Izraelski generali: Treba se otcijepiti od Palestinaca

0
9

Palestina – Kampanja polazi od pretpostavke da se povećava broj Palestinaca na Zapadnoj obali.

Izraelska štampa posvetila je pažnju novoj političkoj inicijativi za otcjepljenje od Palestine, koju je pokrenuo veliki broj bivših političara i pripadnika sigurnosnih snaga u Izraelu. U isto vrijeme, desničarski aktivisti opisuju vođe ove inicijative kao fašiste.

Inicijativa, pod parolom „Treba se otcijepiti od njih“, potakao je pokret „Komandanti za sigurnost Izraela“ koji okuplja blizu 250 visokih oficira iz različitih sektora izraelske sigurnosti.

Pokretači ove inicijative postavili su transparente širom Izraela s upozorenjem da se broj Palestinaca povećava, dok na pojedinim piše i na arapskom jeziku: „Uskoro ćemo postati većina“. Također, u okviru ovog projekta je napravljena i web stranica kako bi se dobila podrška izraelske javnosti.

ad

Revital Amiran, novinarka lista Maariv, kaže da kampanja polazi od pretpostavke da dva i po miliona Palestinaca na Zapadnoj obali nisu na putu nestanka, nego da će se njihov broj povećavati. Prema tome, Izrael bi mogao postati država sa manjinskim jevrejskim stanovništvom.

U kom pravcu ide Izrael?

Ona citira riječi Amnona Reshefa, predsjednika pokreta „Komandanti za sigurnost Izraela“, koji vjeruje u rješenje sa dvije države s Palestincima, da pokretanje inicijative upravo u ovom trenutku nosi sa sobom nekoliko ciljeva, dok je najvažniji od njih očuvati nacionalnu sigurnost Izraela. Dodao je da ovaj pokret ne predstavlja novu političku stranku i da ne želi ostvariti ekonomske interese, ali zato traži da ne dođe do proglašavanja aneksije Zapadne obale

Bivši šef Mosada Shabtai Shavit, jedan od istaknutih predstavnika ovog pokreta, kaže kako u Izraelu niko ne zna u kojem pravcu ide ova država. On postavlja pitanje izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu: „Kako sačuvati Izrael kao sigurnu jevrejsku državu, daleko od pukih parola?“

S druge strane, general Gadi Shamni, bivši šef Centralne komande u Izraelskim odbrambenim snagama, kaže: „Mi vjerujemo u rješenje s dvije države i smatramo da je njegova realizacija moguća, a to traži da se samo povuku taktički potezi u tom pravcu.”

Dodaje da većina stanovnika u Izraelu vidi rješenje s dvije države kao ispravno, kao i ono što takvo rješenje nosi sa sobom kada je riječ o odvajanju od Palestinaca, ali na način drugačiji od onoga što je Izrael učinio u Gazi.“

Kritike desnice

General Shamni smatra da je Izrael radio na slabljenju palestinskih vlasti i da treba raditi na njihovom jačanju, što se ne odnosi na Islamski pokret otpora (Hamas).

Itay Blumenthal, dopisnik izraelskog lista Yediot Ahronot citira riječi bivšeg generalnog inspektora izraelske policije Assafa Hefetza, također jednog od istaknutih članova ovog pokreta, koji kaže da „nas radikalna manjina malo pomalo vuče za sobom bez da mi to i osjećamo. Ja ne mogu imati povjerenja u bilo koji proces koji podrazumjeva pripajanje milion Palestinaca“, kaže on.

Dodaje: „Zaista brinem zbog svakog poteza koji bi mogao izazvati međunarodnu zabrinutost i dovesti do promjena u demografskom balansu između nas i Palestinaca. Ovakvi potezi neminovno vode jačanju sankcija i pogoršanju ekonomske krize kroz koju prolazi Izrael.“

General Danny Arditi, bivši šef Vijeća za nacionalnu sigurnost, kaže da postoje brojni razlozi zbog kojih će Izrael duži vremenski period pratiti oružane palestinske operacije. Međutim, “to možemo smanjiti pomoću sigurnosne barijere na Zapadnoj obali”, prema njegovim riječima.

Kaže kako je pokojni premijer Ariel Sharon počeo graditi tu ogradu, a zatim je to nastavio činiti i Ehud Olmert. Međutim, aktuelna izraelska Vlada zaustavlja dalju izgradnju sigurnosne ograde zbog političkih i stranačkih razloga, što je rezultiralo gubitkom izraelske sigurnosti.

Izraelski sajt ‘NRG’ prenosi da je izraelski ministar obrazovanja i lider desničarske stranke Jevrejski dom Naftali Bennett poručio pokretačima ove kampanje da ne troše više novca radi Palestine, jer se ovo što oni zagovaraju neće ostvariti.

Bennett, koji se zalaže za aneksiju Zapadne obale, opisuje ove lidere kao ljevičare koji pokušavaju uvjeriti izraelsku javnost u uspostavljanje palestinske države, „ali mi nećemo dozvoliti da do toga dođe“, kaže on.

U istom kontekstu, aktivisti izraelske desnice uputili su, putem društvenih mreža, žestoke kritike na račun vođa ove kampanje, opisujući ih kao fašiste i rasiste.

Smatraju da ova kampanja „podsjeća jevrejski narod na parole koje je ponavljala nacistička država u Njemačkoj, kada je opisivala Jevreje kao miševe koji se razmnožavaju i žele preuzeti kontrolu nad državom“, kako navode izraelski aktivisti.

Izvor: Al JazeeraIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.