh Albani u više svojih djela. Vidjeti: Ibn Madža, Sahih ve daif , 6/ 374, Es-Sahiha, 2/63)

Uvažene majke i poštovane sestre, znajte da se Allahov  Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije rukovao sa ženama i da njegova ruka nikada nije dotakla ruku žena kojima nije bio mahrem, stoga ne treba da se osjećate manje vrijednim kada neko odbije da se rukuje sa vama, jer je on u pravu i slijedi ono čemu nas je podučio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.

ad

Rukovanje muškaraca i žena nije naš običaj, već je to običaj preuzet od drugih naroda. Zbog toga žena i ne treba da pruža ruku muškarcima prilikom susreta i time će sačuvati i sebe i ostale od nezgodnih situacija, a ujedno će tim postupkom iskazati pokornost Uzvišenom Allahu i Njegovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem.

Svi treba da se potrudimo i da tekstove o ovom pitanju širimo i dijelimo, kako bi se vremenom ljudi upoznali sa ovim propisom i kako bi se na taj način rukovanje muškaraca i žena iskorijenilo iz našeg društva.

Napomena: U ovom tekstu ciljano nisam želio da navodim riječi islamskih učenjaka o ovom pitanju, već sam prepustio da riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, budu odgovor na ovo pitanje.

Piše: mr. Elvedin Pezić

Izvor:minber.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.