Izraelski vojnik- Ubijao sam za vas, ovim rukama!

0
24

Palestina – Video snimak postavljen na YouTube pokazuje psihički traumatiziranog izraelskog vojnika koji kritikuje državni nemar i neuspjeh da mu pomogne u postratnoj depresiji.

Video snimak koji se pojavio 28. novembra prikazuje emotivni napad veterana, Ido Gal Razona, koji izražava svoju ljutnju zbog državnog propusta da ga liječi.

Ido Gal Razon koji je bio heroj izraelske operacije ‘Jasno kao vino’ u Gazzi prije osam godina svjedočio je pred parlamentarnom komisijom o svom PTSP- u (Posttraumatski stresni poremećaj).

On na početku video snimka kaže da će Komisiji predočiti činjenice drugačije od onih koje objavljuju. On navodi da je bio u jedinici Golani i da je nakon operacije promijenio svoje ime.
“Kažete da su teroristima krvave ruke. Ubijao sam za vas. Ubijao sam za vas, ovim rukama. Ubio sam za vas više od 40 osoba. Ubijao sam”, kaže on.  “Ali vi ste me napustili. Niste poslali pojačanje. Niste podnijeli izvještaj o mojim povredama…”

ad

“Prošlo je devet godina i nisam dobio niti jedan procenat invaliditeta! Mora li moja majka plaćati sve za mene? … Majka plaća bolničke račune za moje povrede u Gazzi! Tužili ste moju majku!”
U snimku vojnik sebe opisuje kao ‘ubicu’ koji je zapao u depresiju nakon što se borio u Pojasu Gazze, a naročito nakon napada na izbjeglički kamp u Gazzi. “Bilo sam u jedinici Golani, koja pripada Maziju (op. prev. centralna institucija izraelske vojske). Ispričao sam im sve… RPG- ovi… minobacačke rakete… samoubilačke napade… ljudi su letjeli u komadiće… Onda su me poslali u drugu jedinicu, pa zatim u drugu. Oni su me zezali. Niko ne preuzima odgovornost. Niko mi nije omogućio liječenje… Tokom noći pišam u krevet od postratne traume… Noću mi dolazi i kaže ‘Zašto si me ubio?… Možete li vi normalno funcionisati po danu nakon nečeg ovakvog… Možete li jesti?… Možete li uspjeti u životu?…. Trebao sam da budem pilot”.

“Naša cijela porodica je dala doprinos vojsci… Razon vagon koji je izvukao tenkove iz Sueckog kanala… Razon je iz moje porodice, brat mog djeda…Njega su zvali Gospodin Spasilac… Vi treba da nam se zahvalite…Podaci koje objavljujete su smeće…. Laž….Bio sam 20-godišnji ranjeni dječak koji nije znao kako da se ponaša prema takvim stvarima u Maziju”, kaže on.

U jednom trenutku čuje se glas “Ido, dopusti mi da kažem” i njegova majka ustaje sa galerije kako bi opisala kako su psihičke povrede njenog sina razorile porodicu.
Ovo je izraelska verzija Američkog snajpera, ali znatno kraća. I da, radi se o okupaciji. O otporu, kao i cijeni koju pojedini plaćaju za ratne zločine.

IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.