Izraelski lobi se infiltrirao u britanske studentske pokrete

0
15

Izrael utječe na studente, aktiviste i parlamentarne grupe u Velikoj Britaniji tako što im nudi finansijsku i stratešku pomoć kako bi pridobio podršku među mladim organizatorima i oblikovao britansku politiku, otkrila je Istraživačka jedinica Al Jazeere.

Tokom šest mjeseci se Al Jazeerin reporter na tajnom zadatku Robin (alias) infiltrirao u proizraelske grupe koje rade protiv moćnog i rastućeg pokreta koji se bori protiv ilegalne okupacije palestinske zemlje.

On je otkrio bliske veze između Shaija Masota, višeg političkog zvaničnika u Ambasadi Izraela u Londonu, i mreže političara, aktivista i analitičara u Britaniji, koji gaje simpatije prema Izraelu.

Agresivno lobiranje dolazi u periodu kada globalni pokret za bojkot Izraela (BDS) postaje sve veći, a opozicijsku Laburističku partiju predvodi Jeremy Corbyn, otvoreni pristalica palestinskih interesa.

ad

BDS uživa veliku podršku na britanskim univerzitetima: u junu 2015. je Nacionalna unija studenata )NUS) izglasala za bojkot Izraela.

Godinu dana kasnije je NUS izabrao prvu tamnoputu predsjednicu, muslimanku, Maliju Bouattiu, koja se zalaže za ljudska prava Palestinaca.

Protivljenje BDS-u

Za razliku od NUS-a, Unija jevrejskih studenata (UJS), koje čine 64 jevrejska udruženja na britanskim univerzitetima, snažno se protivi pokretu BDS.

Istraživačka jedinica Al Jazeere je otkrila da je UJS primao novac od izraelske Ambasade, ali da je također i pokušavao da utječe na izbore za predsjednika NUS-a, te da čak i svrgne Bouattiu nakon njene pobjede.

Michael Rubin, mladi parlamentarni zvaničnik i proizraelski aktivist koji je tvrdio da radi “doista puno sa ambasadorom i ambasadom”, rekao je Robinu da je Bouattia “zaista loša” i “užasna”.

“Vodimo kampanju podrške za osobu koja se natječe protiv nje, jer ne želimo da ona pobijedi”, rekao je Rubin, koji je u vrijeme izbora bio predsjednik udruženja Laburističkih studenata.

Tokom izborne kampanje, Richard Brook, potpredsjednik NUS-a, održao je “tajni” sastanak sa Russellom Langerom, direktorom kampanje UJS-a, te Rubinom.

“Imali smo naš mali tajni svrsishodni sastanak gdje smo planirali kako da postavimo umjerene ljude sa dobrom politikom na određene pozicije”, rekao je on, dodavši da je grupa “zajednički radila dosta blisko”.

Istraga je također otkrila da je UJS poslao Brooksa na plaćeni put u Izrael, što je on propustio da spomene u radijskom intervjuu.

NUS predstavlja više od četiri miliona studenata.

Izraelski novac

Adam Schapira, koji se neuspješno kandidirao za predsjednika UJS-a, kazao je Al Jazeerinom reporteru na tajnom zadatku: “Izraelska ambasada u Britaniji daje novac UJS-u”.

Nakon što je izgubio izbore za predsjednika UJS-a, Schapira je osnovao Pinsker centar, čija svrha je da “na inteligentan način obrazuje o cionizmu i arapsko-izraelskom sporu”.

Schapira je potvrdio reporteru Al Jazeere da moćni američki proizraelski lobi, AIPAC, usmjerava novac u britanske kampuse kroz Pinsker centar.

Tokom istrage se Robin predstavljao kao student aktivist sa jakim simpatijama prema Izraelu, koji je spreman da pomogne u borbi protiv pokreta BDS.

Masot, diplomata izraelske ambasade, odlučno je potvrdio Robinu da je posebno važno da on uspostavi podršku za Izrael među svim nivoima Laburističke partije, za koji je rekao da je vodi “ludi” lider opozicije Jeremy Corbyn.

Masot je ispričao kako je jednom odveo u Izrael mlade članove laburističkog Udruženja Fabian, što je reporteru Al Jazeere potvrdio jedan od njihovih članova.

Masot je predstavio Robina Michaelu Freemanu, šefu civilnih poslova u Ambasadi Izraela.

Freeman je kazao Robinu da Ambasada traži nekoga da istraži sve o različitim BDS pokretima prije javnog govora Gilada Erdana, izraelskog ministra strateških pitanja.

Parlamentarni službenik Rubin kazao je reporteru Robinu da laburistički parlamentarac John Ryan, ujedno i šef organizacije Laburistički prijatelji Izraela, gotovo svakodnevno razgovaraju s Masotom.

Prvi dio dokumentarca AJI Izraelski lobi možete pogledati na Al Jazeeru u srijedu u 23:30 sati.Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.